Testujeme pestrobarevný Vodafone 860 Smart II – první dojmy

37

V redakci již nějaký ten den testujeme levnou novinku portfoliu Vodafonu, která navazuje na dva předešlé modely. Ačkoliv cena zůstala opravdu nízká, došlo ke zlepšení displeje, procesoru i fotoaparátu. Specialitou jsou pak výměnné kryty. Jak se nám Smart II prozatím líbí?

Vodafone 860 Smart II - oficiální fotografie

Na začátek si trošku zavzpomínáme. Píše se rok 2010 a Vodafone přestavuje model 845, který útočí cenou a stává se populárním. O rok později, tedy loni, byl představen model 858 Smart, který jen mírně inovoval starší model. Rok se s rokem sešel a Vodafone opět omlazuje svého levného zástupce s Androidem. Tentokrát jej pojmenoval 860 Smart II. Jak ale jistě správně tušíte, původně byl tento model od někoho jiného. Nemusíme ani dlouze pátrat, stačí se podívat na baterii, kde nacházíme logo Alcatelu.

Prodejní balení

Smart II se snaží působit sympaticky a zaujmout na první pohled. Nutno podotknout, že se mu to vcelku daří. Je příjemně malý, výška činí jen 109 milimetrů, nikterak široký s 58 milimetry a tloušťka je dle dnešních trendů spíše menší. Budu konkrétní, jde o 12 milimetrů. Hmotnost se zastavila na 120 gramech. Po rozměrech je to zakulacený design, který se bude líbit především ženám nebo dětem.

Vodafone vsadil na kulatý design

Hlavním tahákem jsou ale výměnné kryty, které ovšem nejsou ledajaké. Mění se pouze zadní a boční část, přičemž se tento zadní kryt skládá z prostřední části a obvodu. Jelikož v balení dostanete od každé části čtyři různě barevné kusy, můžete si telefon opravdu až šíleně „vybarvit“ a vytvářet kombinace od usedlých (černá a tmavě modrá) po opravdu křiklavé (žlutá s červenou). Co jsem však ocenil snad ještě více, než nápad s různobarevnými kryty, je pevnost konstrukce, která neustálou výměnou krytů zatím nijak netrpí. Navíc i nasazování krytů jde vcelku snadno a rychle. Za tohle patří výrobci jednoznačná pochvala.

V základním najdete opravdu spoustu krytů...

Vzhledem k velmi nízké ceně, která nyní startuje na dvou a půl tisících, mile překvapí displej. Nabízí oblíbenou úhlopříčku 3,2 palce a dostatečné rozlišení 320 x 480 pixelů. Nemohu nezmínit, že Smart II hravě strčil do kapsy konkurenci od Samsungu či LG. Srdcem telefonu je operační systém Android 2.3.5 Gingerbread s grafickou nadstavbou Alcatelu. S aktualizací na čtyřkový Android bych spíše nepočítal. O svižnost se stará jednojádrový procesor o taktu 832 MHz spolu s 512 MB paměti RAM. Výsledkem jsou plynulé animace i vcelku rychlý chod. Občas se ale telefon při nějaké činnosti na pár vteřin zamyslí.

Na pravém boku dokonce nechybí hardwarová spoušť fotoaparátu

Vedle integrovaného fotoaparátu, který si polepšil o jeden megapixel na současné tři, se objevila také malé LED dioda. Prostředí fotoaparátu bohužel nebylo nijak upravováno a výrobce použil vzhled z čistého Androidu 2.3, které dnes vypadá poněkud předpotopně. Nicméně prostředí je jedna věc, ale hlavní je kvalita fotografií. Ta bohužel nepřekvapila a spadá do podprůměru. Největším problémem je velké světlo, kdy telefon fotografie „vypálí“ a tím zcela změní všechny barvy. Pokud najdete místo s rozumnějším světlem, jsou barvy lepší, ale celková ostrost snímku pokulhává.

Fotografie jsou spíše podprůměrné

Vodafone Smart II 860, alias Alcatel (TCL) V860, v redakci i nadále testujeme a již tento týden se můžete těšit na klasickou recenzi, kde se blíže seznámíme s prostředím, funkční výbavou, ale také například výdrží Li-Ion baterie o kapacitě 1200 mAh. Chybět samozřejmě nebude ani videopohled. Pokud vás cokoliv ohledně tohoto telefonu zajímá, určitě neváhejte a obraťte se na nás se svým dotazem v diskuzi pod tímto článkem. Odpovíme vám přímo pod váš dotaz nebo odpověď zahrneme do recenze.

Technické parametry Vodafone 860 Smart II

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 58 × 12,3 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (480 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 640 × 480 px, 20 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
Lan
Smartfone jsem na Vodafone prodejně krátce zkoušel, zdá se být solidní. Nenašel jsem ale možnost přepnout qwerty klávesnici na klasickou 3x3 klávesnici. Vám se to v redakci podařilo, nebo to nejde? Díky za odpověď.
tofi
1.7. jsem si zakoupil tento telefon, je velmi prijemny za tuto cenu nema konkurenci, i GPS na geocaching funguje s presnosti na 4metry. Co me ovsem vadi je spousta aplikaci napr. FuckBook ktery nejde odinstalovat, a i kdyz ho clovek pomoci TaskManageru ukonci tak se za par minut sama nahodi a zabira pamet, takovych nesmrtelnych aplikaci je tam sposutu a nedaji se sundat, takze bez rootnuti je to zatim nepouzitelny mobil.
dedek.ivo
Nikde nemůžu ve specifikacích najít (ne)přítomnost elektronického kompasu.
pali
Kolik fps ma video pri rozliseni 640x480? Je to vubec pouzitelny?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze