HTC Sense 4.0: jaké přináší novinky?

15

Spolu s příchodem nové řady telefonů HTC, nazývané One, jsme se dočkali i nové verze nadstavby Sense. Konkrétně jde už o čtvrtou verzi. Co přináší oproti starší verzi 3.0 nového a jsou změny vždy jen k lepšímu?

Před několika týdny se u nás začaly prodávat první dva zástupci nové řady One – modely One X a One V. Oba nabízejí nový Android 4 a také novou verzi nadstavby Sense 4. Jako vždy jsme se dočkali několika úprav, nových funkcí a méně či více významných změn v celém systému. Dnes se na nové prostředí podrobněji podíváme a rovnou si jej porovnáme se starším Sense 3.0. Všechny změny také názorně uvidíte na přiložených screenshotech.

HTC One X a HTC Incredible S

Pro účely testování nám poslouží HTC One X s Androidem 4.0.3 a nadstavbou Sense 4. Jako zástupce se starší verzí nadstavby použijeme HTC Incredible S s Androidem 2.3.5 a Sense 3.0.

Odemykací obrazovka

Nemůžeme začít nikde jinde, než na samotném úvodu, tedy odemykací obrazovkou. U obou verzí si lze nastavit styl této obrazovky. Liší se však jejich počet. Ve verzi 3.0 je v nabídce 6 stylů – Friend Stream, počasí, tapeta, hodiny, akcie a foto album. Verze 4.0 přidává dvě položky navíc. Tou první je produktivita, kde se shromažďuje veškeré dění. Ihned tak tedy například uvidíte položky z kalendáře. Druhou novou položkou jsou lidé. Na odemykací obrazovku si můžete umístit své oblíbené kontakty a mít možnost jim zavolat, aniž byste museli telefon odemknout.

Různé podoby a možnost odemykací obrazovky na Sense 4.0

V horní části odemykací obrazovky je na obou verzích prostředí Sense viditelná informační lišta, kde snadno zjistíte, zda vám nedošel e-mail, SMS zpráva, ale také zjistíte stav signálu. Novinkou v Sense 4 je možnost si lištu stáhnout, jako kdykoliv po odemčení telefonu. Pod lištou je pak údaj o vašem operátorovi, hodiny a datum. V tomto ohledu se nic nezměnilo.

V dolní části odemykací obrazovky je v obou verzích skupinka čtyř zástupců často využívaných funkcí. Na obou verzích si je můžete sami nastavit. Stejný je taktéž styl spuštění onoho zástupce. Stačí jej prstem přetáhnout do kroužku dole. Kroužkem se rovněž telefony odemykají.

Různé podoby a možnost odemykací obrazovky na Sense 3.0

Další změna, kterou neodhalíte ihned, je rychlý přístup k přehrávači. V obou verzích se v momentě poslechu hudby objevuje praktické ovládání přehrávače na odemykací obrazovce. Až v nové verzi je však možné ovládací panel přetáhnout do kroužku a tím rychle vstoupit do hudebního přehrávače.

Pohotovostní obrazovka a widgety

Po odemčení už se přesuneme na pohotovostní obrazovky. Na první pohled vypadá vše velmi podobně. Novinky se vyskytují především v dolní části. Zatímco verze 3.0 ctila ještě původní myšlenku prostředí Sense a byla rozdělena na tři části – vstup do menu, vytáčení čísla, úpravy obrazovek, nová verze 4 se uchýlila k praktičtější podobě. Vstup do menu se přesunul na vhodnější místo uprostřed a je obklopen čtyřmi zástupci vámi navolených funkcí. Mimochodem jde o stejné zástupce, které máte na odemykací obrazovce.

Pohotovostní obrazovka a widgety na Sense 4.0

Zástupci nicméně nemusí být pouze čtyři, protože pod jednou ikonkou může bydlet více aplikací. Tím se dostávám k další, velmi zásadní novince. Sense 4 se totiž naučilo vytvářet složky na pohotovostních obrazovkách. Jejich tvorba je snadná. Prstem přesunete jednu aplikaci na druhou a složka je na světě. Stejným způsobem přidáváte další aplikace a na závěr můžete nově vzniklou složku pojmenovat.

Když už jsme nakousli obsah pohotovostních obrazovek, pojďme prozkoumat také widgety. K jejich přidávání se na obou verzích prostředí Sense dostanete delším přidržením prstu na prázdném místě pohotovostní obrazovky. Zatímco u verze 3.0 se tím dostanete ke kompletnímu nastavení všeho kolem obrazovek, u verze 4 máte možnost přidávat widgety, aplikace či zástupce. Zase ale zároveň vidíte malé náhledy obrazovek a vždy víte, kde ještě je místo. Další výhodou nové verze je počet widgetů, který se zastavil na magické stovce. Ano, některé widgety se opakují v různých velikostech a podobách, nicméně i tak je nabídka oslňující a nevídaná.

Pohotovostní obrazovka a widgety na Sense 3.0

Nyní se vrátíme zpět k pohotovostním obrazovkám, kterých je na obou verzích maximálně sedm. Jenže zatímco u verze 3 jich je sedm vždy, na nové verzi 4.0 můžete jejich počet redukovat, což se může hodit. Přechod mezi jednotlivými obrazovkami je v obou verzích doprovázen efektní 3D animací. 3D animace můžete na verzi 3.0 vidět i při odemčeních, kdy se „válec“ s pohotovostními obrazovkami roztočí a z dálky přiblíží k vám. Opět efektní, ale mnohdy zdržující. Proto je možná lepší, že v nové verzi si tuto vychytávku HTC již odpustilo.

Další změnou v Sense 4 je nemožnost přecházet z poslední obrazovky zpět na první. Starší verze toto hravě zvládne a šlo o praktickou věc, která urychlovala používání, především v případě, kdy jste využívali všech sedm obrazovek. Je tudíž škoda, že tento způsob HTC zrušilo.

Informační lišta

Základní podoba informační (notifikační) lišty se nezměnila. Stále je nahoře a stále zobrazuje všechny zmeškané události za pomoci malých ikonek. Také v ní najdete ukazatele síly signálů a aktuální čas. Chcete-li zjistit datum, stačí na liště jen podržet na malý moment prst. Obměněna byla až podoba po rozbalení jejího obsahu.

Informační lišta na Sense 4.0

Sense 3.0 nabízelo dvouzáložkovou podobu informační lišty. Na první záložce jste kromě zmeškaných událostí či dalších informací viděli i naposledy spuštěné aplikace. Druhá záložka ukrývala menu pro rychlé spuštění Wi-Fi, Bluetooth, GPS nebo úsporného režimu. Rychle jste se také dostali do kompletního nastavení telefonu.

Informační lišta na Sense 3.0

Sense 4 vše překopal od základu. Informační lišta už není rozzáložkována a nabízí jen informace o zmeškaných událostech či nainstalovaných aplikacích. Zapomenout musíte na panel s naposledy spuštěnými aplikacemi či rychlé spouštění bezdrátových funkcí a podobně. Náplastí je možnost umazávat položky z lišty po jedné. Jenže to není zásluha nadstavy Sense, ale samotného Androidu 4. Zde tedy co se týče ovladatelnosti rozhodně změna k horšímu. Na druhou stranu je prostředí čistší.

Naposledy spuštěné aplikace a správce úloh

Proměnou prošel i seznam naposledy spuštěných aplikací. Starší Sense 3.0 si s tím hlavu nelámalo a spoléhalo na to, co nabízí čistý Android. Podržením tlačítka s domečkem naběhlo průhledné okno s osmi zástupci naposledy spuštěných aplikací. Jednoduché, ale přehledné a účel plnící. V novém Sense 4 došlo k radikální změně. Delším podržením domečku se za prvé nic nestane. K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete za pomoci nové klávesy vpravo od domečku. Naběhne nová nabídka zpracována do efektního 3D cover flow, kde tahem prohlížíte osm naposledy spuštěných aplikací s velkými náhledy. Náhledy jsou fajn, ale zase vidíte vždy jen jeden celý náhled. V případě méně výkonného One V se 3D efekt nekoná a přepínání aplikací je standardní, ve stylu Androidu 4.0, tedy s vertikálně posuvnými obrázky aplikací.

Naposledy spuštěné aplikace a správce úloh na Sense 4.0

Novinkou je možnost seznam naposledy spuštěných aplikací promazávat. Stačí vzít náhled a odtáhnout jej směrem nahoru (u One V doprava). Nezapomeňte, že ne všechny aplikace v tomto seznamu musejí být aktivní. Například hru, kterou jste hráli včera před spaním, tam samozřejmě uvidíte. Jenže ve skutečnosti ji systém už dávno ukončil a po kliknutí na náhled se hra začne spouštět od začátku.

Naposledy spuštěné aplikace a správce úloh na Sense 3.0

Jiná situace už panuje u správce úloh, kterým byla obdařena už verze 3.0. V něm vidíte všechny aplikace, které běží a některé si můžete i sami ukončit. Nicméně Android si běh koriguje spíše sám. Na obou verzích si běžící úlohy můžete seřadit abecedně a nastavit si upozornění na nízký stav paměti RAM.

Seznam aplikací

Seznam všech aplikací, nebo chcete-li „po staru“, hlavní menu, se změnilo taktéž zásadním způsobem. Sense 3.0 totiž ctilo vertikální uspořádání i procházení, tedy styl blížící se čistému Androidu. Jenže nový Android 4 přinesl horizontální uspořádání a toho se drží i nadstavba Sense 4. Uspořádání je jinak maticové. Počet ikonek závisí na rozlišení displeje, v případě One X nebo One S jde o matici 5x4. Na modelu One V je to pak matice 4x4. Jistou výhodou staršího Sense 3.0 je možnost zobrazit si seznam aplikací jako seznam. Tato praktická věc již v novém Sense 4 nefiguruje.

Seznam aplikací na Sense 4.0

Grafická podoba ikonek se s novým Sense nijak nezměnila. Zachována zůstala i spodní, filtrující lišta, ve které si lze nechat zobrazit často používané, nebo jen stažené aplikace. V horní liště pak přibylo tlačítko s lupou, které supluje chybějící senzorovou klávesu. Ve výsledku tedy nic nového. Beze změny jsou také způsoby řazení, opět je k dispozici jen alfabetické a chronologické řazení. V novém Sense se ale můžete rychle dostat ke správě aplikací.

Seznam aplikací na Sense 3.0

Telefonní seznam

Omlazovací kúrou prošla i aplikace lidí, nebo-li telefonní seznam. Seznam kontaktů vypadá velmi podobně a máte-li telefon propojen se sociálními službami, vidíte u každého kontaktu malý náhled fotografie. V Sense 4 ale hned pod jménem vidíte i případný stav ze sociální sítě. Ve spodní části se nachází různé záložky. Pro obě Sense jsou společné záložky Lidé, Skupiny a Seznam hovorů. Sense 4 přidává na první místo ještě záložku Telefon, která vás okamžitě přesune k vytáčení nového čísla.

Telefonní seznam na Sense 4.0

Přidávání kontaktu probíhá naprosto stejně a to kliknutím na tlačítko +. Podoba políček při vyplňování je rovněž shodná. Grafickou úpravou prošel až náhled karty každého kontaktu. Fotografie ke kontaktu přiřazení dostala mnohem více prostoru. Pod ní už jsou vypsány všechna čísla či adresy. To už je na obou nadstavbách stejné. Snad jen na starší verzi přehlednější. Velkorysého prostoru se dočkal také status, který zabírá stejné místo jako fotografie, je-li dlouhý. Ve starším Sense 3.0 byl Facebook řešen jen jedno řádkovým přechodem na onu sociální síť.

Telefonní seznam na Sense 3.0

Ve spodní části jsou pak záložky. Zatímco dříve jich bylo šest, v novém Sense 4 jsou jen čtyři. Jak je to možné? HTC rozumně sloučilo záložky týkající se hovorů, SMS zpráv a e-mailů do jedné a nazvalo ji Posloupnost. Zbylé záložky Aktualizace a Galerie již jsou shodné v obou verzích Sense.

Vytáčení čísla je u obou nadstaveb stejné, funguje i chytré napovídání. V novém Sense 4 jistě oceníte novou funkci, která sleduje vaše provolané minuty, SMS zprávy a data. Tato funkce dříve citelně chyběla. Škoda že ji HTC zahrabalo hluboko do nastavení.

Textové zprávy, e-maily a klávesnice

V případě SMS zpráv k žádným odlišnostem nedošlo, vše se točí jen v kosmetické rovině. Zprávy jsou tedy sestaveny do konverzací.


SMS zprávy a e-maily na Sense 4.0

Naopak se proměnili oba klienti elektronické pošty, aplikace Gmail i Pošta. Gmail se svou podobou přiblížil tabletové verzi, stejně jako aplikace Pošta. Obě umějí pracovat i v režimu na šířku. Obrovský krok kupředu je nejlépe viditelný na screenshotech.


SMS zprávy a e-maily na Sense 3.0

Zcela beze změny zůstala klávesnice. Nadále je tedy velmi pohodlná a každé tlačítko má svou druhou funkci. V obou verzích Sense je také možnost psát metodou Swype.

Další změny

Na další změny se už podíváme rychleji a méně podrobně. Proměnu k horšímu zaznamenal kalendář, především jeho měsíční náhled. Na Sense 3.0 jste měli přibližný přehled o tom, kolik událostí v daném dni je. Nyní jen víte, že tam minimálně jedna událost je. Další náhledy, týdenní, denní, agenda, jsou již stejné a přehledné.

Kalendář - vlevo Sense 4.0, vpravo Sense 3.0

Grafickou změnou prošel hudební přehrávač a patří k minoritní skupině aplikací, kterým se změnila ikonka. V tomto případě pouze barva. Zelená nota se v Sense 4 přebarvila do červena. Novinkou v Sense 4 je propojení se službou Soundhound pro rozpoznávání právě hrajících skladeb.

Hudební přehrávač - vlevo Sense 4.0, vpravo Sense 3.0

Zastavíme se ještě u internetového prohlížeče, který na oko vypadá stejně. Funkčně nicméně stojí výše. Nově můžete otevřít až 6 stránek, namísto čtyř, najednou. Šikovná je volba „Číst“, kdy se obsah stránky zredukuje na prostý text a obrázky.

Internetový prohlížeč - vlevo Sense 4.0, vpravo Sense 3.0

V Sense 4 také přibylo nové animování textových nabídek menu. Pokud po nich přejedete prstem, oddalují se od sebe a poté se opět shluknou k sobě. Žádnou významnější funkci tento efekt ale nemá.

Závěr

Na samotný závěr patří nějaké shrnutí. Nebudu se zde nyní zabývat, zda je Sense prospěšné či nikoliv a zaměřím se jen na porovnání Sense 3.0 a 4.0. Nové Sense přináší řadu inovací, především po grafické stránce. Vše vypadá svěžeji a moderněji. Vhod však přijdou i některé nové funkce nebo vylepšení dřívějších funkcí. Jmenovat mohu přístupnou informační lištu už z odemykací obrazovky, tvorbu složek na pohotovostních obrazovkách či internetový prohlížeč. Něco se ale povedlo méně, typickým příkladem jsou neprůchodné pohotovostní obrazovky. Celkově však nové Sense přináší spíše kladné vlastnosti.

Jak hodnotíte nové Sense 4.0 vy? Líbí se vám nové funkce či inovovaný design nebo vám naopak ještě něco chybí? Podělte se o svůj názor či zkušenosti s ostatními v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
korps
Nemoznost vytvarania slozek v menu je trestuhodna...
Walker
Dobrý den, je trošku podivné, že One V má upravenou verzi Sense 4, která nepodporuje např. úpravu zamykací obrazovky. Nevíte od HTC něco více? Proč tomu tak je? Myslím si, že výkonově by s tím telefon neměl mít problém. Každopádně tento článek se netýká HTC One V. Resp. ne zcela úplně.
Hawk
Dobrý den, budete dělat aj recenzi nebo srovnání HTC Sense 3.6 ? Děkuji.
Zdenda
Jak se prosim jmenuje widget vyhledove predpovedi pocasi na druhem obrazku zprava dole. Dik

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze