Vyzkoušeli jsme nové Windows 10 pro telefony: galerie novinek

V pátek bylo uvolněno nové sestavení Windows 10 Technical Preview pro mobilní telefony s označením 10051. Změn je v něm více než dost, mnohé z nich jsou zásadního charakteru a Microsoft odkryl opět o trochu více svou mobilní vizi. Pojďte si s námi projít, co všechno je nového.

Windows 10 Technical Preview

Jak jsme váš informovali dříve, sestavení je venku od pátku pro celu řadu telefonů. Jedná se o druhé sestavení, které je veřejně k dispozici jako Technical Preview. Stále jde o velmi ranou verzi, která naznačuje, jak bude systém vypadat za několik měsíců a celá řada věcí je nedokončena. Druhý update však přináší celou řadu důležitých novinek zejména na straně aplikací. Dočkali jsme se nového prohlížeče, kontaktů, zpráv nebo zcela nového Outlooku, který nyní sdružuje e-maily a kalendář. Změn je ale více.

Windows 10 TP pro telefony – duben 2015

Prohlížeč Spartan

Internet Explorer se může pomalu chystat do mobilního důchodu. Roste mu totiž následovník se sympatickým jménem Spartan. Zatím se však jedná o jeho kódové označení a je v tak brzké vývojové fázi, že v novém sestavení Windows není nastaven jako výchozí prohlížeč, ale najdete jej jen jako aplikaci v menu. Sami si tak můžete vyzkoušet, nakolik je pravdivý slib, že jeho nové vykreslovací jádro si lépe poradí s moderními weby při nižších nárocích na hardware. Prohlížeč je rychlý a zaujme například praktický režim pro čtení nebo hub sdružující i synchronizované záložky nebo články k přečtení napříč zařízeními.

Prohlížeč Spartan

Outlook Mail a Kalendář

Pro pracovní produktivitu je nezbytná dobře odladěná aplikace kalendáře a také mailového klienta. Ty nyní Microsoft spojuje do jednoho většího celku se známým jménem Outlook, takže můžete volně přecházet mezi doručenými maily a plánem schůzek. V mailové aplikaci byl zcela inovován nejenom vzhled, ale i ovládání: k dispozici jsou například gesta, kdy se při přejetí přes položku doprava nebo doleva dostanete k nabídce akcí. Vhod přijde také zbrusu nový editor e-mailu s pokročilými možnostmi formátování. Povedeně vypadá také kalendář, kterému však zatm chybí více pohledů.

Práce s emailem a kalendářem

Telefon, Zprávy a Lidé

Velkou změnou, i když hlavně na povrchu, prošly aplikace pro telefonování a práci s SMS. Totéž lze říci o aplikaci Lidé, která složí pro práci s kontakty. Sjednocujícím prvkem jsou kulaté ikonky kontaktů ve stylu Googlu nebo iOS. Funkce však zatím zůstaly stejné a zatím jsme se nedočkali ani integrace Skypu do zpráv.

Práce s kontakty a se zprávami

Mapy

Novou grafiku dostaly i aplikace Mapy. Při jejich bližším zkoumání pak naleznete i pár nových funkcí.

Mapy a jejich možnosti

Nové funkce systému

Změn se nedočkaly jen jednotlivé aplikace, ale i samotné prostředí operačního systému. Nová je grafika v nastavení, ještě výraznější změnou je pak nabídka multitaskingu. Ten podporuje i zobrazení v režimu na šířku a u přístrojů s větší úhlopříčkou i nové rozložení. Konečně také zobrazuje větší počet aplikací. Zatím jsme nenarazili na limit jejich počtu. Designovou proměnou prošl také informační okna a dialogy v systému, setkáváme se i s novou kalkulačkou a celý systém je výrazně rychlejší, než předchozí sestavení Windows 10. V případě velkých telefonů, jako je Lumia 1520, jsme se dále dočkali například klávesnice pro jednoruční ovládání připnutou k levé nebo pravé straně displeje.

Další části systému
Diskuze ke článku
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Naposledy upraveno: 12. 4. 2015 22:52
Já si nemůžu pomoct ale podle mě zatím to je nic moc. Pokud takhle bude vypadat i finální verze Windows 10 tak asi budu ač hodně nerad hledat můj příští mobil někde jinde
Petr
Vidím ,že jsem neprohloupil ,když jsem přešel z Windows phone k IOS . Zde mám konečně odpovídající podporu a dostatek aplikací a všemožného nastavení .
PEPA
Chvíli jsem je vyzkoušel, ale zatim si nechám na svojí Lumii 920 WP8.1 GDR2.
Přijde mi, že Microsoft sám neví kam se má ten systém ubírat a to hlavně po grafické stránce.
Honza
Dobrý článek, ale ještě lepší by byla video ukázka všeho nového, stejně jako v případě první TP W10.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze