Testujeme Samsung Galaxy Alpha: útlý švihák, který zaujme

54

Letos se již nesoupeří pouze mezi vlajkovými modely, ale také mezi kompaktnějšími zástupci, kteří však přesto nabídnou výbavu hodnou obdivu. Samsung si pro toto klání připravil model Galaxy Alpha, který zaujme povedeným vzhledem, krásným displejem nebo špičkovou výbavou. Nechybí mu ani lákavé prvky jako měřič srdeční tepu či čtečka otisků prstů.

Jihokorejský Samsung je už léta kritizován za velmi malou snahu o nový design. Divit se však výrobci příliš nelze. Proč by měnil něco, co lidé nadále kupují. S příchodem iPhonu 6, který povyrostl, však Samsung musel vymyslet konkurenci. A tak se zrodil model Galaxy Alpha, který je pro nový iPhone přímým konkurentem a nutno podotknout, že se Samsung nemá zač stydět.

TIP! Srovnání: iPhone 6, Galaxy Alpha a Xperia Z3 Compact (video)

Samsung Galaxy Alpha

Samsung, co se opravdu líbí

Po představení Alphy byly prvotní reakce spíše rozporuplné. Tohle má být onen prémiový kousek od Samsungu? Vždyť vypadá stejně jako ostatní. Do těchto dvou vět by bylo možné shrnout mnohé reakce. Na fotografiích novinka opravdu velký dojem neudělá. Své trumfy dokáže vytáhnout až při reálném setkání. Základní designové rysy jsou pevně dané, je to stále Samsung. Výrobce však více lpěl na detailech. Telefon již není tak moc zaoblený a nepůsobí baculatě. Nově zde máme kovový rámeček, který vypadá velmi stylově, příjemně chladí a díky tomu, že vystupuje nad okolní povrch, chrání telefon.


Samsung Galaxy Alpha v černém a bílém provedení

Dále se dostalo na zajímavé vzorování na šedé či bílé ploše, které vytváří příjemnější dojem a eliminuje na oko nevyužité plochy. Obdivovat budete také zadní stranu, která se snaží imitovat kůži, ale naštěstí již nedošlo na spíše nevkusné švy. Reálně jde sice jen o obyčejný plast, což může být zklamáním, ale ten vypadá dobře. Navíc zabrání tomu, aby vám telefon z ruky nevyklouzl.

Telefon je opravdu tenký

Propracovaný design pak podtrhává velmi malá tloušťka pouhých 6,7 milimetrů. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Samsung Galaxy Alpha je tenčí, než Apple iPhone 6. Jenže stejně jako Applu se ani Samsungu nepovedlo vměstnat fotoaparát do těla telefonu a ten vystupuje. To není vůbec praktické. Fotoaparát je náchylný na poškrábání a telefon se při položení kývá. Radost vám však každopádně udělá hmotnost pouhých 115 gramů.

Další trojice lákadel

Chcete své okolí zaujmout, nebo si jen potrpíte na výbavě, kterou každý telefon nemá? V tom případě vám půjde Alpha na ruku. V prvé řadě tu máme displej s úhlopříčkou 4,7 palce a rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Říkáte, že jak to není FullHD, neberete to? Na jednu stranu je to pravda. HTC One nabízí 4,7palcový FullHD displej a nikdo si nestěžuje. Nikdo si ale nebude stěžovat ani u Alphy, jejíž Super AMOLED displej nabízí ony lákavé a syté barvy. Navíc při nastavení maximálního jasu telefon doslova září, až to je mnohdy nepříjemné. A rastr? Stále zde máme přes 300 ppi a jednotlivé pixely jsou téměř neviditelné.

Displej je prvotřídní

Po vzoru modelu Galaxy S5 dostal i Galaxy Alpha čtečku otisků prstů. Tou můžete odemknout telefon, přihlásit se k webovým službám nebo vašemu Samsung účtu. Bohužel je celý proces, například odemčení, stejně komplikovaný. Nejprve musíte displej rozsvítit a pak přejet prstem přes čtečku. Nutno podotknout, že čínské Huawei je v tomto ohledu mnohem dále. Jeho čtečky na modelu Ascend Mate 7 se stačí pouze dotknout a displej je odemčen.

Samsung Galaxy Alpha – videopohled

Třetí lákavou vychytávkou do party je senzor srdeční aktivity. Najdete jej skrze aplikaci S Health, která v lepších telefonech Samsung již nemůže chybět. Monitoruje vaší denní aktivitu a kromě kroků, vzdálenosti a kalorií dokáže měřit i váš tep. Stačí přiložit prst přibližně na LED diody na zadní straně. Ostatně vás vše naučí názorný tutoriál.

Boj o prostor

Ačkoliv by se mohlo zdát, že když Samsung šetřil na displeji, přiškrtil i další výbavu, jak je jeho dobrým zvykem, naštěstí se tak téměř nestalo. Pod kapotou tiká moderní procesor Exynos 5 Octa se čtyřmi jádry taktovanými na 1,8 GHz a čtyřmi úspornými o taktu 1,3 GHz. K dispozici jsou i dostatečné 2 GB RAM. Zádrhel přichází v případě úložného prostoru. Na jednu stranu takřka dostatečných 32 GB (reálně 25,9 GB) se však brzy změní na nedostatečných. Samsung totiž nenabízí větší variantu a co je ještě horší, nepodporuje paměťové karty.

Benchmark testy

U prvních dojmů se zastavíme také u prostředí, které obstarává Android 4.4.4 KitKat a nadstavba TouchWiz. Pokud znáte nové Samsungy, nic nového vás nepřekvapí. I Alpha dokáže například rozdělit displej a využít funkci Multi-Window pro ovládání dvou aplikací současně. Hodí se i tlačítko sídlící nad všemi aplikacemi, které spustí důležité funkce. Praktická je pak také informační LED dioda, která je velká a natolik silná, že nic nezmeškáte. U Samsungu však stojí za vyzdvihnutí, že se zřejmě podařila optimalizace. Prostředí působí plynule, nic se neseká, na nic se nečeká. Ukáže však až čas, zda u Alphy Samsung dokázal, že umí připravit plynulé prostředí.

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů se podíváme na fotoaparát. U něj Samsung lehce šetřil a nasadil „jen“ 12megapixelový snímač. Tomu nechybí automatické ostření, dvojitá přisvětlovací LED dioda či běžné funkce, jako je HDR. Prostředí nicméně překypuje možnostmi, nechybí spousta režimů i hlubší nastavení obsahující vyvážení bílé nebo nastavení expozice. Samotná kvalita snímků je na velmi dobré úrovni. Potěší vás věrné barevné podání i celková ostrost.

V případě videa jste skoro neomezeni. Nastavit si můžete dokonce 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu, byť s ústupky. Maximální délka videa se sníží na 4 minuty a například nelze využít efekt HDR. Ve výsledku to však pravděpodobně nikoho trápit nebude. Stačí totiž rozlišení snížit na FullHD a získáte nejen neomezenou dobu nahrávání, ale i veškeré nastavení a navíc vyšší plynulost s 60 snímky za vteřinu.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy Alpha (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Samsung Galaxy Alpha (testovací video) - 2160p, 30 FPS (147,97 MB, mp4)

Samsung Galaxy Alpha v redakci i nadále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, pokládejte své dotazy do diskuze pod článkem. Naše odpovědi najdete přímo tam, či je případně zahrneme do psané recenze, kterou chystáme.

TIP! Srovnání: iPhone 6, Galaxy Alpha a Xperia Z3 Compact (video)

Mobilní telefon Smasung Galaxy Alpha zapůjčil e-shop Smarty.cz, kde můžete novinku také zakoupit.

Technické parametry Samsung Galaxy Alpha

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 65,5 × 6,7 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 608 × 2 592), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor1 860 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:52 hodin
Dostupnostzáří 2014,
Diskuze ke článku
prde
Ta cena je k smíchu. Kdo by dal přednost tomuto před LG G3?
Xwert Is
Xwert Is
Som hrozne zvedavý na výdrž. Nechápem prečo tam dali tak malú batériu čo už by pokazili ak by tam dali aspoň 2400 mAh ?
Na druhú stranu sa mi páči design určite je to krok do predu pre Samsung lebo ich doterajšie telefóny nemali pekný design.
Ešte zapracovať na tej nadstavbe a bol by to zaujímavý produkt.
Pepan
Nemám Samsung rád, ale na reálných fotkách nevypadá vůbec špatně :D
pozer
Zadni kryt je vroubkovani

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze