Vyzkoušeli jsme obří Windows telefon od HP a absurdní inovaci

115

HP na veletrhu v MWC překvapilo představením zatím největšího telefonu se systémem Windows 10 Mobile. Má šestipalcový displej, špičkovou výbavu a podporuje i režim Continuum. Moc se na něj ale netěšte, bude určen převážně firemním zákazníkům. Novinku HP Elite x3 jsme vyzkoušeli, a to včetně jedné absurdní inovace.

Představením nového telefonu s Windows 10 Mobile se postupně začíná naplňovat přání Microsoftu, pro který by měli vyrábět telefony s tímto systémem různí výrobci namísto toho, aby produkoval vlastní Lumie. A modelem Elite x3 míří opravdu vysoko, zastíní totiž i vlajkové Lumie. Ne však konstrukcí, i když zrovna zde si s Lumiemi nemusí nic vyčítat. Špičkově vybavený model totiž naživo působí poměrně levně. Tělo je kompletně plastové a spodní kovová část se zajímavě řešeným reproduktorem vypadá spíše jako stříbrně nastříkaný plast. Kromě vzhledu už ale můžeme mluvit v superlativech.

HP Elite x3 – MWC 2016

Velký 6palcový displej potěší jemným QHD rozlišením a kvalitou zobrazení, vyzdvihnout musím také zvuk. Elite x3 má totiž rovnou dvojici reproduktorů s certifikací Bang & Olufsen a hrají skutečně dobře. Basy vibrují celým zařízením a zvuk je slušně prokreslený. Celkové specifikace si můžete prohlédnou v tabulce ve spodní části článku, vyzdvihnout však musím špičkový Snapdragon 820, 4 GB RAM, 64GB úložiště nebo USB-C, které je stále mezi zařízeními spíše výjimkou.

HP chce nové zařízení vidět spíše v rukou firemních zákazníků, kteří vyžadují speciální aplikace běžící na Windows a chtějí na telefonu stejný systém, jako na svém firemním počítači. A samozřejmě přichází také s vlastním dokem pro režim Continuum, díky kterému lze z telefonu udělat (v omezené míře) počítač. Jak to funguje se dozvíte v tomto našem článku.

V HP si ale řekli, že klasický display dok není dost a vymysleli něco zvláštního. Možná až absurdního. K telefonu si totiž budete moci pořídit 12palcový notebook – je plastový, kompaktní (12palcový displej v těle 11palcového notebooku), má 3× USB-C, 48Wh baterii, vcelku pohodlnou klávesnici a… žádný procesor. Přesněji vlastně žádný výpočetní výkon. Abyste „notebook“, který vlastně není notebookem, oživili, musíte připojit telefon a používat ho skrze režim Continuum. Museli jsme si to nechat vysvětlit několikrát, abychom se ujistili, že to HP opravdu myslí vážně. Nosit totiž s sebou notebook, který ale vlastně není plnohodnotným zařízením, ale vlastně jen velkou přenosnou powerbankou a monitorem. Pokud však znáte praktický případ, kdy byste něco podobného využili, dejte nám vědět v diskuzi.

Mobile Extender je takovým display dokem pro režim kontinuum ve formě notebooku

HP Elite x3 je špičkovým Windows 10 Mobile telefonem, který by se dal považovat za opravdovou vlajkovou loď. Na trh však přijde až v létě tohoto roku, a do té doby se může stát mnoho věcí. Pokud ale hledáte špičkový tabletofon pro práci a nevadí vám levnější vzhled, bude Elite x3 velmi zajímavým kandidátem. Cena zatím oznámena nebyla, je ale jasné, že nízká nebude.

HP Elite x3

Technické parametry HP Elite x3 + Desk Dock + Headset

Kompletní specifikace
Konstrukce161,8 × 83,5 × 7,8 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 5,96" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 192 × 2 356), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 4×2,15 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor4 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:00 hodin
DostupnostQ2 2016, 23 990 Kč
Diskuze ke článku
pet
pokud by notebook měl odpovídající hmotnost do 300 gramů a běžely na něm pc programy a stál odpovídající peníze tj. v řádu tisíců tak proč ne
Kirby
Uz jsem telefon chvalil na Twitteru, je to vskutku zajimavy pocin.

Hlavne kdyz sam telefon podporuje take napriklad bezdratove dobijeni, Windows Hello (ctecka rohovky), ma ctecku otisku prstu, petici dotykovych pinu pro dalsi mozna prialusenstvi typu ctecky carovych kodu apod.

x86 aplikace umet na primo nebude. Jak pres dock, tak na tom notebooku zvanem Mobile Extender (nebo nejak tak), to budou stale jen Windows 10 mobile a tedy jen univerzalni appky z Windows Store.

Nicmene HP prislo jeste s jakousi virtualizacni sluzbou v cloudu. Do ni bude mozne tyto aplikace nainstalovat do cloudu a pak k nim pristupovat jak pres mobil, tak z PC-like rozhrani.

Mobile Extender urcite uziti ma. Podobny projekt tusim ted odstartoval na Kickstarteru. Me osobne smartphone (byt Android) prevzal od notebooku vetainu cinnosti a notebook je dobry snad jen pro praci se soubory anebo ksyz potrebuji neco v Office. Na to by ale prave takovy telefon bezdratove pripojeny, tez vystacil.
Wesi
Ten lapdock by mel umet komunikovat s telefonem pres wifi a tam to smysl má.
Jakub
x86 programy tam pobezi podobne jako office online... MS umoznuje spoustet v Azure programy online a HP bude mit podobnou funkci. Appky samozrejme moc nejsou, ale to se kazdym dnem meni... Navic jich je spousta prislibenych

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze