Velká zpověď virtuálních operátorů: „internetový“ Mobil.cz

23

Přichystali jsme si pro vás několikadílný seriál o nejvýznamnějších tuzemských virtuálních operátorech, všem jsme položili stejné otázky. Ptali jsme se na počet zákazníků, přítomnost a budoucnost LTE, aktuální rozestavění zákazníků a nejoblíbenější tarify z nabídky. V třetím pokračování se zaměříme na virtuála Mobil.cz, který je dle počtu zákazníků na bronzovém třetím místě.

Mobil.cz

Máme tu třetí díl našeho seriálu po stopách virtuálních operátorů, v tom aktuálním se zaměříme na třetího největšího virtuála v České republice, kterým je Mobil.cz. Ten sází na různé výhody za dobití, nabídne rovněž internet zadarmo a další výhody, které cíleně atakují především na mladší osazenstvo. To, že se taktika vyplnila, jasně naznačuje i počet zákazníků.

Na naše otázky odpovídal Michal Markoš, produktový a marketingový manažer

Nepřehlédněte:

Mobil.cz – profil

Ještě než se pustíme do otázek, povíme si něco málo o Mobil.cz jako takovém:

  • Spuštěn dne: 13. května 2013
  • Funguje v síti: T-Mobile
  • Aktuální počet zákazníků ?
  • Aktuální počet prodaných SIM 225 000

Rozhovor

1) Kolik zákazníků momentálně máte?

Aktuálně máme 225 000 aktivovaných SIM karet.

2) V případě, že máte takové informace, jaké je věkové složení vašich zákazníků?

Ačkoliv cílíme především na uživatele internetu, naši zákazníci se nijak zásadně neliší od obecné populace.

3) Nabízíte nyní ve své síti LTE? Pokud ne, z jakého důvodu? Jak hodnotíte přístup operátora k zpoplatněnému LTE. Není poplatek podle vás příliš vysoký?

Ano, LTE poskytujeme stejně jako ostatní datové sítě. Velmi malá vybavenost zákazníků LTE telefony bohužel neumožňuje výhodu LTE využívat tak, jak bychom si přáli. Poplatek za LTE neplatíme, jsme branded reseller T-Mobile.

Mobil.cz

4) Jak se nyní díváte na trh s virtuálními operátory. Nepřišlo po velkém boomu vystřízlivění? Co na trhu nyní pozorujete za trendy této oblasti?

Jestli vystřízlivěním myslíte útlum, tak rozhodně ne – podle našich odhadů aktivují virtuální operátoři dohromady přes 35 000 předplacených zákazníků měsíčně (každý z velké trojky operátorů dělá měsíčně okolo 50 000 aktivací). Znamená to, že virtuální operátoři si své místo na trhu našli. Naopak nás překvapuje, že aktivací virtuálních operátorů není víc vzhledem k tomu, že internetové diskuse jsou stále plné lamentací na vysoké ceny standardních operátorů.

5) Kolik virtuálních operátorů se podle vás může v Česku uživit? A co musí nabídnout, aby přežili?

Co se týče předplaceného trhu, jako samostatný byznys se můžou uživit tak tři. Pokud se jedná o formu křížově dotované věrnostní odměny k elektřině, nakupování nebo snahu rozšířit stávající podnikání přes mobilní služby, může jich být klidně 10. Musí nabídnout jasně uchopitelnou výhodu, zvládnout marketing a prodejní kanály.

6) Jaký je váš názor na opravdu malé virtuální operátory se stovkami zákazníků? Mají šanci přežít? Plánujete případně v tomto směru akvizice?

Stovky zákazníků jsou pro přežití opravdu málo, zejména pokud tito malí hráči založili svůj byznys na nízkých cenách a tím pádem i minimální marži. Akvizice ale žádné neplánujeme.

7) Jaký tarif, případně služba jako taková ve vaší nabídce zvýhodňuje podle vašeho názoru právě vašeho virtuálního operátora oproti konkurenci?

Internet zdarma, který poskytujeme standardní rychlostí za každé dobití. U konkurence zákazníci dostávají výhody až za dobití 300 Kč, což je dnes pro průměrného zákazníka čtvrtletní útrata.

8) Častěji k vám zákazníci přecházejí od jiného operátora nebo si u vás zřizují nové číslo?

Na předplacené kartě si zřizují více nové číslo, na tarifech je častější přenesení vlastního.

9) Od jakého operátora k vám zákazníci nejčastěji přecházejí?

Zcela podle rozložení sil na trhu.

Mobil.cz

10) Jaké procento vašich klientů aktivně využívá jakýkoliv datový balíček. Respektive, jaké procento zákazníků stále nevyužívá datové služby?

Vzhledem k naší výhodě prakticky všichni.

11) Jaký je váš názor na flatové (neomezené) tarify? Mají i u virtuálních operátorů smysl nebo je vaše cílová skupina odlišná?

Mají smysl, trh se tímto směrem posunul a zákazníci neomezené tarify v nabídce očekávají, byť samozřejmě netvoří většinu prodaného objemu.

12) Proč většina virtuálních ani běžných operátorů nedokáže podle vašeho názoru nabídnout převádění volných jednotek na další období?

My u paušálních tarifů převádění volných jednotek do dalšího období nabízíme, o motivech ostatních si netroufám spekulovat.

13) Jaké marketingové kampaně na potenciální i vaše současné zákazníky nejvíce zabírají? Jaká je pro vás nejúčinnější forma reklamy?

Nejúčinnější formou reklamy je reklama v prodejních kanálech a jasné sdělení naší hlavní výhody – internetu zdarma.

14) Nabízíte zákazníkům také premium (snadno zapamatovatelná, líbivá) čísla? A jaké jsou v takovém případě ceny?

Nenabízíme, vytvořit logiku eshopu, která by tento prodej umožňovala, je poměrně složité. Čísla na přání jsou typicky služba, kterou u nízkonákladového virtuála málokdo očekává.

Mobil.cz

15) V jaké oblasti nabízených služeb vidíte mezeru, kterou virtuální operátoři ještě vyplnit?

Mezeru v tomto smyslu nevidíme, ale vidíme ještě několik služeb, kde virtuální operátoři ještě musí dotáhnout standardní operátory.

16) Plánujete v dohledné době nějakou novinku, o které byste chtěli zákazníky informovat, případně je na ni navnadit?

Velkou novinku z pohledu celého trhu plánujeme na podzim, ale sdělovat detaily je poměrně předčasné.

Děkujeme za rozhovor!

Zdroje: mobil.cz

Diskuze ke článku
Johny
mam - ten free internet šetří miliony a tak
Johny
a mají lte i v Decine :D
Šaman
Na kolik se snizi rychlost po vyčerpání maleho Fup?Pokud je to jak si myslím tzv.16-32kbs Tak nemá cenu se tímto v.operátorem zabývat..Je důležite mit fungující net i po vyčerpání Fup...Jediny kdo nabizi "lepsi" po Fupovou rychlostbje Blesk.mobil s 200kbs..A i to je bida.
šaman
ono jak pro koho...ja fucebook nepouzivam.A stalo se a stane ze pokud jedu na omezeních datech tzv..32kbs.. tak stranky to nenacte.Konkrétne spadne a hlasi ze pripojeni bylo přerušeno.Ale moje otazka zni ...jaky operator nabízí neomezeni internet.A myslim tim opravdu neomezeni net.Bez FUP...

?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze