Vyzkoušeli jsme luxusní Porsche Design P'9982 od BlackBerry

V redakci se nám na pár dnů zabydlel nejnovější luxusní smartphone, na kterém spolupracovalo návrhářské studio Porsche Design společně s kanadským výrobcem smartphonů BlackBerry. Jejich aktuální novinka Porsche Design P'9982 je úchvatný smartphone, který nabízí nejen exkluzivitu, ale také velice dobrou výbavu.

Před několika týdny jste i si mohli na mobilenet.cz přečíst podrobnou recenzi luxusního Vertu Constellation (2013), které v luxusním těle nese operační systém Android s velice příjemnou výbavou. Dnes se budeme držet s cenou trochu více při zemi, ale i tak se můžete těšit na opravdového krasavce. Je jím nový model Porsche Design P'9982, v pořadí již druhý produkt povedené kooperace společností Porsche Design a BlackBerry. My jsme si mohli tento luxusní smartphone, jehož cenovka se zastavila těsně pod hranicí 43 tisíc korun, na několik dnů vyzkoušet. Jaký na nás udělal dojem?

Porsche Design P'9982 je společným dítkem německé návrhářské společnosti Porsche Design a kanadského výrobce smartphonů BlackBerry. Útroby Porsche Design P'9982 jsou totožné s aktuálním modelem BlackBerry Z10 a stejně tak i operační systém BlackBerry 10. Jeho výbava tak čítá například velice kvalitní IPS LCD displej s rozlišením 1 280 × 768 pixelů, baterii o kapacitě 1 800 mAh, dvoujádrový 1,5GHz procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus, GPU Adreno 305 nebo 2 GB RAM. Prakticky jediný parametr ve výbavě, kterým se Porsche Design P'9982 liší od modelu Z10, je kapacita vnitřní paměti. U Porsche Design P'9982 naleznete rovných 64 GB vnitřní paměti, což už je velmi slušná porce dat. Připočteme-li ještě slot na paměťové karty až do kapacity 64 GB, tak na paměť by si rozhodně nikdo stěžovat neměl.

Nicméně to hlavní, co s modelem Porsche Design P'9982 získáte, je špičkový přístroj s exkluzivním designem, díky kterému se odlišíte od svého okolí. Studio Porsche Design se na svém novém smartphonu opět předvedlo ve výborném světle a představilo zařízení, které je svým designem nejen velice povedené, ale také skutečně osobité. Jednoduše elegantní design s ostrými liniemi ozvláštňuje například malé logo Porsche Design po stranách zařízení. Porsche Design P'9982 si zkrátka nemůžete splést a jakmile jej uchopíte, promluví k vám přímo skrze špičkovou konstrukci a hodnotné materiály.

Konstrukce Porsche Design P'9982 využívá nejrůznějších hodnotných materiálů. Tělo je například vyrobeno z kovové slitiny, která je velice odolná, ale přitom neuvěřitelně lehká. Oproti kompletně plastovému modelu Z10 totiž Porsche Design P'9982 tabulkově přibralo pouze 2 gramy navíc (konkrétně 140 g), i když subjektivně působí Porsche Design v ruce mnohem lehčí. Krom kovu na těle nalezneme také vysoce odolné minerální sklo, které je použito jako kryt displeje a také čočky fotoaparátu na zadní straně přístroje.

Detail horní hrany, spodní hrany, levého a pravého boku

Zadní kryt Porsche Design P'9982 je potažen pravou kůží. Telefon se díky tomu nejen skvěle drží, ale zároveň je to opravdu skvělý pocit, když máte v rukou něco tak špičkově vyrobeného a kvalitně zpracovaného. Díky tomu, že je zadní kryt odnímatelný, si navíc můžete samotný kryt také vyměnit. Porsche Design tak připravilo pro svůj model P'9982 také další barevné varianty jako například fuchsiovou, pískovou nebo modrou. Pro opravdové fajnšmekry je pak připravena limitovaná edice z krokodýlí kůže. Zařízení s krytem z krokodýlí kůže totiž bude celosvětově vyrobeno pouhých 500 kusů!

BlackBerry Porsche Design P'9982 – videopohled

Kvalitu konstrukce snad není potřeba ani zmiňovat. Je zkrátka špičková a vy tak vidíte, že jste své peníze neutratili pouze za značku, ale také za opravdu špičkově zpracované zařízení. Pojďme si nyní říci ještě něco o vnitřní výbavě. Porsche Design totiž, narozdíl od mnoha jiných výrobců luxusních telefonů, nabízí také velice kvalitní vnitřní výbavu. Jak jsme již zmínili, uvnitř modelu P'9982 běží operační systém BlackBerry 10 v jeho nejnovější verzi 10.2.1. Samotný operační systém běží naprosto excelentně. Neočekávejte žádné záseky, čekání nebo pády aplikací. Vše je rychlé, plynulé a stabilní. S novou verzí OS pak máte možnost například instalovat Android aplikace přímo z paměti zařízení, díky čemuž můžete velice dobře vyřešit problém s menším počtem, zejména lokálních, aplikací, kterým bohužel platforma BlackBerry 10 trpí. Funkční výbava je však velice bohatá a nabízí třeba geniální komunikační centrum BlackBerry Hub, skvělé funkce pro organizaci času, kancelářský balík a mnoho dalšího, díky čemu je BlackBerry 10 připraveno skvěle na práci i na zábavu.

Na zadní straně Porsche Design P'9982 nalezneme čočku 8Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením, který dokáže zachytit také video ve FullHD rozlišení. Fotoaparát podává dobré výsledky, se kterými bude jistě většina uživatelů plně spokojena. Větší množství šumu v případě horšího světla je bohužel neduh většiny dnešních smartphonů. V testovacích snímcích můžete také vidět fotografie pořízené s pomocí funkce HDR. Kromě této funkce fotoaparát nabídne například digitální stabilizaci obrazu, povedenou funkci Time Shift (vyfocení několika snímků před a po stisku spouště, přičemž můžete následně vybrat ten nejlepší), scénické režimy nebo sériové snímání.

První fotografie vždy bez HDR efektu, následně s HDR efektem

U Porsche Design P'9982 jsme otestovali také baterii. V našem standardizovaném redakčním testu při přehrávání videa v HD rozlišení dosáhlo Porsche Design P'9982 času 7 hodin a 4 minuty, což nás velmi mile překvapilo. Výdrž baterie totiž nebyla původně nijak silnou stránkou BlackBerry Z10, s updatem operačního systému se však výdrž velmi zlepšila a to se samozřejmě týká také modelu P'9982. V běžném provozu tak telefon vydrží bez problémů celodenní provoz, při lehčím režimu se můžete dostat i na dva dny.

Špičková konstrukce v sobě skrývá i takové poklady, jako je například microHDMI konektor

Porsche Design je povedený přístroj v mnoha směrech a jeho velkou výhodou je fakt, že proti většině ostatních luxusních smartphonů nabízí relativně příznivý poměr cena/výkon. Pokud bychom hledali něco, co bychom modelu P'9982 mohli opravdu vytknout, tak snad pouze chudší obsah balení. Zatímco u předchozí generace Porsche Design P'9981 jste v krabici dostali například dokovací stanici, zde se výrobce omezil pouze na nutné příslušenství. Naštěstí si však můžete dokoupit například originální kožená pouzdra, kryty baterie a potěší také kompatibilita s mnohým příslušenstvím pro BlackBerry 10 (například dokovací stanice).

Jinak je ale Porsche Design P'9982 ve své kategorii opravdu zajímavou volbou. Dobrá výbava, excelentní zpracování, hodnotné materiály, jako jsou kov, sklo a kůže a také exkluzivní design. To vše nabídne nové Porsche Design P'9982 a my mu přejeme minimálně stejný úspěch, jaký měla předchozí generace.

Za zapůjčení Porsche Design P'9982 děkujeme společnosti P.A.R. Trade, oficiálnímu distributorovi produktů značky Porsche Design pro ČR.

Technické parametry BlackBerry Porsche Design P’9982

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 65,6 × 9,5 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,2" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2013, 43 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze