Vybíráme nejlepší dotykový telefon do 7000 Kč pod stromeček

2

Čas Vánoc se kvapem blíží a mezi časté dárky bezesporu patří mobilní telefony. Ve čtvrtém díle našeho seriálu dáme prostor plně dotykovým telefonům. Zvolili jsme zlatou střední cestu a náš výběr omezili cenovým stropem 7000Kč.

TIP! Přečtěte si také 1. díl: Vybíráme High-end mobilní telefon pod stromeček

TIP! Přečtěte si také 2. díl: Vybíráme telefon s QWERTY klávesnicí pod stromeček

TIP! Přečtěte si také 3. díl: Vybíráme nejlepší telefony s alfanumerickou klávesnicí pod stromeček

Dotykové telefony jsou v kurzu i o letošních Vánocích. Proto jsme jim věnovali právě dnešní díl. Za poslední dva roky, během kterých se rodina „dotykáčů“ vesele rozrůstá, obsadily dotykové telefony snad všechny cenové kategorie. Není problémem pořídit nový dotykový telefon i za cenu okolo dvou tisíc, stejně jako za 12 a víc tisíc korun. Jako vždy se ovšem nejvíce prodává střední třída, kterou jsme tentokrát vymezili do 7000Kč. V této kategorii najdeme snad nejvíce dotykových telefonů, s různými operačními systémy. Hlavně ale již jde o dobře vybavené telefony, kterým nejsou cizí slušné fotoaparáty, velké displeje či rychlé procesory.

Ve spleti různých telefonů, jsme se pro vás snažili vybrat jen ty nejzajímavější. Z velkých výrobců se angažují všichni, kromě HTC, které má zrovna v této kategorii vymeteno či jen doprodává své velmi staré kousky. Podobně je na tom i finská Nokia, které se ovšem jeden model mezi ty nejlepší protlačit podařilo. Výběr opět řadíme abecedně.

LG Optimus One / Chic

Hned na začátek tu máme horké adepty na titul, nejlepší koupě roku. To platí zejména pro model Optimus One. Ačkoliv stojí necelých 5000Kč, výbavou hravě konkuruje mnohem dražším telefonům. Základ tvoří operační systém Android 2.2 Froyo a velmi slušá hardwarová výbava. 600 MHz procesor, 512 MB paměti RAM a grafická akcelerace – to jsou zbraně proti kterým je konkurence bezradná. Potěší i kvalitní 3,2 palcový displej s rozlišením 320 x 480 pixelů. Vadou na kráse je pouze velmi průměrný fotoaparát a možná až příliš obyčejný design. Nicméně hledáte-li levný telefon s Androidem, je Optimus One jasnou volbou. Téměř tutéž výbavu jen v hezčím těle nabídne model Chic. Jeho hlavní výhodou je mnohem lepší fotoaparát oproti Optimusu One. Připlatíte si zhruba 2000Kč.

LG Optimus One a Chic (vpravo)

TIP! Přečtěte si také recenzi LG Optimus One

Průměrná cena LG Optimus One / Chic na našem trhu je 5 000Kč / 7 000Kč.

Nokia C6-00

Jediný finský zástupce v této kategorii. Mohli bychom říci i poslední mohykán let minulých. Své předky totiž Nokia C6 rozhodně nezapře. Ať už jde o design či funkční výbavu, vše se odvíjí od legendární Nokie 5800. Opět je nutné se smířit se Symbianem^1, který však i přes své nedostatky přináší i řadu nesporných kladů. Mnohem horší situace panuje kolem rychlosti telefonu. Od slabého procesoru a malé paměti RAM totiž nelze čekat zázraky. Hlavní předností je však perfektní QWERTY klávesnice, kterou si oblíbíte během prvních okamžiků. Spokojeni budete i s výbavou, která čítá rychlá data, Wi-Fi či GPS navigaci, která je doživotně zdarma. Pokud tedy oželíte trochu postarší systém, budete s Nokií spokojeni.

Nokia C6-00 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Nokia C6-00

Průměrná cena Nokie C6-00 na našem trhu je 6 500Kč.

Samsung Wave 723

Operační systém Bada zastupuje relativně nový Samsung Wave 723. Oproti prvnímu a stále populárnímu Wavu však s nižší cenou přináší i chudší výbavu. Cenovka je vidět zejména displeji, kde na 3,2 palcích úřaduje pouze 240 x 400 pixelů. V ostatních funkcí se ovšem Samsung snaží držet krok. Nabídne Wi-Fi, rychlá data a dokonce i kvalitní 5 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou. Zlákat vás může i zdařilý design. Tělo telefonu je kovové a přední část s displejem je kryta koženým krytem. Kromě ochranné funkce to působí velmi stylově.

Samsung Wave 723 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také preview Samsung Wave 723

Průměrná cena Samsungu Wave 723 na našem trhu je 6 000Kč.

Samsung i5800 Galaxy 3

Na řadu přichází další Androidí zástupce a jeden z konkurentů LG Optimus One. A nutno říci, že pro Samsung Galaxy 3 je tento boj předem prohraný. Pokud vás vyloženě nezaujme svým designem, nemá oproti LG, co nabídnout. Displej je sice stejně velký, ovšem se znatelně nižším rozlišením. Prozatím pracuje se starší verzí operačního systému Android a bohužel je vyšší i pořizovací cena. Tento telefon tak můžeme doporučit jen fanouškům značky, nebo těm, kterým se z nějakého důvodů Galaxy 3 líbí. V jiných případech volte spíše LG.

Samsung i5800 Galaxy 3

TIP! Přečtěte si také recenzi Samsung i5800 Galaxy 3

Průměrná cena Samsungu i5800 Galaxy 3 na našem trhu je 6 000Kč.

Sony Ericsson Vivaz

Po funkční stránce jde jednoznačně o nejvybavenější kousek v našem dnešním výběru. Nabídne rychlý 720 MHz procesor a 256 MB paměti RAM. Ve výbavě nechybí rychlá data, Wi-Fi a GPS. Vyčnívá 8 megapixelovým fotoaparátem a hlavně možností záznamu HD videa. Zaujmout může i designem, který přináší čerstvý vítr do rybníka stále stejných dotykových telefonů. Celkem slušný je displej, který na 3,2 palcích nabídne rozlišení 360 x 640 pixelů. Bohužel je zde i několik závažných ale. Vivaz běží na starém Symbian^1, který se navíc nedočkal ani takového základu, kterým bezpochyby kinetické scrolování je. Ovládání tedy vyžaduje notnou dávku trpělivosti a ani po několika dnech s ním velcí kamarádi nebudete. Hledáte-li rychlý a velmi dobře vybavený telefon, věnujte Vivazu zvýšenou pozornost. Před koupí taktéž doporučujeme vyzkoušet si ono kontroverzní prostředí. Pokud vám nebude příliš vadit, je Vivaz dobrou koupí.

Sony Ericsson Vivaz - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Sony Ericsson Vivaz

Průměrná cena Sony Ericssonu Vivaz na našem trhu je 7 000Kč.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Nejpovedenější a nejpopulárnější Sony Ericsson za poslední roky. Obdiv si zasloužil svými miniaturními rozměry. Do doby jeho příchodu platilo, že smartphony jsou většinou velké telefony. X10 Mini však do malého těla dokázala vměstnat všechny vyspělé funkce. Nechybějí rychlá data, Wi-Fi či GPS. I přes malý displej si výrobce perfektně poradil s úpravou operačního systému Android, který je nově ve verzi 2.1. I díky 600 MHz procesoru je telefon velmi rychlý a snadno ovladatelný. Jednoznačným plusem je i velmi kvalitní 5 megapxielový fotoaparát. U tohoto modelu lze jen těžko najít zápory. Snad jen starší verze Androidu by mohla vadit.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Průměrná cena Sony Ericssonu Vivaz na našem trhu je 6 500Kč.

Diskuze ke článku
daemon
Vivaz se stal skutečně velmi zajímavým kouskem, zvlášť když ho lze sehnat i pod 6000 Kč. Za podobnou cenu stejně vybavený model podle mě neexistuje. Jedinou vadou na kráse je starý Symbian, za který však může spíše Nokia. Kdyby měl android tak je to nejprodávanější telefon. Stejně je na heureka Top 50 ale 6-7!!!
dvousim
B7722

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze