Návod: jak aktualizovat na Android 4.0 u Asus Eee Transformer

24

Uživatelé první verze tabletu Asus Eee Pad Transformer TF101 mají důvod k oslavě. Po několika odkladech byla konečně oficiálně vydána aktualizace na nejnovější verzi operačního systému Android, kterou je Ice Cream Sandwich. Chcete též aktualizovat a nevíte jak na to? Poradíme. Anebo raději s instalací počkat?

Pokud se ohlédneme do října minulého roku, tak společnost Asus oznamovala, že Asus Eee Pad TF101 bude prvním tabletem, který nabídne nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich. To se nesplnilo, jeho mladší bratříček, Asus Eee Pad Transformer Prime ho dostal dříve.

Asus Eee Pad Transformer

První předběžný termín pro Transformer TF101 byl 12. leden 2012, pak polovina února, následně byl oznámen posun až na březen. Překvapením pro všechny bylo nečekané uvolnění tohoto update 23. 2. 2012. První den byl dostupný jen pro Asii, další ráno pro USA a Kanadu, a v podvečer i pro Evropu.

Máte tento tablet, automatická aktualizace se vám zatím nenabídla, a chtěli byste na Ice Cream Sandwich také přejít? Poradíme, je to velmi jednoduché.

Ice Cream Sandwich alias Ruská zmrzlina

Návod, jak aktualizovat

Ještě než zkusíte tablet updatovat, doporučujeme provést jeho kompletní zálohu. Data by měla zůstat zachována, ale v případě problémů by to tak být nemuselo. Po zazálohování dat zajděte do Nastavení (například tak, že kliknete na oblast kde jsou hodiny ve spodním panelu, kde je ikonka pro rychlý přístup do Nastavení), tam na konci najděte Informace o tabletu, zde je položka Aktualizace firmwaru systému. Zmáčkněte tlačítko "Zkontrolovat aktualizace", zobrazí se hláška že pro vaše zařízení je dostupná aktualizace, a hned se začne stahovat. Průběh stahování můžete sledovat v okně, kam se opět dostanete po kliknutí na oblast hodin.

Stahování aktualizace

Jakmile bude aktualizace stažená a vy ji potvrdíte, budete vyzváni k restartu tabletu. Po restartu se na chvíli objeví animace zeleného panáčka Androida s ozubenými kolečky. Následně bude tablet opět restartován a několik minut bude nabíhat. Nelekněte se, že je něco špatně, opravdu to trvá dlouho. Po nabootování se provede jakási optimalizace všech instalovaných aplikací. V našem redakčním Transformeru jich máme téměř 300, a proces tak trval dalších několik minut.

Instalace aktualizace

Jakmile toto všechno proběhlo, objevila se klasická zamykací obrazovka Ice Cream Sandwich, což značilo úspěšně provedenou aktualizaci. Po odemknutí mě potěšilo, že zůstaly zachovány veškeré aplikace, nastavení a data. Nemusíte se tedy bát, že byste o cokoliv přišli.

Ice Cream Sandwich

Jakmile se v systému trochu rozkoukáte, pak doporučuji navštívit Android Market a provést všechny nově nabídnuté aktualizace aplikací. Některé z předchozí verze Android 3.1 HoneyComb nepracují v Ice Cream Sandwich správně, například aplikace Google+ permanentně vyhazovala chybovou hlášku. Po updatu je však vše v pořádku.

Ice Cream Sandwich, Google+ a chybová hláška

Radosti i starosti, aneb vůbec má cenu aktualizovat?

S novou verzí systému Ice Cream Sandwich, jakoby Asus Eee Pad Transformer TF101 dostal novou krev do žil. Celé prostředí je znatelně svižnější, odhaduji zhruba o čtvrtinu. S aktualizací systému přišly i aktualizované verze vestavěných aplikací a konečně jsem lze vyzkoušet i nový prohlížeč Chrome, který Ice Cream Sandwich vyžadoval. Na tabletu je opravdu velmi pohodlné jej používat, ale to si necháme do samostatného článku.

Chrome pro Android

Aktualizaci ovšem nepřináší jen radosti, ale po jednom dnu bezproblémového chodu začaly i starosti. Téměř přesně po 24 hodinách od aktualizace se tablet před mýma očima samovolně restartoval a už nenaběhnul. Bootovací obrazovka byla zamrzlá, místo točícího se kolečka jsem se díval jen na statický obrázek. Vyřešil to dlouhý stisk tlačítka pro zapnutí, kterým se provedl "měkký" reset (beze ztráty dat) a po následném bootování tablet naštěstí naběhl.

Ice Cream Sandwich

Navštívil jsem poté stránky XDA Developers, kde jsem nalezl mnoho příspěvků se shodným problémem. Je tedy jasné, že jde o chybu nového firmware. Tyto náhodné restarty postihnou pravděpodobně každého, kdo si novou aktulizaci s Ice Cream Sandwich nainstaluje. Někteří uživatelé píšou, že chyba se nevyskytuje, pokud zabráníte tabletu přecházet do režimu spánku (Deep sleep). To je ovšem řešení k ničemu, jelikož se pak tablet vybije za půl dne. Zamrzání se bohužel objevuje téměř každý den i nadále.

Jak jste na tom s vaším Transformerem vy? Prošla aktualizace na Ice Cream Sandwich bez problémů? Setkali jste se s výše popsanou chybou?

Diskuze ke článku
Albion66
Zkušenosti mám úplně stejné. Již od data aktualizace s tímto nešvarem bojuji,zatím bez úspěchu.
Pavel
Já jsem aktualizoval hned po vydání aktualizace tj. 24.2. Postupoval jsem dle doporučení na http://www.transformerforums.com. Tj. před updatem aktualizace všech aplikací z Marketu následně hard reset, aktualizace na ICS a opět hard reset. Problémy, co jsou zde popisovány nemám.
Maara
A me to nenajde zadne aktualizace. Asi to bude zpusobene tim, ze jsem to rootnul. A mam tak verzi fm 8.6.6 misto klasicke 8.6.5. Jiny duvod me nenapada, ale jak to tak ctu, tak je mozna dobre, ze tu aktualizaci nemam.
Tomáš
I u mě se tento problém vyskytuje. Mám tablet před sebou a každých cca 10 sekund se restartuje. Ze začátku nešel vůbec nabootovat, pomohl až hard reset. No a nyní toto. Nevím, zda mám dát tablet na reklamaci, nebo to vyřeší zanedlouho samotný Asus. Do smíchu mi z toho bohužel dvakrát není...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze