Uživatelé Androidu stejně skoro widgety nepoužívají, tvrdí HTC

29

HTC před čtrnácti dny představilo svou novou vlajkovou loď HTC One. Spolu s ní se odhalilo také nové prostředí Sense 5, které kromě jiné grafické podoby odsouvá do pozadí doposud dominantní widgety.

S operačním systémem Android jsou neodmyslitelně spjaty widdgety. Ty nám z aplikací zprostředkovávají nejrůznější informace, aniž bychom danou aplikaci museli přímo otevřít. Prostředí Sense od HTC, které bylo nasazeno poprvé v roce 2009, widgety doslova vyšperkovalo. Byly graficky mnohem dále než u konkurence, mnohdy animované. Zároveň jich Sense nabízelo také zdaleka nejvíce. HTC si však nechalo udělat vlastní průzkum, jak si vlastně widgety stojí. Vyšlo najevo, že většina lidí takřka nerozlišuje rozdíl mezi widgetem a aplikací.

Jako první nabídne Sense 5 novinka HTC One

Zároveň HTC zjistilo, že widgety uživatelé příliš nepoužívají. Ve většině případů se využití dočkají jen widgety hodin, počasí a hudby. Další zůstávají bez povšimnutí. Posledním bod průzkumu ukázal, že si 80% uživatelů své domovské obrazovky během prvního měsíce využívání nastaví dle svých potřeb a později s rozestavěním již nijak nehýbe.

Nepřehlédněte: První dojmy a videopohled na nové HTC One a prostředí Sense 5

Z těchto důvodů se HTC rozhodlo nejnovější Sense 5 poměrně viditelně přepracovat a jako dominantní prvek zvolilo službu Blinkfeed. Oč jde? Mohli bychom to celé přirovnat k aplikace Flipboard. Blinkfeed vám formou jakýchsi karet, které jsou řazeny pod sebe, zobrazuje informace ze zdrojů, které si sami zvolíte. Namíchány tak mohou být zprávy i novinky ze sociálních sítí. Na widgety se však nezapomnělo a na dalších stránkách pohotovostních obrazovek je opět najdete. Otázkou však zůstává, jaké s nimi má plány HTC do budoucna.

Čtěte také: Prostředí Sense 5 nabídne HTC i pro vybrané loňské modely

Že by snad končila doba widgetů, ale říci nemůžeme. Zatím lze totiž jen velmi obtížně odhadovat, zda se novinka Blinkfeed uchytí a uživatelé ji přijmou. Na závěr se tedy obrátím na vás. Používáte na svém telefonu widgety nebo dáváte přednost zástupcům aplikací?

Zdroje: mobileburn.com, blog.htc.com

Diskuze ke článku
Tomáš
důležitá formule byla vyřčena: "...domovské obrazovky během prvního měsíce využívání nastaví dle svých potřeb a později s rozestavěním již nijak nehýbe." Ano, každý si to udělá podle svého tak, jak mu to nejlépe vyhovuje a nepotřebuje do toho dále vrtat
Breta
S tvrzenim o prvnim mesici souhlasim. Jinak widgety sou fajn, nejvice pouzivam v clanku zminene hodiny+pocasy. Nicmene ostatni bych pouzival taky kdyby se tak casto nesekaly a nezamrzaly.
Concionator
Widgety používám.

Počasí s hodinami (pokud možno aktivní a provázaný s funkcemi telefonu jako budík, odpočítávání, kalendář ap.), kalendář, oblíbené kontakty, panel ovladačů funkcí (popř. jednotlivé ovladače funkcí), svítilna, vyhledávání, popř. Walk Mate Eco. Než jsem opustil Android coby výchozí systém, tak jsem na hlavním telefonu používal ještě Timescape, obrázky a ICQ.

Cením si funkčnosti a praktičnosti, ostatní mě nezajímá.
abc
Widgety bola prva vec co som odstranil na novom telefone. Nepotrebujem to. Nemam ziadne widgety. Vacsina ludi ma sice pocasie, ale vyznam mi nejako unika. Aktualne pocasie snad vidim. Je zima, domysliet si ako je a ako bude aj zajtra snad viem. Ked chcem nieco presnejsie je na to aplikacia. Alebo specializovany web. Rovnako som roky nevidel pocasie v TV. Vobec mi to nechyba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze