Vyzkoušeli jsme Mix Fold 3. Nejlepší skládačka od Xiaomi má rozhodně čím zaujmout

1
Vyzkoušeli jsme Mix Fold 3. Nejlepší skládačka od Xiaomi má rozhodně čím zaujmout
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Telefon si ihned dokáže získat pozornost tenkou konstrukcí i zpracováním pantu
  • Rýha v oblasti displeje je nepatrná, obrazovka má přitom nadprůměrný maximální jas

Nabídka ohebných smartphonů na trhu utěšeně roste a svou stopu na něm nepochybně zanechalo i čínské Xiaomi, jehož nejnovější skládačka Xiaomi Mix Fold 3 se na chvíli ohřála i u nás v redakci. Jaké jsou naše dojmy z tohoto zajímavého smartphonu?

Xiaomi MIX Fold 3 je tenká skládačka s periskopem

Tenká stylovka pro náročné

U ohebných smartphonů stojí logicky design a dílenské zpracování za pozornost ještě víc než u zařízení klasické konstrukce. U Xiaomi Mix Fold 3 to pak platí dvojnásob, neboť se jedná o velmi stylovou skládačku, která má v zavřeném stavu tloušťku pouhých 10,9 milimetrů. V ruce se pocitově jedná o velmi tenké zařízení, které je stejně široké jako běžný telefon. Záda jsou přitom stylově uzpůsobená, respektive prohnutá v oblasti fotomodulu, díky čemuž se zařízení ještě o něco příjemněji drží. Výrazný fotomodul nás oslovil rovněž tím, jak je symetrický, líbivý a přesto ne sebe přehnaně nepoutá pozornost. Prémiový punc 100% zanechá i úprava z veganské kůže či fakt, že v zavřeném stavu není mezi pantem žádná mezera.

Zmínit si však zaslouží i samotný mechanismus pantu, který byl u Xiaomi Mix Fold 3 přepracován tak, aby telefon zůstal otevřený v úhlech 45 až 135 stupňů. V praxi si tak můžete rozevřít telefon na stole a pracovat na něm podobně jako na notebooku, ačkoliv je pochopitelně ťapání na dotykové klávesnici pomalejší. Haptika je však velmi povedená, takže máte i nějakou formu fyzické odezvy. Otevírání a zavírání pantu je doprovázeno příjemnou tuhostí, která je dle našeho soudu tak akorát.

Parádní LTPO displej s miniaturní „rýhou“

Zájemci o smartphone této konstrukce budou očarování zřejmě především velikostí ohebného displeje. V tomto případě mají čest s impozantní 8,03" AMOLED obrazovkou, která umí vykouzlit až 120Hz obnovovací frekvenci, ale zároveň se chlubí až neuvěřitelně vysokým maximálním jasem 2 600 nitů. Během používání tak máte záruku skvělé čitelnosti, i když vám bude na obrazovku „pražit“ ostré polední slunce. Snad jen rámečky by mohly být o trochu tenčí, ovšem u ohebných smartphonů je jejich mírně větší šířka spíše standardem.

Další zajímavostí této obrazovky, které jsme si všimli (nebo spíše nevšimli), je rýha v oblasti pantu. Ta je oproti mnohé konkurenci menší, resp. méně viditelná. Stále platí, že pokud se budete na tuto oblast soustředit při přejíždění prstem, rozhodně ji ucítíte, avšak při běžném používání o ní ani nebudete vědět. Obrazovka a celá ohebná konstrukce je testována na 500 000 zavření/otevření, což je rekordní hodnota u produktů tohoto druhu.

Objeví se i u nás?

Xiaomi Mix Fold 3 nabídne kromě výše zmíněného spousta další zajímavé výbavy, mezi niž řadíme procesor Snapdragon 8 Gen2, ale také špičkovou fotovýbavu. Na tu se zaměříme v chystaném fotočlánku, ovšem už nyní můžeme prozradit, že výrobce prozatím neplánuje tento zajímavý kus hardwaru uvést na český trh. To je podle nás velká škoda a doufejme, že alespoň u Mix Foldu 4 své rozhodnutí přehodnotí.

Xiaomi MIX Fold 3 256+12 GB

Rozměry161,2 × 73,5 × 10,9 mm, ? g
DisplejAMOLED, 8,03" (2 160 × 1 914 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 800 mAh, doba nabíjení: 0:35 hodin
Diskuze ke článku
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Naposledy upraveno: 15. 9. 2023 20:29
Jo, BRAL BYCH :) Jenže BOHUŽEL jediná dostupná = CN verze klasicky NEDISPONUJE pro nás VELMI PODSTATNÝM 4G B20 800MHz a ani EU / CZ 5G NENÍ KOMPLET, tedy jakýkoli INDIVIDUÁLNÍ IMPORT NEMÁ SMYSL :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze