Výroky Vodafonu o levné GSM licenci jsou populistické, vrací úder O2

3

Formou tiskové zprávy se dnes O2 brání výrokům Vodafonu, kterému se ceny za obnovení GSM licence (pásma 900 a 1800 MHz) pro operátora O2 zdají příliš nízké. O2 doslova činy Vodafonu označilo jako populistické.

Vydání kmitočtového přídělu O2 na využití frekvencí v pásmech 900 a 1800 MHz Českým telekomunikačním úřadem na období od února 2016 do února 2025 zcela odpovídá postupu obnovy kmitočtového přídělu podle zákona o elektronických komunikacích. Nejedná se tedy o udělení zcela nového kmitočtového přídělu, což by bylo možno provést jen prostřednictvím pro všechny subjekty otevřeného výběrového řízení, ale pouze o obnovu jednou vydaného a využívaného kmitočtového přídělu. Takto komentuje formou tiskové zprávy O2 názor Vodafonu, který tvrdí, že GSM licence pro O2 jsou příliš levné.

Telefónica O2 a Vodafone v Evropě spojí síly (datově) O2 logo

A O2 v ofenzivě pokračuje. „V této souvislosti lze prohlášení společnosti Vodafone, že Vodafone Czech Republic je připraven za spektrum zaplatit výrazně vyšší částku, než jakou Český telekomunikační úřad požaduje vnímat spíše jako pouhý populistický výrok, jelikož Vodafone (ani jiný operátor) o tyto frekvence nemůže usilovat.“ O2 v tiskové zprávě dále dodává, že ceny za obnovení kmitočtového přídělu, vychází podle zákona o elektronických komunikacích výhradně z výsledku posudku stanoveného soudním znalcem.

Mapa pokrytí pásma 800 MHz LTE – vlevo O2, vpravo Vodafone

V tiskové zprávě se objevily také dvě mapky, které poukazují na pokrytí České republiky LTE v pásmu 800 MHz, o které paradoxně ve sporu O2 a Vodafonu vůbec nejde. Mapky si můžete prohlédnout na obrázcích výše. O2 v nich poukazuje hlavně na to, jak výrazně investuje do rozvoje LTE sítí na této frekvenci. Ve prospěch Vodafonu však musíme uvést, že využívá především netradiční pásmo 900 MHz, srovnání pokrytí na frekvenci 800 MHz tak rozhodně není směrodatné.

Zdroje: o2.cz

Diskuze ke článku
Seve
O2 by raději na to svoje LTE moc upozorňovat nemělo. Přestože síť staví s T-Mobilem a tím mají o polovinu méně práce a nákladů, tak oproti Vodafonu mají v současnosti v provozu jen zhruba polovinu LTE vysílačů.

Je sice fakt, že leckde je Vodafone kvůli pásmu 900 MHz pomalejší, ale zato má o dost lepší signál a pokrytí není pouze na mapě, která ho ukazuje i na místech, kde je na hranici zachytitelnosti, jen aby to dobře vypadalo.
mrtvá žížala
O2 by melo drzet pysk a pokryvat LTE800, jde jim to jak psovi pastva... dojebali mapy, vybarvili co se kde dalo a uz jen pomalicku dokryvaj bez nejakeho toho kvaltu. Kdyby meli udelat mapy s Indoor pokrytim LTE, to by to proridlo tak na 1/10 max stavajici situace... GSM 900 se leckde siri proste daleko daleko lepe...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze