Vodafone Smart 4 mini
recenze

Vodafone Smart 4 mini

Základ za hubičku

Ne každý zákazník požaduje špičkový výkon. Existuje celá řada zájemců o chytré telefony, pro které je prioritou nízká cena a jsou ochotni oželet výkon nebo logo známé firmy. Toho si je vědom i Vodafone, který pod svou značkou nabízí základní smartphony s Androidem, jejichž cenovka se pohybuje kolem dvou tisíc korun. Jedním takovým je i Vodafone Smart 4 mini. Jak si ale vedl v našem testu?

Právě letošní novinka Vodafone Smart 4 mini je zářným příkladem telefonu s dobrou výbavou za nízkou cenu, které v řadě Smart u Vodafonu nalezneme. Pro Vodafone ho opět vyrobil čínský výrobce TCL Communication. Spíš než jméno firmy vám však něco řekne značka, pod kterou prodává své vlastní telefony. Je jím legendární Alcatel OneTouch. Ostatně Vodafone Smart 4 mini je v podstatě přebarvený Alcatel OneTouch M’Pop.

Vodafone Smart 4 mini
Oficiální snímky Vodafone Smart 4 mini

Vodafone nabízí na českém trhu své smartphony převážně v černé barvě a nejinak je tomu i v případě tohoto modelu. Pro milovníky barevných telefonů to tedy není. Ty ostatní by však mohla zaujmout cena, která se dostala pod psychologickou hranici dvou tisíc korun. V sadě s předplacenou kartou vyjde telefon na příjemných 1877 Kč.

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Vodafone Smart 4 mini – rychlý videopohled

Technické parametry Vodafone Smart 4 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce121,6 × 64,4 × 12,3 mm, 117 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 200 × 1 320), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:02 hodin
Dostupnostduben 2014, 1 877 Kč

Design a zpracování: černý oblázek

S rozměry 121,6 × 64,4 × 12,3 milimetrů a hmotností 117 gramů patří Vodafone k menším a lehčím telefonům. Při prvním uchopení vám přijde až neobvykle lehký, skoro jako by uvnitř chyběl akumulátor. Tělo novinky je díky vypouklým zádům příjemně zaoblené a telefon se dobře drží nejen ve velké mužské tlapě, ale i v útlé ženské ručce.

Přestože je telefon vyvedený celý v černi, při bližším pohledu zjistíte, že není tak fádní, jak jste si mohli myslet. Čistě černá je přední lesklá strana, které dominuje displej, pod nímž našla své místo tři bílá podsvícená kapacitní tlačítka, a výrazná štěrbina reproduktoru nad displejem. Černý je ještě vykrojený pásek kolem boků telefonu, ovládací tlačítka a logo Vodafonu na zádech. Zbytek těla je pak spíše tmavě šedý.

Podlouhlý ovladač hlasitosti najdete na pravém boku. Na horní straně je pak vypínač, který ale není příliš zřetelný a více méně splývá s okolním povrchem a netiskne se tak jistě. Společnost mu dělá konektor pro připojení sluchátek. Na spodním okraji nalezneme klasicky microUSB konektor, zadní straně pak dominuje čočka 3Mpx fotoaparátu. Přisvětlovací dioda chybí. Místo toho je vedle fotoaparátu výrazný hlasitý reproduktor.

Přestože je telefon vyrobený z tvrdých plastů, je po konstrukční stránce na velice dobré úrovni. Telefon se ani při silném stisku nijak nekroutí. Vše lícuje, jak má a nikde nic nevrže.

Hardware a výkon: operační paměti není na rozdávání

Pod kapotou Vodafone Smart 4 mini ukrývá dvoujádrový procesor Mediatek MT6572 taktovaný na 1,3 GHz. Poměrně slušnou konfiguraci však kazí operační paměť RAM, která je velká pouze 512 MB. Z nich máte po spuštění pouze přibližně 178 MB, což je v současnosti skutečně silně podprůměrná hodnota.

Interní paměť má v této kategorii standardní kapacitu 4 GB, ze které vám navíc po prvním spuštění zbývá na vaše aplikace pouze 1,87 GB. Naštěstí však telefonu nechybí slot na microSD karty s podporou do 32 GB. Na paměťovou kartu je možné aplikace i přesouvat.

V benchmarku AnTuTu 4.0 získal Vodafone Smart 4 mini 10 573 bodů, což ho zařadilo těsně pod Samsung Galaxy S II. Pro srovnání právě testovaná Nokia X si v tomto benchmarku vedla výrazně hůře a získala pouze 7 612 bodů. Na telefonu si bez problémů zahrajete jednoduché hry, jako je Angry Birds, Candy Crush Saga nebo Plants vs. Zombies 2. Pokud překousnete menší plynulost a odpustíte občasné zaškobrtnutí, jsou však na něm hratelné i náročnější 3D hry, jako je například Asphalt 8.

Baterie a výdrž: bleskové nabíjení

Telefon je vybavený vyměnitelnou baterií s kapacitou 1 400 mAh. Při běžném používání, které zahrnuje několik krátkých telefonátů a SMS, synchronizaci přes 3G mobilní data a Wi-Fi a několik desítek minut surfování po internetu, vystačí v průměru na den provozu. Při umírněném použití se výdrž prodlouží o pár hodin. Jistější je tedy na noc telefon nabíjet.

Pokud však telefon intenzivně využíváte na maximum při takových náročnějších aktivitách jako hraní her, sledování videa nebo navigování, budete bez energie už po pár hodinách.

Ve standardizovaném testu výdrže, při kterém je na telefonu nastavena hlasitost na 50 procent, poloviční jas displeje a telefon je připojen na 3G síť a streamuje přes Wi-Fi video v kvalitě 720p, vydržel Vodafone Smart 4 mini 4 hodiny 25 minut než se vypnul, což je lehký podprůměr. Například Samsung Galaxy Trend Plus, který má rovněž 4" displej a dvoujádrový procesor a pouze o 100 mAh vyšší kapacitu baterie, vydržel ve shodném testu 5 hodin a 14 minut.

V testu nabíjení se za jednu hodinu se pak telefon nabil na pouhých 23 procent kapacity. Poté se však nabíjení výrazně zrychlilo a k dosažení 80 procent mu stačila 1 hodina 19 minut. Plné nabití pak hlásil po 2 hodinách a 2 minutách.

Displej: TFT TN s automatickým nastavením jasu

Vodafone je vybavený 4" TFT TN displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů, což dává hustotu pixelů 233 ppi. Při detailnějším pohledu můžete zahlédnout hrubší rastr, ale při běžné používání ho prakticky nezaznamenáte. Škoda jen, že jsou vzhledem k použité technologii barvy méně živé a pozorovací úhly jsou opravdu spíše špatné, jednoduše klasický levný displej, který poslouží jen nenáročným uživatelům.

Venku je displej bez problému čitelný a jas můžete nastavit buď manuálně, nebo, co je v této cenové kategorii skutečně chvályhodné, můžete vše nechat na automatice. Chválím i dobrou oleofobní vrstvu, díky čemuž nebudete mít problém s tím, že byste museli neustále leštit hadříkem, abyste se zbavili otisků prstů.

Zvuk: průměrný zvuk bez ekvalizéru

Zvukový projev telefonu nenadchne, ani neurazí. Samozřejmě v této cenové kategorii nemůžete očekávat nějaký špičkový výkon. Nejedná se o žádnou vyloženou tragédii a pro nenáročného posluchače je jeho kvalita dostatečná. Nejlepší zvuk je přes kvalitní sluchátka, ale ani ta přibalená nejsou úplně špatná. Vcelku dobrý je i hlasitý reproduktor, který je i dostatečně hlasitý. Nemůžete však počítat s žádnými vylepšeními zvuku. V nastavení nenajdete ani ekvalizér.

Uživatelské prostředí: výrazné úpravy se nekonají

Vodafone Smart 4 mini běží na dnes již starším Androidu 4.2.2 (Jelly Bean) a je nejisté, zda se někdy dočká aktualizace. Vodafone si Android upravil skutečně jen minimálně, takže máte v podstatě k dispozici holý operační systém. Vzhledem ke slabému hardwaru je to však jen dobře a telefon nezpomaluje žádná nadstavba. Telefon je díky tomu, přestože se nejedná o žádného rychlíka, plynulý a pohyb v systému je bez jakýchkoli zadrhnutí. Pouze u větších aplikací si musíte mírně počkat.

Odemknutí telefonu probíhá tahem kruhu se symbolem zámku libovolným směrem. Pokud vám přijde SMS nebo máte ztracené volání, objeví se na ploše zástupce, po jehož přetažení do zamykacího kruhu se dostanete do příslušné aplikace.

Zamykací obrazovka však obsahuje více stránek, na které se dá dostat tahem prstu zleva doprava, a kam si můžete umístit vybrané widgety jako například kalendář, Google Now, Příspěvky v Google Plus nebo SMS a MMS. Tahem opačným směrem pak rychle spustíte fotoaparát.

V notifikační liště najdete pouze dvě ikony. Levá maže notifikace, pravá pak otevírá nabídku jednotlivých funkcí. Zde mimo jiné naleznete zapínání/vypínání Wi-Fi, Bluetooth, GPS, režimu letadlo, otáčení displeje, ale i nastavení jasu nebo aktivace mezinárodního roamingu.

Pro své zástupce a widgety máte na domácí obrazovce pět obrazovek, které rotují v nekonečném pásu. Další přidávat nemůžete a ani nemůžete ubírat přebytečné. U spodního okraje je vizuálně oddělená tenkou linkou pětice ikon, která je pro všechny obrazovky stejná. Proti zvyklosti je speciální tlačítko pro přístup do menu úplně vpravo a není uprostřed. Zbylá čtyři tlačítka si můžete přeskládat podle svého přání nebo nahradit jinými.

Menu je rozděleno do dvou záložek. Část pro aplikace je tvořena maticí ikon 4 × 5, u widgetů je to pak matice 2 × 3. V obou případech si můžete vybrat řazení výchozí, podle abecedy, nejpoužívanější nebo naposledy nainstalované.

Multimediální funkce: chybí hudební přehrávač

K prohlížení fotografií je zde základní galerie, která umožňuje zobrazit pouze lokální galerie v telefonu. Na jednu stránku se přitom vejdou tři alba na výšku a dvě na šířku. Listuje se mezi nimi tahem prstu horizontálně. Pokud by vám zobrazení podle alb nevyhovovalo, tak si je můžete řadit i podle lokality a času. Fotografie v jednotlivých albech si můžete zobrazit buď ve mřížce 3 × 4, nebo jako filmový pás. Kromě toho máte k dispozici i aplikaci Fotky, která slouží k prohlížení fotografií v Google+.

Jednoduchý přehrávač videa přehraje ve formátech MP4/H.263/H.264. Na titulky však zapomeňte a stejně tak na přehrávání FullHD videa. Co se týče přehrávání hudby, je zajímavé, že telefon postrádá klasický přehrávač hudby z Androidu. Výrobce ho zcela nahradil aplikací Hudba Play pro přehrávání hudby offline i z vaší online sbírky.

Pokud by vám vlastní hudba nestačila, můžete využít i FM rádio s RDS, která dokáže i nahrávat. Kromě toho je v telefonu předinstalovaná i aplikace YouTube.

Fotoaparát: maximálně jako obrazový zápisník

Zadní fotoaparát dostal dnes již podprůměrné rozlišení 3 Mpx, bez autofokusu a přisvětlovací LED diody. Můžete sice manuálně nastavit bílou nebo kompenzaci expozice, ale po obrazové stránce jsou výsledky i při dobrém osvětlení podprůměrné. Při nedostatku světla jsou však již prakticky nepoužitelné a zašuměné.

Telefon zvládne nahrávat i video v maximálním rozlišení 1 280 × 720 pixelů (HD) při 30 snímcích za sekundu. Jeho kvalita je nicméně stejně podprůměrná jako u statických snímků, alespoň, že není trhané.

Vodafone Smart 4 mini (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce: čistý Android

Telefonování s Vodafone Smart 4 mini bylo zcela bezproblémové. Nejen, že je telefon dostatečně hlasitý, ale přenos hlasu byl ve všech případech bez znatelného zkreslení. Ani v jednom případě jsem nezaznamenal jediný případ, kdy bych nerozuměl protistraně, a ani protistrana si nikdy nestěžovala. Bezproblémový přitom byl i hlasitý odposlech. Škoda jen, že telefon postrádá vyzváněcí profily.

Aplikace Telefon i Kontakty nabízí základ známý z Androidu. Kontakty z různých účtů a umístění můžete spojovat a rozdělovat. Při vytvoření kontaktu si pak můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji, jako jsou Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky či Události.

Zprávy: nic nového pod sluncem

Žádné změny ve funkcionalitě nečekejte ani u aplikace Zprávy, která slouží k posílání a příjmu SMS a MMS. Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací. Škoda, že aplikace při použití diakritiky zkracuje zprávy.

Stejně jako u kteréhokoli jiného Androidu i v tomto případě máte k dispozici pro správu svých emailových schránek dvě oddělené aplikace. Jednak je zde Gmail a pro všechny ostatní poskytovatele tu máte samostatnou aplikaci E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace.

Komunikovat však můžete i přes Hangouts a z klientů sociálních sítí jsou v telefonu předinstalovány Facebook, Google+ a Twitter. Pro zadávání textu máte k dispozici pouze standardní QWERTZ klávesnici, na které se dobře píše na výšku i na šířku. Pokud by vám však z nějakého důvodu nevyhovovala, můžete si Google Play stáhnout nějakou alternativní.

Organizační funkce: bez kancelářského balíku

Z organizačních funkcí máte v telefonu kalendář. Který rovněž nabízí základ z Androidu. Kalendář nabízí náhled na jeden den, týden nebo měsíc a agendu. Zároveň podporuje i více kalendářů, které jsou barevně odlišeny, a při zadávání nové události do kalendáře si můžete vybrat, do jakého kalendáře jí chcete uložit.

Na rozdíl od dalších výrobců však už v telefonu nenajdete žádný kancelářský balík a to ani v omezené formě jako prohlížeč dokumentů bez editačních funkcí. Je zde pouze Acrobat Reader pro prohlížení PDF. Z dalších funkcí je zde pak správce souborů, poznámky, kalkulačka, světový čas, opakovaný budík, diktafon, stopky či odpočet.

GPS a navigace: signál chytí do 10 sekund

Vodafone Smart 4 mini je samozřejmě vybaven GPS čipem, kterému napomáhá při zpřesnění polohy A-GPS a informace o Wi-Fi sítích. Při studeném startu po prvním zapnutí trvalo nalezení polohy do minuty. V dalších případech se tato doba zkrátila do 10 sekund. Po zafixování polohy jí telefon vcelku dobře drží. Neoplývá sice takovou přesností jako přístroje, které vedle GPS nabízí i GLONASS, ale na GPS nabídne standard a bez problémů vás odnaviguje, kam potřebujete.

K navigování jsou jako již tradičně k dispozici v základu pouze předinstalované mapy od Googlu, které z velké části vyžadují neustálé připojení k internetu. Pokud hledáte čistě offline řešení, budete se muset porozhlédnout po obchodě Google Play. To platí zejména o automobilové navigaci, která v případě Googlu funguje pouze on-line režimu.

Data a internet: nechybí ani rychlá mobilní data

Přestože je Vodafone Smart 4 mini ultralevný smartphone, neznamená to, že byste byli ochuzeni o rychlá mobilní data. Telefon nabízí HSDPA, HSUPA. Kromě toho máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi, které je zde ve verzích 802.11 b/g/n a podporuje i funkci Wi-Fi hotspot. Dále je zde už jen Bluetooth 4.0 s A2DP. Přes kabel připojíte telefon pomocí portu typu microUSB 2.0. Technologie NFC ani LTE vzhledem k ceně telefonu ani nemůžeme čekat. Vodafone sice ve svém internetovém obchodě u tohoto telefonu avizuje LTE. Ve skutečnosti ho však nemá.

Na prohlížení internetu máte v telefonu k dispozici kromě nativního prohlížeče z Androidu i Chrome. Ani jeden z prohlížečů si neporadí s flashem, ale nezadýchává se ani při otevření většího počtu oken. Který se rozhodnete použít je čistě jen na vaší osobní preferenci.

Závěr

Na Vodafone Smart 4 mini nesmíme nahlížet optikou funkčně nadupaných smartphonů. Jistě, jeho funkce nejsou tak bohaté, ani jeho výkon není kdovíjak oslnivý. Vezmeme-li však v potaz, že máme před sebou smartphone za necelé dva tisíce, dají se tato omezení i pomalejší reakce odpustit. Nenároční uživatelé a ti, kteří se smartphony teprve začínají po přechodu z hloupého telefonu, s ním mohou být spokojení. Poskytne jim vše, co dražší smartphony. Je tu poměrně velký displej, rychlá data, navigace, možnost rozšířit si telefon o stovky her a aplikací a nechybí ani základní fotoaparát. Ostatním, pro které je to málo, nezbude než sáhnout hlouběji do peněženky.

Konkurence

Hlavním konkurentem pro Vodafone Smart 4 mini je již zmiňovaný Alcatel OneTouch M´POP, který nabízí identickou výbavu jako Vodafone. V českých internetových obchodech se tento model prodává v průměru za 2 444 Kč. Z další Alcatelů však můžeme zmínit i Alcatel OneTouch POP C3, který rovněž nabízí 4" displej s rozlišením 800 × 480 pixelů. V jeho výbavě je dále dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 512 MB RAM, interní paměť o velikosti 4 GB, slot pro microSD karty a zadní fotoaparát s rozlišením 3,2 MPx. V českých internetových obchodech ho můžete zakoupit v průměru za 2 490 Kč.

Z levných smartphonů od Alcatelu můžete sáhnout i po modelu S´POP s průměrnou cenou 2 287 Kč, který boduje tím, že nabízí podporu funkce DualSIM. Vybaven je však pouze 3,5" displejem s rozlišením 480 × 320 pixelů, jednojádrovým gigahertzovým procesorem, 512 MB, 4GB interní pamětí a fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx.

Z dalších smartphonů v této cenové kategorii pak můžeme zmínit Prestigio MultiPhone 3400 DUO, který rovněž nabízí podporu dvou SIM karet. Dále je vybaven 4" displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4GB interní pamětí, slotem pro microSD karty, zadním fotoaparátem s rozlišením 3 Mpx a přední kamerkou s rozlišením 0,3 Mpx. Jeho průměrná cena je v českých internetových obchodech 2 090 Kč.

U jihokorejského LG bychom nalezli hned dvě alternativy. Nižší Optimus L1 II, který představuje naprosté dno nabídky LG, nabídne 3" displej s rozlišením 480 × 320 pixelů, jednojádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, interní paměť o velikosti 4 GB se slotem na microSD karty a pouze dvoumegapixelový fotoaparát. Jeho cena se v průměru pohybuje kolem 1 990 Kč.

Další LG, tentokrát Optimus L3 II nabídne o něco lepší parametry. Jeho displej má úhlopříčku 3,2 palce s rozlišením 480 × 320 pixelů. Dále pak disponuje gigahertzovým jednojádrovým procesorem, 512 MB RAM, 4GB interní paměť se slotem na microSD karty a fotoaparátem s rozlišením 3 Mpx. V českých internetových obchodech se jeho cena pohybuje rovněž kolem dvou tisíc korun.

Z renomovanějších značek můžeme pak zmínit ještě Samsung Galaxy Young, která se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 2 685 Kč. Samsung má nicméně pouze 3,27" TFT TN displej s rozlišením 480 × 320 pixelů, jednojádrový procesor taktovaný na 1 GHz, 512 MB RAM, 4GB interní paměť s podporou paměťových karet a pouze třímegapixelový fotoaparát.

Za konkurenci bychom mohli považovat i Nokii X, přestože je výrazně dražší a výrobce u ní nasadil oficiální startovací cenu na českém trhu 3 290 Kč. Nabízí rovněž 4“ displej, v tomto případě IPS, s rozlišení 800 × 480 pixelů. Uvnitř se nachází dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, interní paměť 4 GB se slotem na microSD kartu a zadní fotoaparát s rozlišením 3,15 Mpx. Výhodou Nokie X je pak podpora DualSIM.

Ze smartphonů s Windows Phone je v tuto chvíli nejlevnější na trhu Nokia Lumia 520, která se oficiálně prodává za 2990 Kč. Lumia 520 nabídne na čtyřpalcovém displeji rozlišení 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz, 512 MB RAM, 8 GB vnitřní paměti se slotem pro microSD karty a pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem.

vodafone-smart-4-mini
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • rychlé nabíjení
  • téměř čistý Android
  • rychlá GPS
  • možno přesouvat aplikace na microSD kartu
  • dobrý poměr výkonu a ceny
Zápory
  • pomalé reakce
  • malá výdrž akumulátoru
  • starší verze Androidu
  • průměrný zvuk bez ekvalizéru
  • pouze 512 MB RAM
  • podprůměrný fotoaparát
  • chybí LTE
Diskuze ke článku
void
No teda jestli čtyři palce jsou dneska lowend, už se menších displejů moc nedočkáme. :(
btw na procesoru s 1 MHz se nic moc nerozchodí, menší chybička :D
Pivo
No tak dvoujádro o taktu 1 MHz bych nechtěl :D Opravte si to v tabulce specifikací, jinak mám Vodkafoun Smrad 3 a jsem spokojený, až na tu RAMku - zabyjí to! A jednojádro toho taky nevymáčkne dost.
Ondřej
Pojede to se SIM od T-Mobile (Kaktus, Mobil.cz) bez problému? Nebude to řvát, že to chce Vodafone SIM?
Sibstr
Co by redakce mobilenet.cz doporučila, Vodafone Smart 4 mini nebo Nokii X?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze