Užitečné aplikace pro telefony s OS Bada 2.0: 2.díl

7

V druhé části našeho seriálu se podíváme na zub především praktickým a užitečným aplikacím, které používá skoro úplně každý. Zaměříme se i na dvě oblíbené a populární aplikace Facebook a Foursquare. Jaká je jejich funkčnost? Jsou stejně kvalitní jako verze určené pro jiné platformy?

Všechny aplikace jsou kompatibilní s nejnovější verzí Bady 2.0. Aplikace jsme testovali na mobilním telefonu Samsung S8600 Wave III. V současné době se počet aplikací v marketu Samsung Apps pohybuje kolem cifry 15 tisíc, přičemž pro Bada OS 2.0 je hodnota nižší a pohybuje se jen kolem zhruba 5 tisíc aplikací. Toto číslo je samo o sobě malé a navíc nejsou pro Badu stále dostupné mnohé kvalitní aplikace známé z jiných platforem, nicméně i zde je z čeho vybírat. Aplikace, které jsme otestovali, jsou k bezplatnému stažení prostřednictvím vestavěného marketu Samsung Apps přímo v telefonu nebo prostřednictvím webového rozhraní zde. Dnes jsme se zaměřili na ty nejběžnější aplikace, které používá takřka každý. Zajímalo nás, jestli se svou funkčností vyrovnají stejným aplikacím na platformách Android, iOS nebo Windows Phone. Má Bada co nabídnout nebo je po stránce aplikací na okraji zájmu vývojářům je problém se ke kvalitním aplikacím dostat?

Samsung Wave 3 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Wave 3 – Do třetice všeho dobrého

Foursquare

O této aplikaci bych neměl ani ponětí. V Samsung apps se totiž jen tak neobjeví i kdybychom brouzdali konkrétní kategorií, pod kterou spadá. Je tak snazší ji rovnou vyhledat. Aplikace nese označení verze 6.0.3 a datum jejího uveřejnění je 6. 3. 2012. Od toho si můžeme odvodit, že časté aktualizace nejsou její silnou stránkou. Samotné prostředí a vzhled aplikace je identický s verzí pro telefony s operačním systémem Symbian. Prostředí tedy ještě nebylo modernizováno po vzoru stejné aplikace pro Android a iOS, které nedávno prošly redesignem. Vzhled je ucházející, ale ne příliš moderní. Naštěstí nechybí žádné podstatné funkce, na které jsme zvyklí.

U přátel nechybí zobrazení jejich posledních check-inů. Můžeme jejich aktuální polohu komentovat. V nejbližším okolí se nám zobrazí buď služby podle kategorií, nebo speciální místa. K check-inům můžeme přidat vlastní poznámku a fotografii. A pak je tu i kategorie vlastních typů. Další kapitolou je optimalizace. Ta by mohla být mnohem lepší, načítání je velmi zdlouhavé i při rychlém internetovém připojení. Při jakémkoliv úkonu nás vždy čeká ukazatel načítání. Doufáme, že aplikace dostane co nevidět svoji aktualizací, přeci jenom čtvrt roku je za námi. Výsledné dojmy z aplikace jsou tak spíše rozpačité. Po funkční stránce nic neschází, ale problém je s komfortem práce s aplikací, jejím vzhledem i výkonem. Jsou tady obrovské rezervy.

Facebook

Jako aplikaci asi není třeba zvlášť představovat. Úvodní obrazovka je rozčleněna do kategorií, můžeme si nechat zobrazovat nejnovější příspěvky, profil, přátele, zprávy, blízká místa, skupiny, události i fotografie. Nechybí ani chat, při jehož aktivaci ale došlo k pádu celé aplikace. Pozitivně mě překvapila rychlost načítání příspěvků i fotek. I pohyb v samotné aplikace je v rámci možností svižný a plynulý.

Přímo z úvodní obrazovky můžeme zadat aktuální stav, včetně přiřazeného místa kde se nacházíme. Nechybí ani možnost vyhledání nových přátel. Vzhled aplikace je moderní a nese se v duchu sociální sítě Facebook. Možná bych ale dotáhl do konce některé maličkosti. U zvětšené fotografie člověk nevidí statusy „líbí se mi“ ani komentáře. Uživatel musí fotografii opustit a pak si teprve může prohlédnout komentáře. Vzhled aplikace nepodporuje ani nejnovější zobrazení profilu ve stylu Timeline. Tuto aplikaci hodnotím jako jednu z těch lepších. Nic v ní nepostrádám, vzhled je moderní a funkčnost až na padající chat postačující.

Bada TV

Tato aplikace by měla aspoň teoreticky zabít nudu na mnoha dlouhých cestách, čekáních a jiných chvilkách nudy. Podle prvního pohledu se tváří jako komplexní aplikace, poskytující přenos a online sledování různých streamovaných vysílání televizních stanic a hudebních stanic. Při první dojmu nás čeká velmi jednoduché prostředí aplikace a poměrně primitivní grafika. Tento vzhled ocení zejména uživatelé s horším zrakem. Proč? Ikonky jsou velké a písmo v celé aplikace větší, než by mi vyhovovalo. Nás nejvíce zajímají čtyři úvodní kategorie. Televize nabízí čtyři stanice ČT24, ČT4, Óčko TV a MusicBox SK. Na ostatních platformách mají tyto TV stanice vlastní apliace nejen pro streamování živého vysílání, zde jsou přístupny tímto způsobem. U všech streamovaných kanálů lze zvolit ze tří stupňů kvality reprodukovaného videa. My jsme zvolili nejvyšší kvalitu, kdy byl ale obraz i na rychlém datovém připojení kostičkovaný a ne zcela plynulý.

Nabídka rádia je o poznání chudší. Nabídne totiž jen dvě stanice Groove Salad a SSS. Přehrávat hudbu můžete i skrze reproduktor, bez nutnosti připojení sluchátek. Námi preferované kanály můžeme přiřadit do kategorie oblíbené, což je ale vhledem k přítomnosti mizivého množství kanálů spíše úsměvné. V nastavení programu si můžeme zvolit typ preferovaného připojení, zda chceme využít síť 3G nebo bezdrátovou síť Wi-Fi. Při enormním čerpání dat vyskočí varovná hláška. Je tu i kolonka vzhled. Ta ovšem nabízí pouze výchozí vzhled, alternativní vzhledy ke stažení jsem nenašel. Jak tuto aplikaci zhodnotit? Líbí se mi její nápad. Nenároční uživatelé ocení přítomnost základní nabídky online televizních stanic. Ovšem ten největší kus práce aplikace teprve čeká. Zásadně bych inovoval vzhled a rovněž bych rozšířil stávající nabídku stanic, která je skutečně tristní. A nakonec bych se zaměřil i na zlepšení kvality vysílaných stanic. Telefon s jednojádrovým 1,4 GHz procesorem si hravě poradí i s vysíláním podstatně lepší kvality videa.

Cinestar

Jednoduchý program ale o to více účelný se skrývá pod názvem Cinestar. Tato aplikace slouží k tomu, aby uživatel měl přehled o aktuálním programu všech kin této sítě po celé České republice. Na začátku spuštění aplikace se nás program zeptá, v jakém městě chceme zvolit kino. Poté se nám zobrazí aktuální den s konkrétním programem. Jednotlivé filmy jsou zobrazovány pod sebou a nechybí ani možnost rezervace. V případě vybrání rezervace nás ale aplikace přesměruje přes internetový prohlížeč na domovskou stránku kina Cinestar.

U každého filmu můžeme vidět informace o něm, obsazení herců, popisek filmu i obrázky. Nechybí ani trailery. Ty jsou ovšem součástí YouTube a opět se tento obsah nezobrazuje přímo v aplikaci. Harmonogram filmů je možné si nechat zobrazit na sedm dní dopředu. Aplikace je dobře optimalizovaná a vše pracuje rychle. Hledal jsem ale marně bližší informace o konkrétním kinu, jako telefon či adresu. Na škodu by nebyla ani možnost kolonky oblíbené nebo off-line stažení programu.

iSvátek

Kdo nepoužívá kalendář, bude mu nápomocna tato aplikace. Hned při vstupu do prostředí aplikace se nás zeptá, zda chceme importovat kontakty z telefonního seznamu. Při dokončení přenosu kontaktů uvidíme, kdy jaký kontakt má svátek. U detailu kontaktu můžeme zadat i datum narozenin a výročí. V kolonce svátky vidíme v aktuální den, kdo má svátek a zároveň i číslo označující, kolik přátel v tento den slaví své jmeniny.

Aplikace nemám co vytknout. Svému účelu slouží na jedničku. Do budoucnosti bych ovšem rád viděl rozšíření funkčnosti. Například synchronizaci s různými účty a přehled informací o daném kontaktu.

AccuWeather

Tato aplikace je pojmem mezi aplikacemi zaměřenými na zprostředkování informací o počasí a klimatických podmínkách. Na začátku používání aplikace nás čeká buď ruční navolení místa, nebo to můžeme přenechat GPS modulu. Ten za nás může automaticky detekovat místo, kde se nacházíme. Takřka celou plochu displeje vyplňuje snímek, znázorňující aktuální charakter počasí. Pokud je zataženo nebo deštivo, ukáže se zamračená obloha spolu s kapkami. V této obrazovce vidíme i aktuální teplotu, rychlost a vlhkost vzduchu či proudění vzduchu. Vedle místa u kterého máme aktuální předpověď, je i malá animace. V době psaní tohoto článku se střídali blesky s kapkami. Po rozkliknutí hodin máme hodinový přehled o tom, jaké počasí nás bude čekat spolu s ilustračním obrázkem, vystihujícím dané počasí.

V záložce forecast je výhled počasí na další čtyři dny, včetně stručného popisku o tom, jaké bude počasí. Po kliknutí na měsíc se přepne denní režim do nočního režimu, v němž uvidíme noční teploty a počasí. V kolonce mapy je statický obrázek ze satelitu, ukazují frontální předpověď i oblačnost. Tady bych uvítal denní animaci, měnící se podle hodin, po celý den. Prostředí aplikace je v angličtině a stejně jako na jiných platformách si i zde můžeme zvolit jak stupně celsia tak i stupnici fahrenheita. Aplikace je dobře zpracována, nevýhodou je ale zobrazení pouze aktuální polohy. Chybí zobrazení počasí ve světě nebo alternativních lokacích. Integroval bych i světový čas nebo widget na plochu, který oproti ostatním platformám chybí.

Máte tipy na zajímavé aplikace pro Bada OS? Napište nám o nich v diskuzi pod článkem a my je zahrneme do dalšího dílu. V něm se naopak zaměříme na méně známé aplikace.

Diskuze ke článku
GGBG
Mám dotaz? Chci si koupit svůj první dotykový telefon a ptám se zda má smysl ještě kupovat tel. s Badou, když podle toho co jsem čet, tak je Bada vesměs odepsaná a čeká se na Tizen? Pokud bych koupil Wave3 - neříkalo se někde, že to tam půjde nahrát nebo bude Tizen jen na nových modelech?
Duri
Samsung kasle na svoje predchadzajuce modely ako vzdy, cize najlepsie je kupit si tel s androidom alebo iOS
Martin
Doporučuji aplikaci Chat for facebook, jo to podle mě jedna z mála funkčních aplikací pro chat.
Daew
3.díl ! :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze