Srovnání: iPhone 6, Galaxy Alpha a Xperia Z3 Compact (video)

111

V redakci se nám sešly tři zbrusu nové telefony, které jsou zároveň přímými konkurenty. V rychlosti jsme tak pro vás srovnali nový Apple iPhone 6, Samsung Galaxy Alpha a Sony Xperia Z3 Compact. Jak si telefony proti sobě stojí po stránce velikosti, designu a výbavy a který z nich je nejpovedenější?

iPhone 6, Galaxy Alpha a Xperia Z3 Compact

V redakci se nám sešly tři velmi zajímavé novinky a my jsme využili krátké možnosti všechny telefony rychle porovnat. Není bez zajímavosti, že takové porovnání mezi platformami můžeme udělat vůbec poprvé. Zatímco Apple se pustil cestou výrazně většího iPhonu, kdy iPhone 6 má se svými 4,7 palci o 0,7 palce větší displej než předchůdce, na straně Androidu můžeme pozorovat vzrůstající trend uvádění dobře vybavených smartphonů s mnohem kompaktnějšími rozměry, než jakými disponují dnešní přerostlé vlajkové lodě. Přesně to je případ modelů Xperia Z3 Compact od Sony se 4,6palcovým displejem a Galaxy Alpha se 4,7palcovým displejem.

TIP: přečtěte si recenzi Sony Xperia Z3 Compact

Android a iOS se tak potkává a ti, co se dříve dívali jen po iPhonech, mají najednou mnohem širší škálu zařízení, mezi kterými mohou vybírat.

Apple iPhone 6 vs. Samsung Galaxy Alpha vs. Sony Xperia Z3 Compact (srovnání) – videopohled

Tabulkové srovnání

Specifikace Apple iPhone 6 Samsung Galaxy Alpha Sony Xperia Z3 Compact
Rozměry 138,1 × 67 × 6,9 mm 132,4 × 65,5 × 6,7 mm 127 × 65 × 8,6 mm
Hmotnost 129 g 115 g 129 g
Úhlopříčka displeje 4,7 palců 4,7 palce 4,6 palců
Rozlišení displeje 1 334 × 750 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 326 ppi 312 ppi 319 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS Super AMOLED TFT IPS (Triluminos)
Procesor Apple A8 Samsung Exynos 5 Octa Qualcomm Snapdragon 801
Grafický čip PowerVR GX6650 Mali-T628 MP4 Adreno 330
Uživatelská paměť 16 / 64 / 128 GB 32 GB 16 GB
Paměťové karty ne ne microSDXC (max. 128 GB)
Paměť RAM 1 GB 2 GB 2 GB
Fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 12 Mpx (3 264 × 2 448 px) 20,7 Mpx (5 248 × 3 936 px)
Přední fotoaparát 1,2 Mpx 2,1 Mpx 2,2 Mpx
Videokamera 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px
Zvýšená odolnost ne ne ano, IP68
LTE/NFC ano/ano (pouze pro platby) ano/ano ano/ano
Cena cca 19 500 Kč 16 700 Kč 16 000 Kč
Použité materiály sklo/hliník hliník/plast sklo/plast

Velikost a design

V oblasti rozměrů je na první pohled jasný prim Xperie Z3 Compact. Je sice nejtlustší, ale půdorysně nejmenší. Díky tomu a zaobleným bokům se velmi dobře a jistě drží v ruce, pohodlně se ovládá též 4,6palcový displej s naprosto minimálními rámečky kolem něj. Telefon je sice plastový a oproti předchůdci zmizel kov, vypadá však stále hodnotně a elegantně, designově se povedl určitě více, než předchozí Xperia Z1 Compact.

Nejtenčí z trojice je naopak Samsung, který má jako první z produkce výrobce kovový rám, díky kterému vypadá hodnotně a elegantně. Potěší také pogumovaná záda, díky kterým telefon neklouže z ruky, to však platí jen u tmavé verze. Světlá se už kvůli malé tloušťce a hladké zadní straně nedrží tak dobře.

Apple iPhone 6 opět srší elegancí, která je podtržena tenkou konstrukcí. Záda iPhonu s plastovými proužky ale nevypadají tak dobře jako dříve, celý povrch iPhonu je navíc hladký a v ruce klouže. Do ruky sice díky zaobleným bokům padne lépe než iPhone 5(s), má ale tendenci z ní vyklouznout. Apple navíc zaostává za konkurenty rozměry, telefon je totiž vzhledem k displeji zbytečně velký, rámečky kolem něj jsou příliš rozměrné zejména pod a nad displejem. Oproti Galaxy Alphě se stejně velkým displejem je rozdíl jasně patrný.

iPhone 6, Galaxy Alpha a Xperia Z3 Compact

Kvalitní displeje i fotoaparáty

Plně srovnatelné jsou displeje, které mají u všech konkurentů podobnou jemnost, výborné pozorovací úhly i slušnou čitelnost na slunci. Samsung kraluje podáním černé a nejživějšími barvami, ani další dva konkurenti na tom nejsou v tomto ohledu o moc hůře.

Velké rozdíly nepanují ani ve fotoaparátech. iPhone má sice nejnižší rozlišení 8 Mpx, pokud si fotografie nebudete chtít příliš zvětšovat nebo tisknout, ničemu to nevadí. Pokud si ale chcete na fotografii přečíst nějaký menší nápis, má Sony i Samsung navrch.

Testovací fotografie

Apple iPhone 6 vlevo, Samsung Galaxy Alpha uprostřed, Sony Xperia Z3 Compact vpravo

iPhone volí obecně teplejší a líbivější barvy, Samsung produkuje barevně nejreálnější fotografie, Sony zase volí trochu studenější odstíny a někdy má tendenci snímky přesvětlovat. Ostrost, šum i další parametry jsou poté u všech konkurentů srovnatelně na špičkové úrovni. Ani jeden z telefonů nemá optickou stabilizaci, takže si připravte pevnou ruku při focení za zhoršených světelných podmínek, jinak vám budou odměnou mírně rozmazané snímky. Trumfem Applu je nahrávání zpomalených videí rychlostí až 240 snímků za vteřinu, klasické video však dokáže nahrávat „jen“ ve FullHD rozlišení, kdežto Sony i Samsung uspokojí i majitele chtivé nejnovějšího 4K rozlišení.

Velké rozdíly panují ve výdrži baterie, kterou předurčuje její kapacita. Zatímco iPhone 6 a Galaxy Alpha kapacitou kolem 1 800 mAh nepotěší a vydrží maximálně den běžného používání a ještě méně v případě intenzivního, Xperia Z3 od Sony oba konkurenty poráží jak velkou kapacitou baterie 2 600 mAh, tak zejména velmi dobrou výdrží na jedno nabití. Při běžném používání totiž bez problémů dle naší recenze vydrží i dva dny.

Celková hardwarová výbava je u telefonů vcelku podobná, výpočetní výkon ale zajišťují odlišné čipsety. Apple i Samsung sází na své tovární řešení, Sony spoléhá na Snapdragon 801. Jak je vidět z bechmarků níže, výkonově jsou všechny tři telefony velmi vyrovnané a představují v podstatě to nejlepší, co dnes můžete koupit. Rozdíl panuje v kapacitě pamětí RAM. I když má ale iPhone poloviční hodnotu, při používání to nijak nepoznáte a systém běží naprosto bezproblémově i při velkém množství spuštěných procesů a aplikací. Samozřejmostí je podpora LTE, Galaxy Alpha navíc zaujme technologií Download Booster, kdy telefon zkombinuje LTE a Wi-Fi pro ultimátní rychlost stahování. Všechny telefony mají technologii NFC pro bezkontaktní placení. Zatímco ale Apple zde končí a NFC k ničemu jinému nelze využít, u Samsungu a Sony se můžete těšit na rychlé spárování s příslušenstvím, načítání tagů, posílání souborů nebo kontaktů či načítání NFC vizitek.

Benchmarky Apple iPhone 6
Benchmarky Samsungu Galaxy Alpha
Benchmarky Sony Xperia Z3 Compact

Rozdíly panují také v pamětech pro ukládání dat. Zde vyhrává Xperia Z3 Compact, která sice nabídne pouze 16 GB vnitřního úložiště, to si ale můžete rozšířit o dalších až 128 GB pomocí karet. U iPhonu musíte svou touhu po místě vyřešit tučnými příplatky za větší paměťové verze, přičemž na výběr máte mezi 16, 32 nebo 128GB verzí. Naopak na výběr nemáte u Samsungu, který pro Alphu připravil 32 GB paměti, což sice bude dostatečné pro většinu uživatelů, paměť si ale rozšířit nijak nelze.

iOS vs. Android

Přímé srovnání systémů ukazuje, že po stránce rychlosti jsou na tom všechny telefony srovnatelné, i když v případě Galaxy Alphy jsme s testováním zatím spíše na začátku a zpomalení se může dostavit. Zatím jsou ale všechny modely rychlé, animace plynulé a ukázkově odladěné.

Cenově je to jasné

Porovnání cen jednoznačně prohrává iPhone 6, který je i s nejmenší pamětí a s několika zmíněným nevýhodami za 19 500 Kč zdaleka nejdražší. Samsung a Sony se shodně pohybují cenově kolem 16 tisíc Kč.

Chcete-li nadupaný malý smartphone, je volba jasná, Sony Xperia Z3 Compact v podstatě nemá slabiny a nedělá kompromisy. Pokud ale požadujete tenké tělo, Sony vás příliš neuspokojí a zaujmout by vás mohl Samsung Galaxy Alpha. Apple ztrácí zejména cenou, zbytečně velkými rozměry a špatnou výdrží baterie, vhod naopak přijde výborně vyladěný iOS 8 a ekosystém od Applu.

Telefony v redakci nadále testujeme a brzy se můžete těšit na recenze Apple iPhone 6 i Samsungu Galaxy Alpha. Recenzi Sony Xperia Z3 si můžete přečíst zde. Po ukončení testování se můžete těšit na podrobný srovnávací test této trojice doplněný o další soupeře. Dejte nám v diskuzi tip na soupeře s podobně velkým displejem, se kterými byste je chtěli porovnat.

Diskuze ke článku
Jirka
Zdravím, máte chybu v parametrech Alphy, GPU není Mali-400 MP4, ale Mali-T628 MP6.
Vacul
Bude recenze klasicke Xperie Z3 nebo pouze compact? Diky
Petr
Z3C je u VF za 13577, takže jakých 16? S touto cenou se není nad čím rozhodovat.
Pino
Z3 je sumasumárum nejlepší z těchto tří, vydrží, možnostmi a kompaktností. Alpha vyniká designem a použitým materiálem, (první opravdu pěkný Samsung), iPhone vyniká pouze a jen v šílené ceně. Největší zklamaní pro mě je absence slotu pro SD karty u Alphy.
Z3 Compact je jasná volba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze