Tizen to zkusí v Indii. Samsung představil čtyřpalcový model Z1

1

Operační systém Tizen při svém startu rozhodně nemá na růžích ustláno a na výrazné proniknutí do světa mobilních telefonů to prozatím nevypadá. Přesto to Samsung zkusí a vybral si velký indický trh, na který nyní uvádí model Z1 se čtyřpalcovým displejem a pouze základní výbavou, kterou zastřešuje právě systém Tizen 2.3.

Samsung Z1

O systému Tizen slýcháváme s přestávkami již více než dva roky. Původně měl nahradit již zaniklý systém Bada od Samsungu. Prvního výraznějšího počinu jsme dočkali v polovině loňského roku, kdy byl světu představen velmi dobře vybavený Samsung Z. Zahájení jeho prodeje však výrobce několikrát odložil a ve výsledku se nadějný model prodávat nezačal. Systém Tizen se tak prozatím přesunul do chytrých hodinek Gear 2 a Gear 2 Neo a najít jej můžete také u nových chytrých televizí Samsung.

Jihokorejský výrobce tak pro rozběhnutí systému zvolil platformy, kde prozatím nejsou karty rozdány. To ovšem neplatí pro trh s mobilními telefony, kde dominuje Android od Googlu. Samsung to však nehodlal zcela vzdát a pokusí se svým systémem Tizen prosadit alespoň na rozvojových trzích. Dnes si proto odbyl svou premiéru Samsung Z1 pro indický trh.

Samsung Z1

Novinka vás asi nepřekvapí svým vzhledem, neboť na první pohled byste mohli říci, že jde o další model řady Galaxy. Rozměry činí 120,4 × 63,2 × 9,7 milimetrů a hmotnost sympatických 112 gramů. Jde tedy o kompaktní a lehký telefon. Displej dostal do vínku čtyři palce a běžné rozlišení 800 × 480 pixelů.

Pod kapotou tepe dvoujádrový procesor s taktem 1,3 GHz a nápomocno mu je 768 MB RAM. Hardware tedy již patří ke starším, avšak pro systém Tizen by to mělo bohatě postačovat. Snaha o levný telefon je vidět také u fotoaparátu, kdy hlavní nabízí rozlišení pouze 3,1 megapixelu. Čelní kamerka pak disponuje jen VGA rozlišením, ale i přesto si Samsung neodpustil připomínku o tom, jak je vhodná pro selfies. Prostředí zajišťuje již zmíněný operační systém Tizen ve verzi 2.3. O přísun energie se pak postará baterie s kapacitou 1 500 mAh.

Klíčová je pro indický trh samozřejmě cena, která by se měla pohybovat těsně nad 90 dolary, což je v přepočtu přibližně 2 500 Kč. Aktuálně je velmi nepravděpodobné, že by se Samsung Z1 dostal na nějaký evropský trh.

Technické parametry Samsung Z1

Kompletní specifikace
Konstrukce120,4 × 63,2 × 9,7 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3,1 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda
ChipsetCPU: 2×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémTizen
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?

Zdroje: global.samsungtomorrow.com, engadget.com