U:fon významně roste a bude se ucházet o GSM operátora

9

Významný nárůst zájmu o své služby zaznamenává v roce 2013 operátor U:fon. Po úspěšně zvládnuté řízené insolvenci a přechodu pod křídla Air Telecomu nyní údajně prodává své služby více než trojnásobným tempem než před převzetím. Na vzrůstající trend chce U:fon nadále navazovat a také se prý se připravuje vstup na trh GSM.

Prozatímní rozvoj s CDMA

Produktové portfolio U:fona je ojedinělé díky využití sítě s technologií CDMA, která v porovnání s GSM/UMTS, které používají ostatní operátoři, poskytuje o něco lepší pokrytí signálem i mimo velká města ČR. U:fon v současné době nabízí například neomezený mobilní datový tarif za cenu 689 Kč za měsíc. V oblasti mobilních hlasových služeb se zase může pyšnit neomezeným voláním do všech sítí za paušál 840 korun měsíčně. Volání do všech sítí za korunu za minutu se sto volnými minutami v rámci paušálu získá zákazník za 199 Kč za měsíc.

Tyto výhodnější ceny jsou ale vykoupeny nepříjemnou daní. Jako zákazník si totiž nemůžete přinést jakýkoliv telefon a vložit do něj U:fonovu SIMkartu. Samozřejmě si logicky řeknete, že na světě, hlavně například v USA se prodává mraky CDMA telefonů. Bohužel typ CDMA, které používá U:fon, je dosti specifický a tím pádem i nestandardní, takže by vám americký telefon například od Motoroly prostě nefungoval. Operátor si tedy nechává speciálně na zakázku vyrábět mobily v Číně. Jedná se však o kousky, které mají vrchol své výbavy prakticky jen na volání a posílání SMS zpráv. Na velký dotykový displej s jemným rozlišením, schopný fotoaparát a hlavně operační systém s možností instalace statisíců různých aplikací a her tak, jak je to dnes běžné, můžete v současnosti u U:fona zapomenout.

Tip: přečtěte si také článek - První revoluce je za námi: porovnali jsme nové nabídky operátorů

U:fon nedávno zveřejnil také čísla, jež dokladují rostoucí zájem o tarify domácích linek. Poptávka po nich koncem února 2013 vzrostla oproti stejnému období vloni o třetinu. Portfolio nabídky doplňují ještě tarify pevného internetu typu aDSL.

Rozvoj lidského faktoru

U:fon do budoucna sází rovněž na stabilizovaný tým odborníků na vyšších pozicích, který průběžně doplňuje. V roce 2013 přibude U:fonovi 60 nových pracovníků. Ti přicházejí do nové administrativní budovy na pražské Balabence, i do krajských poboček. V lednu a únoru byla otevřena zastoupení v Brně, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě a Praze. Celkově jich do konce roku 2013 vznikne deset. U:fon také postupně rozšiřuje retailové sítě partnerských prodejen.

S přehledem vedou pevné linky

Ztrojnásobení tempa dosavadního růstu, o kterém jsme vás informovali v úvodu článku je určitě působivé. Zajímavé je ale určitě to, jak se jednotlivé služby U:fona dělí v procentech. K tomu dobře poslouží níže přiložený graf, který nám zástupci operátora poskytli. S přehledem nejprodávanější službou tradičního alternativního operátora patří pevné domácí linky (63 %). S velkým odstupem se dále na druhém místě drží k mobilní internet s 25 %. Mobilní hlasové služby tvoří pouze zbylých 12 %. To ale bude chtít U:fon do budoucna změnit.

Stav podílů služeb U:fona v únoru 2013

*Data v tabulce odpovídají stavu ke dni 8. 3. 2013

Budoucnost ve znamení GSM

U:fon nám krom oznámení růstu svých dosavadních služeb pod novým vlastníkem oznámil i to, že jeho služby brzy přesáhnou do nejrozšířenějšího standardu sítě GSM. U:fon se sice dušuje, že v tomto případě navíc nehodlá být pouhým přeprodejcem služeb, bude nadále plnohodnotným operátorem. Otázkou ale je, jestli to znamená že se chce stát pouze plnohodnotným virtuálem a nebo baží po účasti ve druhém kole aukce volných kmitočtů, a bude se tedy chtít postavit na roveň Telefónici, Vodafonu a T-Mobilu. Sledovat budeme i to, jestli si U:fon zachová svůj dosavadní core business, tedy služby v síti CDMA. Každopádně je jasné, že o tomto vždy tak trochu "odstrčeném dítěti" v budoucnu bude slyšet znatelně víc.

Zdroj: TZ U:fon

Diskuze ke článku
Aloha
No co já jsem zaslechnul, tak s nima má něco společného PPF, takže asi tak no :)
Taddy
Pro Aloha: Ano, Air Telecom patří pod skupinu PPF. Služby pod značkou Air Mobile mají poskytovat až v GSM. Stane-li se tak už k 1.5.2013 není jasné. PPF se zajímá o 4. GSM, ale slibuje, že jednoho operátora v rozvoji podpoří. Je tak možné, že PPF bude sice konkurenčním operátorem, ale pouze pro 2 společnosti a všechny virtuály. Ale s jednou společností bude spolupracovat. Takže se pak dají očekávat shodné tarify a ceny. Uvidíme jak to tedy bude. Jako virtuál, ale Air Telecom sníží ceny přeci jen ty peníze potečou už k tomu operátorovi.
Martin
Pro Taddy: Podle mého názoru je Air Telecom je dceřiná firma společnosti N&F Marketing Group a se společností PPF nemají vůbec nic společného. Z čeho usuzujete, že patří k PPF?
Martin

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze