VAIO Phone Biz: japonská střední třída s Windows 10 Mobile

24

Japonský výrobce VAIO, který vznikl odprodejem divize výroby počítačů Sony, představil nový smartphone. Po loňském VAIO Phone, který běžel na Androidu sáhl tentokrát po konkurenční platformě. VAIO Phone Biz je tak jeho první telefon, který běží na novém Windows 10 Mobile. Zařadí se do střední třídy, kde Lumie do jisté míry vyklízejí pole, a má rozhodně co nabídnout.

Pokud se vám nelíbil krok Microsoft použít u svých nových vlajkových lodí Lumií 950 (XL) polykarbonátové tělo, pak vás nový VAIO Phone Biz jistě potěší. Výrobce v jeho případě vsadil na hliník, který tvoří záda. Přední strana je pak pokryta odolným sklem. Celá konstrukce je přitom unibody, kdy se microSIM vkládá do šuplíku na boku, což je zárukou pevné konstrukce. Rozměry telefonu jsou příjemných 156,1 × 77 × 8,3 mm a hmotnost je přijatelných 167 gramů.

VAIO Phone Biz

Přední straně dominuje 5,5placový Full HD displej, na kterém se zobrazují i virtuální tlačítka, protože na ta senzorická výrobce rezignoval. Pod kapotou VAIO Phone Biz najdete osmijádrový Qualcomm Snapdragon 617 taktovaný na 1,2 GHz, který doplňují 3 GB RAM. Interní úložiště má kapacitu 16 GB a je možné rozšířit jej pomocí microSD karet. Jejich nejvyšší podporovanou kapacitu nicméně výrobce nezmiňuje. Tyto specifikace jsou přitom dostatečné pro chod funkce Continuum, která umožňuje po připojení monitoru, klávesnice a myši do jisté míry nahradit počítač a spouštět univerzální aplikace.

VAIO Phone Biz

Zadní fotoaparát s přisvětlovací LED diodou nabídne rozlišení 13 Mpx. Vepředu je pak 5 Mpx, což je dostatečně vysoké rozlišení i pro populární selfie. Z konektivity můžeme zmínit LTE. Výrobce nicméně nezmiňuje podrobnosti o podporovaných pásmech. Co se týče Wi-Fi, podporuje IEEE 802.11 a/b/g/n/ac. O napájení se stará nevyměnitelný akumulátor s kapacitou 2 800 mAh.

VAIO Phone Biz

VAIO začne prodávat Phone Biz ve stříbrné barvě v dubnu za cenu kolem 50 000 jenů (10 300 Kč bez DPH). K dispozici bude nicméně pouze na domácím japonském trhu a není jasné, zda a kdy se dostane i na ostatní trhy. Telefon bude prodáván neblokovaný, ale výrobce spolupracuje s největším japonským operátorem NTT Docomo v oblasti aplikací a služeb.

VAIO Phone Biz

Technické parametry VAIO Phone Biz

Kompletní specifikace
Konstrukce156,1 × 77 × 8,3 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 8×1,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?

Zdroje: vaio.com, store.vaio.com, theverge.com, wmpoweruser.com, nokiapoweruser.com, gadgets.ndtv.com

Diskuze ke článku
Pietor
Pěkný telefon... Ale.... Bohužel jako opravdový fanoušek W10m a WP musím říct ze Microsoftu ujel vlak... W10mobile jsou příšerně odladěny. Musel jsem po 3 měsících dat zpět WP 8.1... Sice telefon šlape mnohem lip ale ten design je katastrofa na velkem displeji... Používám 640 XL.... Edge je katastrofa... Vše se načitá 2-3x pomaleji než na WP 8.1....
Bohužel mi asi došla trpělivost a asi budu v brzké době brat něco jiného... Bohužel ani nevím co.........
Daniel
Jen by mě zajímalo jestli bude někdy někdo pracovat na nějaké ROM, s kterou půjdou přehrát současné telefony s androidem na WP. Vidím, že VAIO použilo snapdragon, takže by neměl být problém. Rád bych si vyzkoušel na své Xperii WP. Jinak k telefonu, nevím nevím jestli bych dal 10 000 za mobil ze střední třídy. Dá se sehnat mobil s lepším HW za míně než 8 000 :)
Peter
Páči sa mi reklama: ,, kde to žije tam je Mattoni" . Tiež sedí táto reklama:,, kde je to mŕtve, tam je Windows Phone"
kleinak
Pěkné, jenom ať se WP rozšíří.
Chtěl jsem si to přečíst celé, ale došel jsem jen do velikosti přístroje 156,1cm a dál už jsem to nečetl.
Co pak takových pádel není dost?
Poslední dobou, co nemá nad 5 palců není IN.
Hrůza, doufám, že jak aplle začne prodávat ten svůj malý Iphon, se někteří výrobci chytí za rypák.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze