Velké srovnání HTC One (M8) a HTC One (M9)

19

HTC One (M9) je vlajkovou lodí společnosti pro rok 2015, loňský model One (M8) však na tom po funkční stránce stále není nijak zle. V dnešním článku se zaměříme na hlavní rozdíly a pokusíme se společně odpovědět si, jestli se investice do nového HTC One (M9) vůbec vyplatí. Přeci jen, cenový rozdíl mezi oběma modely je poměrně výrazný.

HTC One (M8) a HTC One (M9) na oficiálních snímcích

Po představení vlajkové lodi se okamžitě strhne pozornost právě a jen na tento model. Lidé diskutují a řeší, v čem je novinka zaujala a co by mohlo být jinak. To je samozřejmě pochopitelné, ve většině případů se však jedná jen o evoluční posun oproti předchozímu modelu. HTC One (M9) má navíc tu „smůlu“, že je svému předchůdci velice podobné a z přední strany jsou oba modely těžko rozeznatelné. Není to však pouze o designu a zpracování, také funkční výbavou jsou si oba modely do značné míry podobné. Po vzoru One (M8) si s sebou novinka bohužel nese i nepříjemně rozměrné rámečky okolo displeje, především na vrchní a spodní straně se jedná o něco ne zrovna líbivého. Nutno podotknout, že černé rámečky se opět o trochu ztenčily, stále ale platí, že bez přímého srovnání se jedná nepostřehnutelný fakt.

Nepřehlédněte!

Dnešní článek nemá nijak vyvracet zájem o novinku HTC One (M9), spíše se pokusíme odpovědět na otázku, jestli aktuálně je aktuální cena 20 000 Kč opodstatněná. Samozřejmě se také zaměříme na hlavní rozdíly mezi oběma modely a také na to, jestli je ta či ona funkce navíc pro nákup vlastně důležitá. A aby to bylo celé zajímavější, zkusíme bodový systém.

HTC One (M9) vs. One (M8) – srovnání

Úvod – design a konstrukce

Při zběžném pohledu na přední stranu HTC One (M8) a HTC One (M9) je téměř jisté, že většina uživatelů nepozná žádný rozdíl, tedy až na barevné kombinace, které ale i tak mohou být stejné, alespoň ve dvou případech ze tří. Rozměrově se novinky liší pouze minimálně, zatímco HTC One (M8) nabídne rozměry 146,4 × 70,6 × 9,4 mm a hmotnost 160 gramů, novinka disponuje rozměry 144,6 × 69,7 × 9,6 mm a hmotností 157 gramů. HTC One (M9) tak ubralo ve všech směrech, pouze tloušťka narostla o 0,2 milimetru, opět ale musíme podotknout, že bez přímého přiložení obou zařízení k sobě není ani sebelepší zrak schopen odhalit rozdíl. To samé platí o hmotnosti, úbytek 3 gramů je naprosto nepodstatný. Vyšší hmotnost mají za následek kovové kryty, v tomto ohledu tedy hmotnost nemůžeme považovat za jakkoli nepříjemnou.

HTC One (M8) a HTC One (M9) vedle sebe

Co se týče konstrukce jako takové, pár rozdílů samozřejmě existuje. Zatímco HTC One (M8) se pyšní unibody konstrukcí, HTC One (M9) má na boku výraznější předěl. Jedná se v podstatě o vaničkovitou konstrukci, do které dosedá samotný modul přední části s displejem. Boky jsou tedy zřetelně rozděleny na dvě části, zatímco u HTC One (M8) se kryt táhne přes boky až k samotnému displeji. Nelze jednoznačně říci, co je lepší. Čistě ze subjektivního hlediska působí HTC One (M8) více jako oblázek, je samozřejmě příjemné v ruce, ale také má větší tendenci vyklouzávat, a to právě kvůli uhlazeným bokům. One (M9) pak naopak působí futurističtějším dojmem, zkosený bok zabraňuje vyklouznutí a i na pohled a omak se zdá paradoxně líbivější. Co člověk, to názor, za mě ovšem v této oblasti vítězí novinka, tedy HTC One (M9).

HTC One (M9) a (M8)

Co se týče zadní strany, zde se odehrála asi nejvýraznější změna ohledně fotoaparátů. Zatímco HTC One (M8) mělo na zádech hned dvě kruhové čočky pod sebou, novinka má fotoaparát pouze jeden a navíc do čtverce se zaoblenými rohy. Čočka tak působí mnohem výrazněji, což se v mém případě nesetkalo úplně s obdivem. Další rozdělení prvků, včetně rozmístění antén je pak už identické. Za co si však novinka zaslouží asi největší pochvalu je přemístění vypínacího tlačítka displeje/zařízení z vrchní strany na pravý bok, pod tlačítka regulace hlasitosti. Nově tak nemusíte nijak přehmatávat a tlačítko je skvěle dostupné i při ovládání jednou rukou. Když už jsme u tlačítek HTC One (M9) (dvojice tlačítek pro regulaci a tlačítko pro odemknutí), musíme pochválit absolutně jistý stisk a odezvu, to má na svědomí i rozdělení tlačítka pro regulaci na dvě samostatná tlačítka. S tímhle si HTC pohrálo, promyslelo a opět je vidět, že v tomto ohledu má novinka navrch. Dodáme, že vrchní okénko, ve kterém se nachází infračervený port zůstalo zachováno. Závěr kapitoly? Čistě ze subjektivního hlediska připisujeme první bod HTC One (M9), protože působí svěžím dojmem a detaily jsou dotaženy k dokonalosti, chválíme také přesun tlačítka pro odemknutí displeje.

Specifikace HTC One (M8) HTC One (M9)
Rozměry 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 144,6 × 69,7 × 9,6 mm
Hmotnost 160 gramů 157 gramů

Displej

Po designové stránce jsme tedy nakonec pár rozdílů našli, co se týče displeje, ty jsou parametrově naprosto identické, nabízejí tedy 5palcovou úhlopříčku, technologii Super LCD 3 a rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, což dává výslednou jemnost 441 pixelů na palec. HTC moc dobře ví, proč nespěchá na QHD zobrazovací panely, taková jemnost je totiž naprosto dostatečná a lidské oko nemá šanci poznat rozestupy mezi jednotlivými pixely. Zdá se tedy, že tato část bude nudná, kdy pouze zhodnotíme, že displeje jsou identické. Není tomu tak ale úplně pravda. Rozdíl je totiž patrný u barevného podání obou displejů, například na světlých plochách.

HTC One (M8) a HTC One (M9) vedle sebe

Zatímco HTC One (M8) nabídne poměrně věrné podání bílé, displej HTC One (M9) je výrazněji zabarven do žlutějších odstínů. Barevné podání je tak dost rozlišené a displej (M8) musíme subjektivně považovat za podařenější. Barvy jsou totiž mnohem přirozenější a ač působí na oko studeně, jedná se určitě o vhodnější alternativu než teplejší tóny displeje u HTC (M9). V tomto ohledu má tedy loňská generace poněkud překvapivě navrch. Bod tedy připisujeme HTC One (M8).

Zvuková stránka a fotoaparát

V čem se novinky (naštěstí) příliš neliší je kvalita reprodukce, kterou má na svědomí dvojice stereo reproduktorů se zvukovým profilem BoomSound. Ty jsou stejně kvalitní i u novinky a opět se tak můžete těšit na jeden z nejkvalitnějších zvukových výstupů z mobilního telefonu vůbec. Novinka navíc nabízí profil Dolby Audio, na celkové reprodukci se však tato funkce nijak zvláště nepodepsala, to ale vůbec nevadí. Celkově je zde situace tedy vyrovnaná, obě zařízení se chlubí špičkovou reprodukci, a tak oba přístroje dostávají po jednom bodu k dobru.

HTC One (M8) a HTC One (M9) vedle sebe

Fotoaparát si již výrazněji rozepisovat nebudeme, srovnání totiž bylo náplní včerejšího článku. Jen pro připomenutí si tedy uvedeme, že HTC One (M9) nově nabízí snímač (1/2.3") s rozlišením 20 Mpx a se světelností f/2.2, zatímco HTC One (M8) bojuje s ultrapixelovým snímačem (1/3.0") o rozlišení 4,1 Mpx a se světelností f/2.0. K dispozici má navíc i druhý fotoaparát pro zajištění hloubky ostrosti a k pořizování různých efektů. Pro běžného uživatele bude asi lepší volbou klasický snímač HTC One (M9), ultrapixelový snímač u HTC One (M8) je sice vhodnější na pořizování snímků za zhoršeného osvětlení, na druhou stranu ale logicky zápasí se zachycením detailů. Co se týče videokamery, novinka umožňuje nahrávat až 4K záznamy, zatímco majitelé HTC One (M8) se musí spokojit s FullHD záznamem. Zde má tedy HTC One (M9) náskok, a to i kvalitativní. Tentokrát tedy další bod náleží HTC One (M9).

HTC One (M9) a (M8)
Fotoaparát HTC One (M8) HTC One (M9)
Rozlišení 4,1 Mpx (ultrapixel) 20 Mpx
Světelnost f/2.0 f/2.2
Velikost senzoru 1/3.0" 1/2.3"
Video (max) FullHD (1 920 × 1 080 px) 4K (3 840 × 2 160 px)
Přisvětlovací LED dioda ano, dvojí ano, dvojí
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 4 Mpx

Hardware a výkon

O výkonu jsme si už také podrobně povídali, ale pro připomenutí: novinka bude bojovat s aktuálně nejvýkonnějším osmijádrovým procesorem Snapdragon 810 MSM8994 postaveným na 64bitové architektuře s taktem 2,0 GHz, respektive 1,5 GHz. Paměť RAM dosahuje kapacity 3 GB. Zatímco HTC One (M8) je vybaveno čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 801 MSM8974AB s taktem 2,5 GHz a disponuje 2 GB paměti RAM. Co se týče grafického akcelerátoru, novinka nabídne Adreno 430 a HTC One (M8) disponuje Adrenem 330. Tolik teorie, výsledek je takový, že novinka je jen o něco málo výkonnější, co se benchmarkových testů týče, protože HTC uměle omezilo výkon, aby zabránilo přehřívání, které nejnovější Snapdragon 810 způsobuje. Například v takovém testu AnTuTu byla novinka výkonnější jen zhruba o 5 000 bodů (46 000 versus 51 000 bodů). Co se týče hraní náročných 3D her jsou oba smartphony srovnatelně špičkové, a tak tu jde spíše o ty papírové parametry.

HTC One (M9) a (M8)

Pokud jste šťastným majitelem HTC One (M8) a rádi byste přešli na novinku v podobě HTC One (M9) jen kvůli znatelnému zvýšení rychlosti, nákup si dobře rozmyslete. Díky omezení ze strany HTC se nejedná o takový nárůst, aby se koupě nového (a o mnoho dražšího) zařízení vyplatila. Co se týče prostředí, ač jsou obě novinky postaveny na Androidu 5.0 Lollipop, prostředí se trochu liší. Mluvíme především o multitaskingu, nastavení a některých ikonách a vyskakovacích oknech. Nic z toho však nelze jednoznačně určit jako lepší, takže to bereme pouze jako odlišnosti, na které narazíte v případě, že u sebe máte oba mobilní telefony. Co se týče baterie, její kapacita povyrostla z 2 600 mAh na 2 840 mAh v případě HTC One (M9). Na komplexnější srovnání si budeme muset počkat, každopádně novinka by měla vydržet minimálně to, co HTC One (M8), takže alespoň jeden den. V oblasti výkonu a hardwaru je to bodově opět nerozhodně.

Specifikace HTC One (M8) HTC One (M9)
Procesor Snapdragon 801 MSM8974AB 64bitový Snapdragon 810 MSM8994
Takt procesoru 4 × 2,5 GHz 4 × 2,0 GHz + 4 × 1,5 GHz
Výrobní technologie 28 nm 20 nm
Grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 430
Interní paměť 16/32 GB 32/64 GB
Paměť RAM 2 GB 3 GB
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0 4.1
LTE/NFC ano/ano ano/ano
Kapacita baterie 2 600 mAh 2 840 mAh

Závěr

Cena novinky se zastavila těsně pod hranicí 20 000 Kč, cena HTC One (M8) se v současné době pohybuje okolo 13 až 14 000 Kč a starší model se zároveň za tuto cenu vyprodává. Od HTC jde o pochopitelný krok, kdyby oba modely drželo zároveň, prodejní úspěchy HTC One (M9) by byly notně ohroženy. Na druhou stranu to ale také ukazuje (nebo jen vypadá), že ani HTC nevěří tomu, že je novinka o tolik lepší, že by si mohla dovolit takovou cenu. Není se ani čemu divit, troufneme si totiž říci, že cenový nárůst zhruba 6 až 7 000 Kč rozhodně není opodstatněný (a to i když novinka těsně v našem bodovém systému vyhrála). Pokud jste majitelem HTC One (M8), asi nemáte příliš důvodů přestupovat a pokud plánujete koupi nového zařízení, podobnou službu vám udělá i HTC One (M8). Určitě si ale pospěšte, než obchodníci vyprodají svoje skladové zásoby. HTC One (M9) si tak koupí především technologičtí nadšenci, případně ti, kterým na ceně nezáleží a líbí se jim novinky, které HTC One (M9) přináší.

Disciplína HTC One (M8) HTC One (M9)
Design a konstrukce 0 bodů 1 bod
Displej 1 bod 0 bodů
Zvuk 1 bod 1 bod
Fotoaparát 0 bodů 1 bod
Hardware 1 bod 1 bod
Celkem 3 body 4 body
HTC One (M9) a (M8)

Technické parametry HTC One (M8)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,4 × 70,6 × 9,4 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4,1 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostduben 2014,

Technické parametry HTC One M9

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,7 × 9,6 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 376 × 3 752), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostduben 2015,
Diskuze ke článku
Martin Kalný
Martin Kalný
M9 se mi teda vzhledově líbí více :) a s teplejšíma barvama bych to také neviděl špatně, osobně jsem spíše pro teplejší nádech :) Stejně ale podle mě je M7 nepřekonatelné co se designu týče.
DAL
Mam m7 ktere po nejnovejsi aktualizaci nefunguje jak driv a premyslel jsem o koupi m9 ale htc mne velmi zklamalo. Design je v podstate stejny + tlacitka na displeji.Asi pujdu do S6 ale jeste pockam jak na tom bude G4...
Zdeněk Cacek
Zdeněk Cacek
Před rokem jsem někde psal že nevidím důvod k přechodu z m7 na m8. A ted ani nevidím z m7 na m9. Jasně lepší foto trochu ram a žádný ultrapix. hlavní fotoaparat. Ale třeba u Samsungu mě přijde obgenerační skok z s3 na s5 mnohem razantnější. :-)
pet
osobne htc a sony ani uz nesleduji kvuli gigantickym rameckum nad apod displejem a navic systemovym tlacitkum na displeji coz ramecky jeste o to zvetsuje. skoda. uz by se meli probudit a vstat z popela

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze