Porsche Design P'9983: vyzkoušeli jsme luxus od BlackBerry

13

Jak jste si jistě všimli, v redakci mobilenet.cz se nevěnujeme pouze běžným smartphonům, ale občas se u nás objeví také nějaká ta luxusnější novinka. A mezi ty se řadí také nový Porsche Design P'9983 z dílny kanadského BlackBerry, který přináší exkluzivní design, operační systém BlackBerry 10.3 a hlavně... je to prostě Porsche!

Luxusní smartphony jsou vždy zajímavým zpestřením v naší redakci, neboť v drtivé většině případů se jedná o designové skvosty nebo minimálně o designově velmi zajímavé přístroje, které se nehoní za počtem jader nebo počtem megapixelů, ale zaměřují se spíše na exkluzivitu. V hromadě černých nudných placek je obvykle poznáte na první pohled a tak často hned víte, že případný majitel asi nemá tak úplně hluboko do kapsy. A do této kategorie patří také zařízení značky Porsche Design.

Model Porsche Design P'9983 je již třetí generací luxusního smartphonu, který je postaven na základě některého z úspěšných modelů BlackBerry, nicméně notně upraven německým návrhářským studiem Porsche Design. Již předchozí modely BlackBerry Porsche Design P’9981 (vycházející z modelu BlackBerry Bold 9900) a BlackBerry Porsche Design P’9982 (vycházející z modelu BlackBerry Z10) se mohly chlubit obrovským úspěchem a tak se není čemu divit, že společnosti Porsche Design a BlackBerry ve spolupráci pokračují i nadále a v těchto dnech na trh přinesly novinku Porsche Design P'9983.

BlackBerry Porsche Design P'9983 – videopohled

Technické parametry BlackBerry Porsche Design P’9983

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 67,1 × 10,6 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2014, 45 000 Kč

Unikátní design na prvním místě

Hlavním tahákem Porsche Design P'9983 je dozajista jeho design. Ten bude pravděpodobně rozdělovat zájemce na dva nesmiřitelné tábory, nicméně je nutno uznat, že P'9983ka má své kouzlo. Design koresponduje s tím, na co jsme u Porsche Design zvyklí z minulosti, nicméně i zde je vidět určitý vývoj a především nové materiály, se kterými Porsche Design experimentuje. Využilo je například pro výrobu klávesnice, která je jedním z klíčových prvků samotného přístroje. Je tvořena průhlednými klávesami, pod kterými se nachází samotné popisky a toto spojení vytváří zajímavý plastický dojem.

Plasticky působí klávesnice i na dotyk, nicméně v pohodlí se ostatními BlackBerry nedá úplně srovnávat. Tlačítka jsou drobnější a trochu splývají, takže orientace není tak snadná, jako na jasně rozdělených klávesách modelů BlackBerry Q10 nebo Q5. Spíše bych ji přirovnal k Nokia klávesnicím. Zdvih a tuhost je však skvělá, takže po chvíli si uživatel na klávesnici jistě bez problémů zvykne a bude moci využívat všech jejích výhod, jako jsou například klávesové zkratky, rychlé volby vytáčení a v nové verzi OS také spouštění aplikací a další pokročilejší interakce, které vyvoláte pouhým delším stisknutím klávesy.

BlackBerry Porsche Design P’9983

Kromě klávesnice však na těle zařízení naleznete spoustu dalších designových prvků, jako je kovové logo nad displejem, decentní stylové logo výrobce na boku zařízení nebo kovovou destičku na zádech přístroje, do které je vyryto označení P'9983. Celé tělo přístroje pak obepíná ocelový rám, který mu dodává potřebnou pevnost, displej je krytý tvrzeným minerálním sklem a čočku fotoaparátu kryje odolné safírové sklíčko. Díky rozměrům 119 × 67 × 10,6 mm se dá P'9983 označit za velmi kompaktní smartphone a velmi dobře se drží v ruce. Zadní kryt je lehce zaoblený, takže do ruky padne opravdu dobře a hmotnost 140 gramů dokazuje, že držíte poctivý kus hardwaru.

Pravý a levý bok zařízení a horní hrana

Když už jsme ale u zadního krytu, tak si nemůžeme odpustit kritiku. Materiál, ze kterého je zadní kryt, se snaží imitovat karbon - jedná se však o speciální skelná vlákna, která nabízí strukturu a vlastnosti podobné karbonu. Špatný je však lesklý povrch zadního krytu. Kvůli tomu telefon v ruce nejen klouže, ale především se na něj neuvěřitelně zachytávají otisky prstů. Je zkrátka upatlaný během okamžiku. U předchozích modelů Porsche Design výrobce volil kožený zadní kryt – případně dokonce z krokodýlí kůže v limitované edici. Takový kryt bychom mnohem radši viděli i u nového P'9983. Naštěstí je již k dispzici jako volitelné příslušenství a to hned v několika barevných variantách.

Špičkový displej a nová verze OS BlackBerry 10

Stejně jako předchozí modely Porsche Design vycházely z úspěšných modelů BlackBerry, tak i novinka P'9983 si vzala za vzor jeden z nich – je jím BlackBerry Q10, se kterým model P'9983 sdílí nejen typ konstrukce, ale také většinu vnitřní výbavy. V té nalezneme například dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus o taktu 1,5 GHz nebo 2 GB paměti RAM, vnitřní paměť však vyskočila na hodnotu 64 GB. Navíc ji ještě můžete rozšířit o paměťové karty až do kapacity 128 GB a teoreticky i více, takže nedostatkem prostoru pro data jistě trpět nebudete.

Velmi mne zaujal displej P'9983. Jedná se o čtvercový zobrazovač o úhlopříčce 3,1 palců s rozlišením 720 × 720 pixelů (jemnost 328 ppi) a původně se předpokládalo, že se bude jednat o Super AMOLED zobrazovač jako v případě modelu BlackBerry Q10. Nicméně když jsem s telefonem šel po ulici a vysvitlo sluníčko, tak mne velmi zarazila opravdu špičková čitelnost displeje na slunci. Buďto se tedy nejedná o AMOLED zobrazovače, neboť Q10 rozhodně takovou čitelnost nemá, nebo je P'9983 vybaveno antireflexním krycím sklíčkem displeje. Nebo obojí. Displej je však každopádně chlouba novinky od Porsche Design a jeho zobrazovací schopnosti jsou skvělé.

Prostředí operačního systému BlackBerry 10.3

Uvnitř samotného přístroje běží nejnovější verze operačního systému BlackBerry 10.3, která přináší opět spoustu novinek do systému, který BlackBerry uvedlo na trh v březnu minulého roku. Od té doby bylo změněno a vylepšeno opravdu mnoho a novinky v samotném systému vydají na samostatný článek nebo možná sérii článků, zmiňme však ty hlavní. Výrazně se například změnil design a to podle nejnovějších trendů ala flat design – změněno bylo UI mnoha aplikací, systém získal nové ikonky a mnoho dalšího. Zásadně vylepšen byl běh Android aplikací – kompatibilní jsou aplikace až do verze Android 4.3 Jelly Bean, běží rychleji a jsou lépe integrovány. Stejně tak se objevila celá řada nových funkcí v BlackBerry Hub, vylepšen byl hudební přehrávač, práce s NFC, nové položky v nastavení a tak dále.

Ukázkové snímky včetně snímku Panorama v celkovém rozlišení 28 Mpx

Významným vylepšením prošel také fotoaparát, který nyní nabízí více režimů a nastavení, získal například funkci Panorama a dokáže nahrávat video v HD rozlišení rychlostí 60 snímků za sekundu. Společně s integrovaným editorem můžete tak natáčet i zpomalené záběry. Samotný čip se chlubí rozlišením 8 Mpx s velmi dobrou světelností f/2.2 a schopností záznamu FullHD videa. Výsledky fotparátu rozhodně nepatří mezi špičku dnešních fotomobilů, je ale znát opravdu velký progres s každou novou verzí OS BlackBerry 10 a kvalita fotografií tak rozhodně není špatná.

Prostředí aplikace BlackBerry Blend na Mac OS X

Zmínit musíme také novou funkci BlackBerry Blend, díky které můžete telefon propojit bezdrátově s vaším počítačem nebo tabletem a následně přímo z těchto zařízení pracovat se všemi emaily, kalendářem, kontakty, ale také SMS zprávami nebo BBM! Stejně tak můžete vzdáleně prohlížet všechny soubory a bezdrátově přenášet mezi telefonem a tabletem nebo počítačem. Podporovány jsou systémy Windows, Mac OS X, iOS (iPad) a Android (tablety). Něco jako vzdálená plocha, díky které můžete pohodlněji ovládat své mobilní zařízení, aniž byste ho museli vytahovat z kapsy. Tuto funkci získají na konci roku všechny modely BlackBerry společně s updatem na OS BlackBerry 10.3.1, současný Porsche Design P'9983 a BlackBerry Passport jsou však první, které tuto funkci nabízí.

Dostupný luxus s kvalitní výbavou, ale...

Porsche Design P'9983 zakoupíte v síti prodejen Porsche Design za cenu 42 285 Kč. Za tuto cenu získáte velmi povedené zařízení se špičkovou konstrukcí, exkluzivním designem, novou verzí operačního systému BlackBerry 10.3 a kvalitní výbavou. Přesto se však našlo několik drobností, které nás na novém P'9983 trochu zklamaly. Je to například zadní kryt, kde nám zkrátka chtě nechtě chybí prémiový materiál jako byla kůže u předchozích generací Porsche Design smartphonů a klávesnice není určitě tak pohodlná, jak jsme u BlackBerry zvyklí.

Pokud budeme ovšem Porsche Design posuzovat podle toho, v jaké kategorii smartphonů se nachází, jedná se o jeden z nejkvalitnějších luxusních smartphonů, které dnes na trhu najdete. Stejně jako jeho předchůdci si jistě najde své obdivovatele a nebude zapomenut. Vždyť ještě dnes se můžeme setkat s uživateli, kteří si kupují první generaci P'9981 z roku 2011 zkrátka proto, že má své kouzlo. A to především u zařízení v této kategorii jde. O exkluzivitu, mít něco, co nemá každý, o pocit výjimečnosti. A v tomto ohledu vás Porsche Design nezklame.

blackberry-porsche-design-p9983
Klady
  • prémiový design
  • skvělé zpracování
  • špičkový displej
  • kvalitní výbava
  • slušná výdrž baterie
  • nejnovější verze OS BlackBerry 10.3
Zápory
  • nevhodně zvolený materiál zadního krytu
  • stále menší počet aplikací pro OS BlackBerry 10
  • vzhledem k ceně celkem chudé prodejní balení
Diskuze ke článku
Pepan
K tomu zadnímu krytu: zahraniční recenze měly skoro všechny i fotku sady barevných zadních krytů. Asi tedy k dispozici budou...
Jarda
No, pekny pristroj, jen ta cena. V teto cenove hladine mam auto. Take to neni pristroj pro normalni vrstvy. Tesim se ale na aktualizaci systemu na konci roku a budu mit ve sve Z10 skoro to same jako ma tento luxusni kousek. :-)
honza
Dobrý den, nemá tam být na začátku BlackBerry Porsche Design P’9982 (vycházející z modelu BlackBerry z10)? Místo samsungu galaxy s2 plus?
Martin911Turbo
K zadnímu krytu jedná se opravdu o imitaci carbonu? Nezdá se mi to, Z30 má imitaci matného carbonu, toto se mi jeví jako klasický lesklý pravý carbon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze