Ubuntu for phones: nejznámější PC linux míří na smartphony

Společnost Canonical, správce nejpopulárnější linuxové PC distribuce Ubuntu, včera světu oficiálně představila upravenou verzi tohoto operačního systému pro mobilní zařízení. Nová platforma vypadá vcelku nadějně, nicméně se jedno zásadní ale přece jen najde.

Ubuntu

O mobilním linuxu se mluví už dlouho. Již několik let tu je s námi sice Android, v něm ale ještě krom linuxového jádra běží virtuální stroj Dalvik podobný Javě (JVM). Na Ubuntu od Canonical ale poběží nativní aplikace psané v C a C++.

Ubuntu pro mobily přináší oproti desktopu upravené prostředí pro snadnější ovládání dotykem. Vše uzpůsobeno pro gesta do takové úrovně, že jakákoliv tlačítka pod displejem jsou naprosto zbytečná. Zpět z menu aplikací se tak dostanete jednoduše tahem prstu zprava doleva apod. Toto už známe například z tabletů s Windows 8 nebo ze zaniklého MeeGo OS od Nokie.

Novému operačnímu systému bude hrát do karet i široká podpora různého hardwaru. Systém bude fungovat na čipsetech architektury ARM i x86 a díky tomu, že bude Ubuntu vycházet z linuxového jádra v Androidu, nebude pravděpodobně příliš náročné systém zprovoznit na již existujících zařízeních vyvinutých pro OS Android. Podle prvních zpráv by měl Ubuntu for phones umět "rozchodit" každý Android smartphone s minimálně dvoujárovým procesorem a displejem s rozlišením 480×800 pixelů.

Aplikace budou dvojího typu. Nativní, psané přímo pro Ubuntu, budou běžet o něco plynuleji, jelikož budou moci lépe využít sílu hardwaru. Druhý typ aplikací bude vytvořen pomocí stále lépe se uplatňujícího HTML5. Ani webové aplikace by se ale neměly v novém Ubuntu cítit jako druhořadé. Vývojáři jim plánují otevřít příslušná API, aby mohly používat také systémové funkce, jako jsou například notifikace a podobně.

Oficiální prezentace

Sečteno a podtrženo. Mobilní verze Ubuntu bude mít možná jedno z nejmodernějších a nejlépe ovladatelných UI. Budeme si na něm moci užívat spoustu aplikací, a to prakticky na většině dnešních smartphonů a tabletů. Je tu ale jeden háček. Stejně jako nový Sailfish OS (nástupce MeeGo) Ubuntu for phones nemá, nebo alespoň nezveřejnilo žádného významného partnera z řad výrobců hardwaru. Oproti tomu třeba takový Firefox OS má za sebou jednoho z největších mobilních operátorů, španělskou Telefónicu. Může se tedy stát, že platforma, byť zatím vypadá sebelépe, nenajde podobně silného partnera a vůbec nemusí uspět.

Představení širší veřejnosti plánuje Canonical na nadcházejícím veletrhu CES 2013 v Las Vegas a prvních ukázek bychom se měli dočkat na MWC v Barceloně, kam se opět chystáme. První reálná zařízení mají údajně dorazit na začátku roku 2014, což v dnešní době není zrovna brzy.

Zdroje: ubuntu.com, gsmarena.com, engadget.com

Diskuze ke článku
René
No,vypadá to zajímavě,tak uvidíme co se s toho vyklube :)
blue.sun
Takže další systém bez ničeho, bez aplikací, zkoušející to jen se slavným jménem...
FrozrLighting
Canoncial.....o tom jsem nikdy neslyšel, ale takový CANONICAL, to už je jiné kafé, patřičně to opravte ;)
petr
Zdá se mi to nebo ta "reklama" brutálně kopíruje styl Apple :D Je to až nechutně podobné a systém sám o sobě, mi v něktrých částech, taky silně připomíná iOS... Krom té lišty vlevo...nic moc nového :/ Děkuji, nechci :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze