Uniklé snímky BlackBerry Venice ukazují nový Android launcher

48

Velmi očekávaná novinka kanadského BlackBerry se podle mnoha informací nezadržitelně blíží a společně s tím se dozvídáme také více informací. Poslední série uniklých fotografií potvrzuje spekulace o operačním systému Android uvnitř zařízení a dává nám do něj také trochu nahlédnout.

BlackBerry Venice je nový smartphone od kanadského výrobce BlackBerry, který bude novou vlajkovou lodí značky. Tomu bude samozřejmě odpovídat také výbava, která by měla obsahovat čipset Qualcomm Snapdragon 808, 3 GB paměti RAM, 32 GB vnitřní paměti, 18Mpx fotoaparát s OIS, výkonný akumulátor nebo displej ze Samsungu Galaxy S6 edge se zahnutými okraji. Hlavní zbraň je však vidět na první pohled – výsuvná konstrukce, která skrývá hardwarovou klávesnici.

BlackBerry Venice

Vůbec poprvé BlackBerry navíc sáhlo po jiném operačním systému, než po tom z vlastní dílny. BlackBerry před více než dvěma roky představilo nový operační systém BlackBerry 10, který i přes mnoho unikátních vlastností, nedokázal zaujmout potřebné množství uživatelů a BlackBerry se nedaří získat zpět výraznější podíl na trhu. Jedním z klíčových hesel v této záležitosti jsou „aplikace“, kterých je zkrátka pro BlackBerry 10 výrazně méně než u konkurenčních platforem.

I proto se BlackBerry rozhodlo spolupracovat s Googlem, a do svého zařízení tak vůbec poprvé umístí operační systém Android. Nicméně nebude to v žádném případě „obyčejný Android“. Kromě evidentní odlišnosti v oblasti designu a konstrukce, na které BlackBerry spolupracovalo s korejským Samsungem, se totiž velké změny odehrají také v samotném Androidu.

BlackBerry se totiž podílelo například na zabezpečení systému Android tak, aby si kanaďané udrželi pověst výrobce zařízení s nejvyšším stupněm zabezpečení. Kromě toho však v Kanadě uvařili také několik vlastních aplikací a celkových úprav prostředí Androidu. Na fotografiích si například můžeme prohlédnout domovskou obrazovku, na které jsou běžící aplikace zobrazeny stejně jako u systému BlackBerry 10 – na interaktivních dlaždicích Active Frames.

Připraven je pak také celý balík speciálních funkcí a aplikací, který BlackBerry souhrnně nazývá BlackBerry Experience Suite. Ten obsahuje například funkce pro zabezpečenou komunikaci, efektivnější spolupráci nebo produktivitu a pracovní nasazení. Nebude chybět například oblíbený BlackBerry Hub, unikátní softwarová klávesnice, kalendář a další funkce, které znají uživatelé z platformy BlackBerry 10. To vše bude hluboce integrováno do samotného Androidu a jsme velmi zvědaví, jak nakonec celý systém bude fungovat.

BlackBerry připravilo vlastní launcher s mnoha úpravami systému Android

Zatím není jasné, jakým směrem se BlackBerry v příštích měsících přesně vydá. Žádné informace nyní nenaznačují, že by BlackBerry plánovalo v dohledné době ukončit vývoj operačního systému BlackBerry 10 – je to sotva několik dnů, kdy BlackBerry vydalo aktualizaci na verzi BlackBerry 10.3.2 pro všechna BlackBerry 10 zařízení. Dokonce se hovoří o tom, že BlackBerry Venice by mohl nabídnout oba operační systémy – jak BlackBerry 10, tak Android.

Na bližší detaily si však ještě budeme muset chvíli počkat. Dobrá zpráva je, že model BlackBerry Venice by se měl na trh dostat ještě letos v listopadu, takže představení novinky je doslova na spadnutí a může přijít každým dnem. Jak se vám líbí úpravy systému Android, které BlackBerry plánuje? A dokázali byste si představit ve vaší ruce zařízení s tímto typem konstrukce?

Zdroje: crackberry.com

Diskuze ke článku
SV
Tak podle mě je toto NEJ telefon za tento rok!
Bravo BlackBerry!
Pan Někdo
Tak tohle by mohl být i prodejní trhák. Opravdu se mi líbí tahle koncepce telefonu!
Grom51
OS10 je evidentně odsouzen k záhubě
Tomáš
Vypadá skvěle! :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze