Vyzkoušeli jsme nový prohlížeč Chrome Beta pro Android 4.0

5

Před nedávnem jsme vás informovali o tom, že byla konečně uvolněna beta verze populárního internetového prohlížeče Chrome pro OS Android 4.0. Nyní jsme ji otestovali a co myslíte, nahradí v budoucnu standardní bezejmenný internetový prohlížeč? Ambice k tomu určitě má.

Chrome pro Android je aktuálně ve stádiu betaverze, stáhnout si ho můžete zdarma v Play Store (dříve Android Market). Pro jeho instalaci budete potřebovat telefon nebo tablet s poslední verzí Androidu, to znamená Ice Cream Sandwich. Mimo to musí vaše zařízení splňovat určité hardwarové nároky, konkrétněji minimálně procesor ARM v7. My jsme ho testovali na tabletu ASUS Eee Pad Transformer TF101, nedávno aktualizovaný na Ice Cream Sandwich.

Design Chrome pro Android je stejně minimalistický, jako pro PC. Hlavní část aplikace tvoří prostor pro otevřenou webovou stránku. Ty se otevírají v jednotlivých panelech, jejich záhlaví s názvem stránky najdete v horní straně. Každé toto záhlaví obsahuje ještě křížek pro zavření panelu. Tento křížek je vždy viditelný i u panelů, které nejsou momentálně aktivní.

Při otevření nové záložky vidíte ve spodní části tři přepínače. První se jmenuje "Most visited", tam se zobrazuje náhled osmi nejnavštěvovanějších stránek. Pod nimi je ve spodním pruhu několik odkazů na stránky, které jste měli otevřené jako poslední. Druhým přepínačem jsou "Bookmarks", čili oblíbené záložky. Ty se zobrazují formou "speed-dial". Na stránce vidíte ikonky jednotlivých webů, společně s jejich názvem. Nejde o zmenšené screenshoty, zobrazuje se jen favicon plus pár čárek, které barevně ladí s konkrétním webem.

Třetím přepínačem na každé nové záložce je "Other devices". Ten je co do funkčnosti nejzajímavější, umí zobrazit aktuálně otevřené stránky v prohlížeči Chrome na jiném zařízení, například na počítači. Testoval jsem tuto funkčnost na Chrome pro Windows, a fungovala bezproblémově. Stačí se na počítači v Chrome přihlásit pod stejným uživatelským účtem, jako na telefonu či tabletu, a po chvíli uvidíte v mobilním Chrome seznam těchto otevřených stránek. Synchronizace není okamžitá, trvá i dvě minuty. Otevřené stránky se nezobrazí ihned otevřené jako další panely, ale jen jako seznam, otevřete je až po kliknutí.

Pod záhlavím panelů se nachází adresní řádek, vlevo od něj jsou ikonky pro Zpět, Vpřed a Obnovit, vpravo od něj ikonka Menu. Adresní řádek se při scrollování po stránce neschovává, je vždy vidět. Máte tak k němu kdykoli přístup, na druhou stranu ale vždy zabírá kus místa, kde by mohla být zobrazena webová stránka.

Do adresního řádku můžete napsat libovolný text, při psaní se aktivuje našeptávač Google, a nabízí vám adresy stránek, nebo vyhledávací fráze, které vašemu textu vyhovují.

Nový panel lze otevřít jako obyčejný nebo jako inkognito, kdy nebude stránka vidět v historii prohlížeče, a nebudou uchovávána žádná data z ní (cookies a podobně). Inkognito panel není ani vidět mezi ostatními panely, pro jeho zobrazení slouží černošedá ikona v pravém horním rohu.

Teď se podíváme, co najdeme v menu, které se nachází vpravo od adresního řádku. Jsou tam tyto položky:

  • New tab - otevření nového panelu
  • New Incognito tab - otevření inkognito panelu
  • Bookmarks - seznam záložek
  • Other devices - otevřené stránky na dalších zařízeních
  • Share... - sdílení stránky do jiné aplikace
  • Find in page... - vyhledávání na stránce
  • Settings - nastavení
  • Help - nápověda

V Nastavení toho moc nenajdete. Lze v něm zakázat či povolit synchronizaci, ukládání hesel, předvyplňování formulářů, vybrat standardní vyhledávač (Google, Yahoo!, Bing), a tím téměř všechny možnosti končí. Zajímavé je ještě přednačtení stránek, kdy si můžete zvolit, zdali prohlížeč má přednačítat stránky ještě před tím, než na ně kliknete.

Z webových standardů podporuje Chrome HTML5, Javascript a CSS3, má grafickou akceleraci zobrazení. Zklamáním pro mnoho uživatelů ovšem může být absence Flashe, za což ale nemůže Google, ale společnost Adobe, která se rozhodla vývoj Flash přehrávače pro Android ukončit.

Z nových funkcí se mi líbí například to, že když chcete kliknout na nějaký odkaz, v jehož těsné blízkosti jsou odkazy další, tak se část této stránky v "bublině" zvětší, a vy můžete přesně kliknout na to, co jste chtěli.

Stabilita prohlížeče je velmi dobrá, za zhruba 14 dní, co ho testuji, mi spadl tuším jen jednou. Stránky vykresluje hodně svižně, zoomování za pomoci dvou prstů je zcela plynulé. Nastavil jsem si ho jako výchozí prohlížeč, po všech stránkách mi vyhovuje. Uvidíme, s čím přijdou vývojáři dále, jestli ho rozšíří i o další funkce, které má desktopová varianta Chrome.

Co byste si přáli, aby Chrome pro Android ještě uměl?

Diskuze ke článku
Dani2210
Cez akú aplikáciu sa dá odfotiť mobil z vnútra ako sú tu obrázky. Myslím aj ako na iPhone keď podržím tlačítko HOME a Horní tlačítko. Ale na Android to je jak?
Viliam Valent
Ale veď flash pre Android 4 je normálne dostupný a funguje.
locomachine
to: Dani2210
Říká se tomu "screenshot" nebo "screen capture". Na Androidu 4.0.x to lze současným přidržením tlačítek Volume- a Power. Na starších verzích Androida to nativně nejde, ale někteří výrobci tuto funkci sami doplnili. Případně na telefonu s rootem pomocí nějaké aplikace.
Jirka
Další špehovací soft od Google, co ukládá soukromá data o uživatelích ? Radši od toho dám ruce pryč a pojednu na solidních a bezpečných IE9 a Opera.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze