U:Fon: rozhovor o minulosti, současnosti i budoucích plánech

O mobilním operátorovi U:Fon toho v poslední době moc slyšet není. Proč? To nás zajímalo také, proto jsme vyzpovídali jeho zástupce, pana Davida Spiese, který pracuje na pozici Marketing & Sales Director.

Mobilní síť U:fon provozuje od roku 2007 společnost MobilKom a.s.. Zaměřuje se především na rychlý a levný mobilní internet, v jejím portfoliu ale nechybí ani hlasové služby. Svou síť provozuje provozuje prostřednictvím technologie CDMA2000 EVDO, to je datová síť, srovnatelná s UMTS či O2 CDMA. Síť běží na frekvenci 410 - 430 MHz, licenci na ni vlastní MobilKom od roku 2006. Od roku 2010 jsou služby nabízeny i velkoobchodním způsobem, což umožnilo vznik prvních virtuálních mobilních operátorů v ČR.

David Spies - Marketing & Sales Director

Zajímalo nás, jaké má U:Fon plány do dalších let, jak se s odstupem času dívá na své působení v ČR, a co plánuje do budoucna. Rozhovor s panem Davidem Spiesem si můžete přečíst níže.

Proč se U:Fon rozhodl vybudovat svou síť pomocí technologie CDMA ve verzi, která je ve světě prakticky neznámá.

U:fon používá technologii CDMA 1x/EVDO, kterou ve světě využívá více než 574 milionů uživatelů (zdroj: CDG) Jedná se tedy o technologii velmi rozšířenou, zejména v severní Americe a Asii. Existuje ale i řada evropských CDMA operátorů, včetně států jako Švédsko, Německo, Portugalsko, Polsko atd. Netypická je pouze frekvence, kterou U:Fon používá.

Jak hodnotíte své působení na českém trhu? Považujete sázku na CDMA za výhodnou nebo ji zpětně hodnotíte jako chybnou?

Technologie CDMA byla prakticky jedinou reálnou variantou pro frekvenci, kterou má U:fon k dispozici. U:fon je alternativní operátor, který nemůže být srovnáván s velkými GSM hráči. Během svého působení na trhu se U:fon jistě nevyhnul některým problémům a ne všechna strategická rozhodnutí se zpětně ukázala jako šťastná. Faktem ale je, že U:fon je jedním z nejúspěšnějších CDMA operátorů v Evropě.

Plánuje U:Fon navázat spolupráci s některým z větších výrobců mobilních telefonů, aby mohl nabídnout lépe vybavené mobilní telefony? Plánujete nasadit zajímavé mobilní telefony, které by zákazníky přilákaly také k hlasovým a souvisejícím službám?

U:fon v současnosti nenabízí, a ani neplánuje nabízet mobilní hlasové služby na síti CDMA. Naše hlasové služby (konkrétně Unifon) označujeme jako nomádní (ve světě obvyklé označení Wireless Local Loop). Jedná se vlastně o bezdrátovou a přenosnou pevnou linku. K těmto hlasovým službám budeme primárně nabízet stolní telefony, přenosné (kapesní) telefony jen doplňkově. Tyto telefony splňuji všechny požadavky zákazníků a svojí funkčností předčí běžnou pevnou linku.

Bezdrátový telefon Axesstel PX310L a USB modem Vertex Wireles VW110L

Proč se U:Fon po mohutném nástupu na český trh stáhl, a v posledních měsících (letech) o něm prakticky není slyšet?

Strategií U:fona je zaměřovat se důsledně na vybrané segmenty (tzv. niche market). Dále se zejména od roku 2010 U:fon zaměřuje na velkoobchodní projekty. Jako jediný operátor má U:fon platformou pro virtuální operátory a nabízí plnohodnotný MVNE model. Z tohoto pohledu není efektivní ATL reklama, proto o Ufonovi není tolik slyšet. Přitom například naši síť využívají zákazníci Vodafone.

Kolik zákazníků aktuálně máte, jak se jejich počet vyvíjel od založení společnosti do současnosti?

V současné době má U:fon cca 130 000 zákazníků. Faktem je, že v posledním období se zaměřujeme primárně na kvalitu báze, nikoli na její rychlý růst za cenu nákladných prodejů.

Ve dvou se to lépe táhne

Plánuje se zkvalitnění a zpřístupnění služeb více uživatelům? Zlepšení pokrytí, zrychlení internetu atd.?

U:fon realizuje na průběžné bázi řadu aktivit pro zkvalitnění služeb – ladění sítě, její postupné rozšiřování, v poslední době například nasazení nového hlasového kodeku… Věříme, že nové možnosti přinesou také nové technologie na nových frekvencích, které mají být draženy příští rok – tedy pokud ČTU nastaví podmínky aukce tak, aby reálně umožnil získat frekvence nejen současným GSM operátorům.

Jakým způsobem se díváte na současný trh v oblasti mobilních operátorů na českém trhu?

V oblasti mobilních hlasových služeb je trh velmi konzervativní a ceny v ČR patří k nejvyšším v Evropě. To je důsledek existujícího oligopolu a chybějící konkurence. Naopak v oblasti mobilních datových služeb je trh progresivní, nabídky jsou často mnohem zajímavější a agresivnější než v zemích západní Evropy, kde místo neomezeného internetu zákazníci často platí za přenesená data. Je zřejmé, že podstatnou a pro zákazníka jednoznačně pozitivní roli zde sehrál právě U:fon, který naboural oligopol zavedených operátorů v oblasti mobilních dat.

U:Fon nabízí levný mobilní internet

Je podle vás na českém trhu místo pro čtvrtého plnohodnotného GSM operátora, nebo by náklady na vstup na trh a získání zákazníků byly příliš vysoké, a návratnost takové investice příliš dlouhá?

Místo pro čtvrtého operátora zde jistě je, o tom svědčí vysoké ceny za mobilní hlasové služby a velmi vysoké ziskové (EBITDA) marže operátorů. Ovšem za předpokladu, že tento operátor nebude muset stavět celoplošnou síť a dostane zákonnou možnost na velkoobchodní bázi využít existující infrastrukturu (např. tzv. národní roaming), podobně jako to funguje jinde v Evropě.

Jak se stavíte k možnosti působit jako silný virtuální operátor? Jak se díváte na virtuální operátory obecně na českém trhu?

Na českém trhu žádní virtuální operátoři nepůsobí, s výjimkou operátorů, kterým umožnil fungování U:fon. Současní GSM operátoři se k možnosti virtuálních operátorů stavějí negativně, což je docela pochopitelné, protože existence virtuálních operátorů by jistě přinesla snížení cen za volání. Bude tedy záležet na ČTÚ, zda dá přednost zájmu zákazníků a povinnost velkoobchodní nabídky na GSM síti stanoví, nebo dá přednost zájmům současných GSM operátorů.

Mapa pokrytí

Jakým způsobem se budete snažit nově zpropagovat služby U:fona u širšího počtu zákazníků? Jaké jsou vaše další plány v oblasti telekomunikací?

Z krátkodobého pohledu budeme dále sledovat strategii důsledného zaměření na vybrané segmenty a velkoobchodních vztahů. Ve střednědobém horizontu bude velmi záležet na vývoji regulace trhu a možnostech, které přinese pro rozšíření nabídky služeb.

Jaké nabízíte v oblasti mobilního internetu výhody oproti zbývajícím třem operátorům. Pokud bych si chtěl mobilní internet pořídit, proč by měl být zrovna od U:fona?

Zaprvé protože naše služby mají nelepší poměr cena výkon. Například kdo nabízí 3G mobilní internet s 8 GB FUP za 390 Kč? A naše sazba u internetu na kredit je jen 9,90 Kč/hodinu. Za druhé protože máme 3G pokrytí i mimo velká města, kde operátoři většinou mají jen pomalá data na bázi GPRS/EDGE.

Diskuze ke článku
pokročilý uživatel
Bodejť by své hlasové služby neoznačoval jen jako "bezdrátová pevná", protože při použití jako mobilní to prostě nefunguje :-P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze