Vybíráme mobil (nejen) pod stromeček: 5.díl

PRACOVNÍ TELEFONY Ať už se chystáte někomu dát dárek pod stromeček, či jen prostě hledáte mobilní telefon buď pro sebe nebo své nejbližší, máme tu pro vás seriál, ve kterém vám doporučíme ty nejlepší telefony v různých cenových kategoriích.

TIP: Přečtěte si první část seriálu: Jednoduché telefony

TIP: Přečtěte si druhou část seriálu: Nižší střední třída

TIP: Přečtěte si třetí část seriálu: Vyšší střední třída

TIP: Přečtěte si čtvrtou část seriálu: Multimediální telefony

TIP: Přečtěte si šestou část seriálu: Stylové a Luxusní telefony

---------------------------Díl 5. ----- PRACOVNÍ TELEFONY ----------------------------------

Pokud s telefonem potřebujete především pracovat, přečtěte si tuto kapitolu, která se zaměřuje na pracovní telefony. Správný pracovní telefon by měl mít velký, nejlépe dotykový displej, pohodlnou (a nejlépe QWERTY) klávesnici, rychlá data a organizační funkce. Fotoaparát nebo hudební přehrávač jsou už jen spíše doplňkem.

Sony Ericsson P1i

Pokud máte rádi tuto švédsko-japonskou značku telefonů, máme tu pro vás jednoho adepta. Na to, že má QWERTY klávesnici a velký dotykový displej, jsou jeho rozměry velmi kompaktní a jeho hmotnost přijatelná. Je to hlavně díky úsporné kolébkové QWERTY klávesnici, kterou známe například už ze Sony Ericssonu M600i. Na jedné straně každého tlačítka se nachází jedno písmeno a na druhé straně druhé. Na této klávesnici se jinak píše velmi pohodlně, chce to jen trochu zvyku. Operačním systémem je Symbian UIQ, který známe hlavně z dalších chytrých telefonů výrobce, například z P990i nebo M600i a W950i. Co se týče datových funkcí, zamrzí absence EDGE a HSDPA, naopak potěší Wi-Fi či UMTS. Organizační funkce telefon zvládá na výbornou, potěší vás i výborný webový prohlížeč, RSS čtečka či editor Office dokumentů. Uvítali bychom ale například standardní konektor Mini-USB nebo 3,5 mm Jack. Telefon dobře zvládá i multimédia, najdeme v něm výborný 3 Mpx fotoaparát, hudební přehrávač a FM rádio.

TIP: Přečtěte si recenzi P1i zde

Průměrná cena na našem trhu: 12 000 Kč s DPH

Samsung i600

Tento Samsung je nástupcem známého modelu i320. Design je velmi podobný, naopak výbava je mnohonásobně lepší. Jako správný pracovní telefon nabízí QWERTY klávesnici, na které se dobře píše. Datová výbava je na špičkové úrovni, nechybí 3G, HSDPA ani Wi-Fi. Dále nabízí například Push e-mail, stahování podcastingu nebo také čtečku RSS kanálů. V telefonu můžete jako doplněk použít i fotoaparát, který je bohužel jen v rozlišení 1,3 Mpx. Pokud ale potřebujete telefon především pro práci a nechcete příliš utrácet, mohl by být i600 právě pro vás.

TIP: Malé preview si můžete přečíst zde

Průměrná cena na našem trhu: 10 700 Kč s DPH

Nokia E61i

Tato Nokia je mírně vylepšeným modelem E61. S předchozím Samsungem i600 mají mnoho společného. Podobná konstrukce, větší šířka a QWERTY klávesnice. U datových funkcí může zamrzet maximálně absence HSDPA, jinak je vše kompletní. Operačním systémem je na rozdíl od Samsungu Symbian S60 3rd Edition. Někomu může vadit absence dotykového displeje. Fotoaparát nabízí oproti Samsungu i600 lepší rozlišení, na Sony Ericsson P1i to ale stačit nebude, rozlišení činí 2 Mpx. Zvednout náladu vám může natáčení videa, které má na komunikátor celkem kvalitní rozlišení (352 x 288 bodů).

TIP: Přečtěte si podrobnou recenzi zde

Průměrná cena na našem trhu: 11 250 Kč s DPH

Nokia E90

Pokud vám nevadí utratit trochu větší částku, je tu "opravdový" komunikátor, kterému snad nic nechybí. Na první pohled velká a těžká „cihla“, která vypadá jako mobilní telefon. Když ale cihličku otevřete, získáte snad vše, co může náročný manažer potřebovat. Nechybí opravdu pohodlná QWERTY klávesnice s velkými tlačítka a špičkový displej s parádním rozlišením 800 x 352 bodů. Zamrzet může maximálně fakt, že není dotykový. Datová výbava je kompletní, chybí snad jen HSUPA. Operačním systémem je opět Symbian S60 3rd edition, který naleznete na obou displejích. Stačí komunikátor zavřít a v práci pokračovat na vnějším displeji. E90 nabízí se 3 Mpx fotoaparát nebo také natáčení videa ve VGA rozlišení. Za takové excelentní dílo se ale musí zaplatit nejenom většími rozměry a hmotností, ale právě také vyšší cenou.

TIP: zde si můžete přečíst podrobnou recenzi

Průměrná cena na našem trhu: 20 000 Kč s DPH

HTC TyTN II (Kaiser)

Pokud nemáte Nokii zrovna v lásce a potrpíte si na dotykový displej, máme tu pro vás ještě jednu, trošku levnější alternativu. Toto HTC je jedinečné (stejně jako Nokia E90) svou konstrukcí, oproti E90 však nabídne odlišný přístup. Oba dva telefony ale v jedné pozici dokážou připomínat notebook. Telefon je postaven na operačním systému Windows mobile 6. Datová výbava je kompletní, nechybí propracovaná organizace času nebo práce s emaily. Kromě řady užitečných funkcí se i u tohoto telefonu skrývají multimédia. Nabízí stejně jako E90 3 Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a také nahrávání videa. Telefon je o pár tisíc levnější, trochu menší a má dotykový displej. Úhlopříčka ani rozlišení však nejsou tak velké, jako u konkurenční Nokie E90.

TIP: Malé preview si můžete přečíst zde ( na podrobnou recenzi se můžete těšit už v nejbližší době )

Průměrná cena na našem trhu: 18 200 Kč s DPH

Vánoce už klepou na dveře a my vám přineseme ještě poslední díl seriálu: Stylové telefony. Přečíst si ho budete moci přímo na Štědrý den. Ale mobilní telefon se nemusí kupovat jen o Vánocích. Pokud se nechcete zbytečně stresovat, kupte si sobě či vašim nejbližším telefon třeba až po nich. Budete mít více času na rozmyšlenou a navíc se cena některých telefonů po Vánocích znatelně sníží. Pokud potřebujete s čímkoliv poradit, napište nám do diskuze pod článkem nebo na email našich redaktorů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze