Vyzkoušeli jsme první alternativní obchod s aplikacemi pro iOS. Co byste měli vědět?

Návod k zprovoznění
Vyzkoušeli jsme první alternativní obchod s aplikacemi pro iOS. Co byste měli vědět?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Přinášíme vám praktický návod krok za krokem
  • Co nabídne virtuální obchod AltStore PAL a jak složité je dostat ho do iPhonu?

Jak upozornil The Verge na základě zprávy samotného vývojáře, od včerejšího dne je pro uživatele systému iOS (od verze 17.4) k dispozici první obchod třetí strany, z nějž lze stahovat aplikace podobně jako z App Store. My jsme proto neváhali a vyzkoušeli jej.

Firma se sídlem v kalifornském Cupertinu tak vyhověla požadavkům Evropské unie, která po ní vyžaduje na základě Aktu o digitálních trzích (DMA) umožnit uživatelům instalaci aplikací z obchodů třetích stran, stejně jako využívat platební systémy třetích stran. Pro používání AltStore PAL je přitom nutné uhradit roční předplatné ve výši 1,50 eur (plus daň), které pokryje poplatek za základní technologii (CTF) společnosti Apple za instalaci samotného tržiště aplikací. Podle tvůrce obchodu by přitom mělo být AltStore PAL otevřené i pro další vývojáře.


Nové tržiště s aplikacemi vyvinul vývojář Riley Testut a najdete v něm prozatím dvě aplikace: Delta, což je emulátor schopný umožňující spustit hry původně určené pro NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Advance a Nintendo DS, a Clip, správce schránky, kterého Apple zakázal, protože porušoval jeho podmínky. Ani jedna z aplikací ale v podstatě není nová, stejně jako obchod, který už pro iOS existuje od roku 2019, ovšem doposavad jeho instalace zahrnovala operace, na jejichž základě si iPhone myslel, že jste vývojář, a to díky softwaru AltServer běžícímu na Macu nebo PC, nicméně jailbreak telefonu nebyl potřeba.

Instalace na pár kliknutí? Ano i ne

Uživatele iPhonů, kteří by si nový alternativní obchod s aplikacemi rádi vyzkoušeli, bude jistě zajímat, jak náročná je samotná instalace, respektive co všechno vyžaduje. Jedná se snad o natolik intuitivní proces jako stažení APK (instalačního souboru) v internetovém prohlížeči u telefonů s Androidem? Ano i ne, neboť instalace samotného obchodu AltStore PAL rozhodně takto jednoduchá a rychlá není. Naopak instalace aplikace již skrze samotný obchod je již skutečně velmi rychlá.

V prvé řadě je nutné brát v potaz, že na rozdíl od již zmíněného Androidu v případě iOS nestačí pouze stáhnout instalační balíček a ten následně rozbalit ve správci souborů. Postup u iOS je mnohem rafinovanější, avšak podle nás ve prospěch uživatele, neboť je zde takřka na každé obrazovce v rámci „instalace“ uživateli vysvětlováno, co se stane v následujícím kroku. V průběhu instalace je zároveň i ověřena bezpečnost, respektive oprávněnost požadavku, a to skrze Face ID. Níže pro vás přikládáme jednoduchý postup v krocích.

  1. Návštěva stránek altstore.io ve vašem iPhonu
  2. Stažení aplikace, které však předchází platba
  3. Uhrazení poplatku ve výši celkem 1,82 eur (cca 46 Kč) s možností platby skrze Apple Pay
  4. Následně je možné obchod nainstalovat, lze to však pouze v prohlížeči Safari
  5. Pokud jste uhradili poplatek skrze jiný prohlížeč, zkopírujte odkaz a vložte jej do Safari
  6. Otevřete aplikaci Nastavení a povolte obchod AltStore (možnost pod uživatelským jménem)
  7. Udělte veškerá povolení, potvrďte instalaci
  8. Dle vašeho uvážení můžete udělit povolení o zasílání oznámení
  9. Následně vyberte jednu ze dvou v současnosti nabízených aplikací (viz výše)
  10. Udělte povolení k instalaci
  11. Nainstalovaná aplikace se následně objeví na ploše

Vyplatí se instalace?

Pokud si nutně nechcete užít zmíněného emulátoru Delta, nedává podle nás instalace tohoto virtuálního obchodu příliš smysl, neboť zde v tuto chvíli v podstatě téměř nic není. Na druhou stranu, je fér zmínit, že poplatek necelých 50 Kč je natolik nízký (a potenciál virtuálního obchodu naopak relativně velký) na to, abychom vás od instalace vyloženě odrazovali. Pokud tedy chcete podpořit tvůrce AltStoru PAL a případně i „ušetřit“ se zohledněním možného budoucího navyšování ceny, směle do toho. Poplatek je spojen s ročním členstvím, což je období, během něhož se může nabídka aplikací značně rozrůst.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze