Vybíráme mobil: nejlepší fotomobily

40

Fotografů začátečníků, pokročilých i profesionálních je mezi námi hodně a čím dal častěji se při výběru nového mobilního telefonu hledí také na kvalitu pořizovaných snímků. Situace se poslední dobou sice zlepšila a prakticky jakýkoliv telefon dokáže pořídit obstojný snímek, ale opravdu dobrých fotomobilů moc není. My jsme pro vás vybrali několik adeptů, kteří do této kategorie spadají.

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

Recenze: Recenze Nokia Lumia 1020 – Fotografův sen

Začněme telefonem, který se pro fotografování narodil. Lumia 1020 sice není nejnovější, ale na trhu stále nenašla konkurenta, který by se mohl s fotografickými schopnosti tohoto stvoření měřit. Tak například základní parametry fotomodulu zahrnují 1/1,5" BSI senzor, optickou stabilizaci obrazu, 38Mpx rozlišení nebo xenonový blesk pro opravdu silné osvícení. Velkou výhrou je také velmi propracovaná aplikace pro fotografování, která zahrnuje veškerá manuální nastavení, která si jen dokážete představit. Pod palcem tak máte hodnotu ISO, vyvážení bílé, manuální ostření, nastavení času závěrky a další možnosti. Je ale potřeba upozornit na to, že Lumia 1020 není na žádné rychlé sekvenční focení, protože zpracování fotografií trvá někdy i 5 vteřin, což je opravdu dlouhá doba. To je ale malá cena za opravdu skvostné fotografie, které telefon produkuje a díky optické stabilizaci se nemusíte bát ani focení za šera či v noci. Pokud tedy nehodláte fotit více snímků na jeden zátah, pak Lumia 1020 prakticky nemá konkurenci a nemusíte se poohlížet nikde jinde.

Testovací snímky
Graf ceny produktu Nokia Lumia 1020 poskytuje server Heureka.cz

LG G3

LG G3

Recenze: Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

Letošním příjemným překvapením byly i fotografické schopnosti nového LG G3, které dostalo kromě optické stabilizace obrazu a rozlišení 13 megapixelů také jedinečné laserové ostření. To se osvědčilo jako velmi podařené a oceníte ho hlavně za zhoršených světelných podmínek, kdy klasická dioda jednoduše nestačí. To ale není jedinou povedenou funkcí a fotografie jsou obecně jednoznačně nadprůměrné a právě díky optické stabilizaci si dobře poradí i s horšími světelnými podmínkami. Oproti Lumii 1020 disponuje i rychlým sekvenčním snímáním a není tak problém pořídit například 10 fotografií projíždějícího hokejisty. Automatická volba expozice funguje dobře a nedochází k přepalům, nebo naopak k podexponování. Bohužel zde chybí pokročilé manuální nastavení a ve většině případů jste tak odkázání na automatiku.

Testovací snímky
Graf ceny produktu LG D855 G3 16GB poskytuje server Heureka.cz

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4

Recenze: Recenze Samsung Galaxy Note 4 – čtvrtý zásah do černého

Nový Galaxy Note 4 je kolem dokola velice zdařilým kouskem, který exceluje ve spoustě disciplín. Samsung nezapomněl ani na fotografické vlastnosti a Note 4 se dočkal optické stabilizace, decentní světelnosti a fázového zaostřování. Povedený snímač se dobře popere i s horšími světelnými podmínkami a ani při focení bez přisvícení byste šum hledali jen stěží. Opět je potřeba vyzdvihnout rychlost focení, která je ukázková a sériové snímání je výborné. Obecná kvalita snímků je také na výtečné úrovni a prakticky není scéna, se kterou by si Note 4 neporadil. Obraz netrpí žádnými neduhy a na fotoaparát se tak můžete spolehnout prakticky kdykoliv. Pro kreativní jedince je k dispozici spousta režimů fotografování a různých filtrů. Společně s výborným fotoaparátem ale získáte také skvěle vybavený smartphone, kterému dech jen tak nedojde.

Testovací snímky
Graf ceny produktu Samsung N910 Galaxy Note 4 poskytuje server Heureka.cz

Samsung Galaxy K Zoom

Samsung Galaxy K Zoom

Recenze: Recenze Samsung Galaxy K Zoom – V hlavní roli optika

Možná trochu kontroverzní je letošní fotomobil od Samsungu. Ten, jako jediný z dnešního výběru, disponuje optickým zoomem, a to rovnou desetinásobným. Pokud si tedy od fotografovaného subjektu rádi držíte odstup, pak je K Zoom prakticky jedinou volbou. Na ostatních frontách ale bohužel pokulhává, a to jak velikostí senzoru, která je 1/2,3", tak i světelností, která začíná na f/3,1 u nejširšího ohniska až do f/6,3 při plném zoomu. To jsou v kombinaci s menším senzorem špatné vlastnosti a na focení za šera či tmy to příliš není. S tím ale pomůže zdařilá optická stabilizace a pomůže vám udržet pevnou ruku. S úbytkem světla ale dochází ke zhoršení kvality snímků, okraje jsou neostré a softwarová redukce šumu je příliš agresivní. Stejně jako u Lumie 1020 je zde k dispozici xenonový blesk pro focení bližších předmětů. Kvalitativně tak K Zoom na konkurenci ztrácí, ale do karet mu hraje právě optický zoom, jež nenajdeme téměř nikde jinde.

Testovací snímky
Graf ceny produktu Samsung C115 GALAXY K Zoom poskytuje server Heureka.cz

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus

Recenze: Recenze Apple iPhone 6 Plus: ve velkém stylu

Již stálicí na poli fotomobilů je Apple, který s letošním iPhonem 6 Plus uhodil hřebíček na hlavičku. Apple se nehonil za megapixely, ale spíše vylepšil předchozí generaci snímače. U tohoto většího modelu máme navíc i optickou stabilizaci obrazu, která dokáže razantně zlepšit snímky za horšího osvětlení a při natáčení videa. Kvalita je typicky výborná a i přes „nižší“ rozlišení 8 megapixelů poskytují fotografie dostatek detailů a prostoru k vyvěšování na sociální sítě. Celý obraz je ostrý jako břitva a barvy jsou věrné. Upozornit musíme na problém s protisvětlem, kdy dostanou snímky nádech do fialova a barevná věrnost tak není ideální. Automatika odvádí skvělou práci a volba expozice funguje bezproblémově. Pokud nepotřebujete obrovská rozlišení nebo optickou stabilizací, tak je iPhone 6 Plus výbornou volbou pro každého, kdo chce vždy pořídit dobrý snímek bez nutnosti manuálně nastavovat všechny hodnoty.

Testovací snímky
Graf ceny produktu Apple iPhone 6 Plus 16GB poskytuje server Heureka.cz
Diskuze ke článku
Brotyat
Nemel by být ve článku taky zmíněn telefon Sony xperia Z3? Popřípadě proč jste tento mobil vynechal?
Jindra
A kde je Sony Z3(compact)
wtf
Samsung Galaxy K Zoom je uz skor kompakt s možnosťou telefonovania :)
4266
Nemá lumie náhodou 41mpx?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze