Vybíráme telefon s QWERTY klávesnicí pod stromeček

8

Čas Vánoc se kvapem blíží a mezi časté dárky bezesporu patří mobilní telefony. V druhém díle našeho seriálu se zaměříme na oblíbené telefony, které nabízejí plnohodnotnou QWERTY klávesnicí.

TIP! Přečtěte si také 1. díl: Vybíráme High-end mobilní telefon pod stromeček

V dnešní době, kdy dotykové telefony vládnou většině trhu, je až takřka obrovským štěstím, nalézt telefon s hardwarovou klávesnicí. V posledních měsících se však situace začala zlepšovat. Výrobci si uvědomili, že psaní pouze na dotykovém displeji nemusí vyhovovat kadžému a představili několik dotykových telefonů, které se mohou pochlubit výsuvnou klávesnicí. Jelikož jich prozatím není mnoho, rozhodli jsme se je sloučit do jedné kategorie, bez ohledu na aktuální cenu.

Pokud tedy přemýšlíte o takovémto telefonu, snadno zjistíte, jak velký finanční obnos bude nutné investovat. Škála je totiž opravdu velká. Ve výběru naleznete jako naprosté low-endy, tak i telefony z nejvyšších kategorií.

Telefony jsou řazeny abecedně

HTC Desire Z

Nejnovější zástupce se zárveň stal tím nejlepším. Pokud hledáte maximálně vybavený telefon a hardwarová klávesnice pro vás hraje důležitou roli, Desire Z splní vaše požadavky beze zbytku. Nabízí operační systém Android ve verzi 2.2 Froyo. O rychlou práci se stará proceosr taktovaný na 800 Mhz a 512 MB RAM. Pohodlí zaručuje SuperLCD displej o úhlopíčce 3,7 palce a jemnému rozlišení 800 x 480 pixelů. Ve výbavě nechybí nic podstatného, oceníte zejména funkcí Wi-Fi hot-spotu. Slabšími místy telefonu jsou fotoaparát a zejména audio výstup. Naprostou důvěru nebudí ani výklopný mechanismus. Při testování jsme se však přesvědčili o bytelnosti celého telefonu. Klávesnice pak nabídne čtyři řady, tlačítka mají mez sebou rozestupy a jejich stisk je jistý.

HTC Desire Z - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi HTC Desire Z

Průměrná cena HTC Desire Z na našem trhu je 13 000Kč

LG GT350 Town

Toto LG zastupuje nejlevnější třídu. Na svými třídními konkurenty vyčnívá právě onou hardwarovou klávesnicí. Zbylá výbava je už jen velmi průměrná. Fotoaparát nabídne rozlišení pouze 2 megapixely a v datové výbavě chybí jak 3G, tak bezdrátové Wi-Fi. Telefon tak můžeme doporučit dětem, či nenáročným uživatelům, kteří ale ocení přítomnost klávesnice a zároveň chtějí mít i dotykový displej. Nicméně i tak nelze opomenout poněkud extravagantní provedení klávesnice, které nebude vyhovovat každému.

LG GT350 Town - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi LG GT350 Town

Průměrná cena LG GT350 Town na našem trhu je 2 800Kč

LG GW620

V dnešním výběru jde o nejlevnějšího zástupce s operačním systémem Android. Bohužel vzhledem k stáří telefonu je pouze ve verzi 1.6 a oficiálního updatu se telefon již patrně nedočká. Pochvalu si však LG zaslouží za klávesnici. Ta v prvé řadě nabízí velkorysých pět řad a dostalo se na většinu tlačítek. Nechybí dokonce ani směrové šipky. Ve výbavě nechybějí rychlá data, Wi-Fi nebo čip GPS. Spokojeni budete i s rychlostí telefonu. Tu zajišťuje 528 MHz procesor a 256 MB paměti RAM. Oslovit by vás mohla také cena, která se pohybuje okolo 6 000 Kč. I přes všechny zmíněná pozitiva telefon sráží právě zastaralý Android a proto jeho koupi doporučujeme spíše méně náročným uživatelům.

LG GW620 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi LG GW620

Průměrná cena LG GW620 na našem trhu je 6 500Kč

Nokia C6-00

Z poměrně nenápadného modelu se vyklubal prodejní trhák. Nokia správně vycítila, že na trhu chybí levnější dotykový telefon s hardwarovou klávesnicí a zájem zákazníků ji dává za pravdu. V podstatě jde o převlečený model 5800, vylepšený o klávesnici. Opět se tedy setkáváme se starým Symbianem, který ač se snaží seč jen může, oproti konkurenci zaostává. 5 megapixelový fotoaparát pořizuje velmi slušné snímky. Ve výbavě nechybí Wi-Fi či rychlá data. Důležitou roli hraje také bezplatná navigace prostřednictvím Ovi Map. Klávesnice je pak velmi pohodlná a psaní na ni je doslova lahůdkou. K maximálnímu pohodlní dopomáhá čtyřsměrný kurzor s potvrzovacím středem. Největším záporem Nokie C6-00 je pomalý procesor a relativně malá paměť RAM. Opět tak platí, že hodláte-li teleon více vytěžovat, měli byste vybírat jinde. V opačném případě však Nokia představuje skvělou volbu, například pro dospívající, kteří ocení možnost doinstalovávat mnoho aplikací a her.

Nokia C6-00 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Nokie C6-00

Průměrná cena Nokie C6-00 na našem trhu je 6 500Kč

Nokia N97 (mini)

Nejvybavenější Nokie na starém dotykovém Symbianu. To platí pro obě verze modelu N97. Funkčně se velmi podobají výše zmíněné Nokii C6-00 a bohužel nepřebírají jen to dobré, ale i to špatné. Zlepšení se nedočkal ani procesor a ani paměť RAM. Výhodou oproti C6-00 je použití mnohem kvalitnějších materiálů a v případě velké N97 i většího displeje. Ta navíc nabídne i směrové klávesy, na které u verze mini nezbylo místo. I přesto však doporučujeme volit spíše právě N97 mini. V kompaktních rozměrech nabídne totožné funkce a dostala do vínku stabilnější software. Opomenout nelze ani cenovou úsporu.

Nokia N97 a N97 Mini

TIP! Přečtěte si také recenzi Nokie N97 Mini

Průměrná cena Nokie N97 Mini na našem trhu je 9 500Kč

Samsung B3410W

Tento Samsung můžete spíše znát pod označením Corby Plus. Jde tedy o oblíbený a levný dotykový telefon, který dostal do vínku čtyř řadou klávesnici a bezdrátové Wi-Fi. Jinak jde ale o low-endový telefon, který funkčně nejvíce konkuruje LG GT350 Town. V přímo srovnání vypadá designově mnohem střídměji a díky tomu se i lépe píše na jeho klávesnici. Funkční výbava zahrnuje jen to nejnutnější. 2 megapxielový fotoaparát a datové přenosy v GSM sítích. Cena se pohybuje okolo 3 500Kč a Samsung tak může být ideálním dárkem pro vaše chatující ratolesti.


Samsung B3410W - oficiální fotografie

Průměrná cena Samsungu B3410W na našem trhu je 3 000Kč

Sony Ericsson Vivaz Pro

Mezi ty vybavenější kousky v dnešním výběru se bezpochyby zařadí i Sony Ericsson Vivaz Pro. Designově zcela vychází z modelu Vivaz, je se mu do stále tenkého těla podařilo vměstnat klávesnici. Ačkoli se nejedná o nejpohodlnější verzi klávesnice, tlačítka mají moc malý zdvih, píše se na ni po chvilce cviku dobře. Výrobce zvolil čtyř řadou variantu a místo tak zbylo i na směrové šipky. Ve výbavě se nezapomnělo na rychlá data, GPS, Wi-Fi či 5 megapixelový fotoaparát, který navíc dokáže zaznamenávat videa v HD rozlišení. Slabinou celého telefonu je použitý operační systém. Jde o starý Symbian, v podstatě totožný s výše uvedenými Nokiemi. Bohužel Sony Ericsson zvolil odporový displej a ke všemi zcela opomněl funkci kinetického srolování, která značně usnadňuje ovládání. V této podobě si tak budete několik dní s prostředím a jeho ovládnutím sžívat. Oproti Nokiím má však Vivaz Pro výhodu mnohem rychlejšího procesoru a větší paměti RAM.

Sony Ericsson Vivaz Pro - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Sony Ericssonu Vivaz Pro

Průměrná cena Sony Ericssonu Vivaz Pro na našem trhu je 8 200Kč

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

V dnešním výběru jde bezpochyby o nejmenšího zástupce. Tomu však nijak neubírá na oblíbenosti, spíše naopak. Xperia X10 Mini Pro je horkým favoritem na udělení titulu nejlepší poměr cena/výkon v této kategorii. Ve svém malé těle totiž skrývá čtyř řadou klávesnici, na které se překvapivě velmi dobře píše. Řekli bychom, že i lépe než například na Vivazu Pro. Maličký telefon pohání 600 MHz procesor a jako operační systém byl zvolen Android. Po nedávné aktualizaci na verzi 2. Eclair je telefon konečně alespoň trochu konkurenceschopný. Výbava pak čítá rychlá data, Wi-Fi a nechybí ani GPS. Velkou radost vám udělá 5 megapxelový fotoaparát s LED diodou, který předvádí až neuvěřitelné výkony. Na vysoké úrovni je také audio výstup. Pokud vám nevadí menší rozměry a s nimi spojený menší displej, je Xperia X10 Mini Pro takřka jasnou volbou.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Sony Ericssonu Xperia X10 Mini Pro

Průměrná cena Sony Ericssonu Xperia X10 Mini Pro na našem trhu je 7 000Kč

Sony Ericsson Xperia X1

Výčet telefonů zakončujeme pro někoho možná trochu překvapivě. Xperia X1 je na trhu už takřka dva roky a v jistých ohledech samozřejmě zaostává. Nicméně představuje alternativu v podobě operačního systému. Běží v ní Windows Mobile 6.1 s možností upgradu na verzi 6.5. Ačkoliv je tento systém dle mnohých již mrtvý, jiná skupina na něj dodnes nedá dopustit. Klávesnice je čtyř řadá a pohodlná. Xperia X1 dále potěší velmi kvalitním displejem a ani ve výbavě zřejmě nebudete postrádat nic zásadního. Pokud si potrpíte na zajímavý design a rádi si telefon upravujete k obrazu svému, měli byste si Xperii X1 zařadit mezi hlavní kandidáty.


Sony Ericsson XPERIA X1 - oficiálních fotografie

TIP! Přečtěte si také preview Sony Ericssonu Xperia X1

Průměrná cena Sony Ericssonu Xperia X1 na našem trhu je 8 500Kč

Tímto končí 2. díl předvánočního poradce. Na další díly se můžete těšit již v nejbližší době. Hned v následujícím díle se podíváme na zoubek ryze pracovním telefonům. Pokud se potřebujete s něčím poradit či máte dotaz ohledně výběru telefonu, nebojte se s ním podělit v diskuzi pod článkem. Rádi vám odpovíme.

Diskuze ke článku
pavel
Zapoměli jste na tablet Nokia N900!
Michal Pavlíček
Dobrý den,

jedná se o výběr, nikoliv kompletní přehled a chtě nechtě jsme museli nějaké modely vyřadit. Tudíž Nokia N900 není jediná. Samozřejmě i ona splňuje daná kritéria, byť ze všech možností asi nejvíce vybočuje.
jakal87
Já osobně se nemohu rozhodnout mezi GW620, Milestone a Desire Z. GW620 má nejlepší cenu a všechny HW parametry až na OS. Milestone je sice o něco dražší, ale zase má novější OS-zdá se mi jako dobrý kompromis. A Desire Z je nejdražší, ale také asi nejlepší...
Mohu mít dotaz jak je to u zmíněných telefonů s výdrží na baterii a který by jste zvolil?
Děkuji
Michal Pavlíček
Dobrý den,

při porovnání LG GW620 a HTC Desire Z to z našich testů vychází nerozhodně. Oba dva vydrží při velké zátěži okolo 12 hodin. LG o hodinku dvě déle. Jak je to s reálnou výdrží Motoroly Milestone bohužel nevím. Ale lze předpokládat, že bude na podobné úrovni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze