Alcatel OneTouch Fire E: OS Firefox přichází na náš trh

3

Dnešní trh se dělí jen na tři až čtyři operační systémy. Šanci na prosazení však má další hráč, kterým je Firefox. Na náš trh se dnes dostal vůbec první telefon s tímto systémem. Jde o Alcatel OneTouch Fire E se 4,5palcovým displejem a Firefoxem 1.3. Ve výbavě nechybí 5megapixelový fotoaparát nebo dvoujádrový procesor.

O operačním systému Firefox se hovoří již několik let. Představeno bylo i pár telefonů, avšak žádný se nikdy nedostal na český trh. To se mění 21. srpnem 2014, kdy se v nabídce T-Mobilu objevuje Alcatel OneTouch Fire E, což je telefon nižší třídy.

Co je to ten Firefox?

V tomto preview uděláme výjimku a nejprve se zaměříme na samotný systém a až poté proklepneme i výbavu telefonu. Celý systém Firefox využívá webové technologie a jeho základem je HTML5. Běžný uživatel se však nemusí ničeho obávat, neboť podoba prostředí je velmi intuitivní a celé prostředí je snadno uživatelsky přizpůsobitelné.

Prostředí Firefox 1.3

Jak můžete vidět na přiložených screenshotech, prostředí Firefox 1.3 vypadá velmi podobně jako například konkurenční iOS nebo Android. Nechybí všechny známé aplikace nebo obchod s aplikacemi Marketplace. V celém prostředí lze i velmi snadno vyhledávat a to nejen mezi informacemi, ale i aplikacemi. Snadno si tak například při přehrávání skladby můžete najít možnost zakoupit si album nebo rovnou lístky na nejbližší koncert.

Alcatel OneTouch Fire E

V systému Firefox jsou také připraveny velmi kvalitní mapové podklady HERE Maps, které má na svědomí finská Nokia. Podklady lze navíc uložit do paměti a následně vše využívat bez připojení k internetu. HERE Maps obsahují nejen názvy ulic, ale také všechny veřejné budovy, stanice hromadné dopravy a další zajímavá místa. Body zájmu si navíc může uživatel i sám přidávat.

HERE Maps v OS Firefox

Ze zmíněného Marketplace si snadno do telefonu stáhnete své oblíbené aplikace. Nechybí klienti k sociálním sítím, YouTube, aplikace pro předpovědi počasí nebo nespočet her.

Zatím jen Alcatel

Pokud vás systém Firefox zaujal, máte v tuto chvíli snadnou práci při rozhodování o telefonu. Jediným telefonem, který se na našem trhu prodává a který Firefox 1.3 nabízí, je Alcatel OneTouch Fire E. Jde o telefon nižší třídy, který nabízí 4,5palcový IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů. Pod kapotou tiká dvoujdárový procesor s taktem 1,2 GHz a k ruce mu je 512 MB RAM. Zde je nutné podotknout, že Firefox má nízké nároky a operační paměť by tak měla být více než dostačující.

Interní 4GB úložiště je možné rozšířit paměťovými kartami o velikosti až 32 GB. Rozměry telefonu jsou 129 × 63,5 × 8,2 milimetrů a hmotnost velmi příjemných 103 gramů. Ve výbavě figuruje též 5megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou, který zaznamená video v kvalitě FullHD. Dostalo se i na základní VGA kamerku nad displejem. Datové funkce zastupuje technologie HSPA+ a nechybí také Bluetooth 4.0 s profile A2DP. Baterie pak disponuje kapacitou 1 700 mAh.

Cena a dostupnost

Alcatel OneTouch Fire E se začíná prodávat dnes pouze u operátora T-Mobile. Velice příjemná je startovací cena 3 399 Kč, která z novinky dělá lákavé a především konkurenceschopné zboží.

Technické parametry Alcatel OneTouch Fire E

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 63,5 × 8,2 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 352 × 288 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémFirefox OS
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 3 399 Kč
Diskuze ke článku
TJ
A kde Alcatel nechal Fire S ??????
mildaaa
Některé parametry nezní zrovna nejlíp, hlavně teda baterka a RAM. Ale když bude systém nenáročný, tak proč ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze