Vodafone 858 Smart
recenze

Vodafone 858 Smart

S cenou proklatě nízko
31

Kdo by si byl před dvěma lety pomyslel, že se Android stane dostupným zcela pro všechny a rozprostře se napříč všemi cenovými kategoriemi. Novinku v nabídce Vodafonu si může dovolit opravdu každý. Za dva a půl tisíce korun zákazník ovšem dostane například rychlá data, Wi-Fi nebo dokonce GPS!

Vodafone 858 Smart - oficiální fotografie

Je to zejména silná konkurence, která tlačí ceny telefonu níž a níž. V momentě kdy Android ovládl vyšší a střední třídu telefonů se výrobci neopomněli zaměřit také na třídu tzv. low-endů. Tímto označením se vždy pyšnily levné telefony se základní výbavou, kterou občas oživovala nějaká vyspělejší funkce. Tato charakteristika však pomalu přestává platit. Zcela ji boří například právě dnes testovaný Vodafone 858 Smart. Jeho startovací cena činí 2577Kč. Tím bezpochyby splňuje podmínku všech low-endů. Jenže pak je tu výbava. A ta je v případě novinky na úrovni, která převýší všechny současné low-endy. Nechybí Wi-Fi, rychlá data, GPS nebo fotoaparát. Ačkoliv se již může zdát, že se Vodafonu 858 Smart podaří ovládnout kategorii levných Androidů, není to tak jednoznačné. Konkurence totiž rozhodně nespí.

Pro obě barevné varianty bude k dispozici vždy jeden z barevných krytů

Vodafone 858 Smart – komentovaný videopohled

Technické parametry Vodafone 858 Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce103,8 × 56,8 × 12,6 mm, 104 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225, CPU: 1×528 MHz
PaměťRAM: 178 MB, vnitřní paměť: 130 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, 2 577 Kč

Design a konstrukce: ztracen v dlani

V dnešní době jsme zvyklí spíše na velké telefony, které se nám jen stěží vejdou do kapes. 858 Smart je v tomto směru přesným opakem. Zejména ve větší dlani se snadno schová. Však jeho rozměry jsou 103,8 x 56,8 x 12,6 milimetrů a hmotnost 104 gramů. Jde tedy o příjemný telefon, o kterém takřka ani nevíte. Ke kompaktním rozměrům dopomáhá i zaoblená konstrukce. Nikde nehledejte ostré hrany.

K testování jsme obdrželi bílou variantu, která se do prodeje dostane až v průběhu července. Osobně si myslím, že bílá sluší 858 více, než ponurá černá. I černou však můžete vylepšit. A to typicky „po svém“. Už v základním balení naleznete jeden výměnný zadní kryt. Pokud by se snad nelíbil, nemusíte zoufat. Na webové stránce Vodafonu si můžete objednat či dokonce vytvořit jiný. Jak telefonu sluší výrobce připravené kryty, se můžete podívat na fotografiích.

Přední straně dominuje černá lesklá plocha, do které je zasazen displej. Nad ním je krom mřížky reproduktoru také čidlo regulující podsvětlení displeje a čidlo přiblížení. Pod displejem pak klasická čtveřice senzorových kláves, které se bohužel nedočkaly podsvětlení. Ve tmě počítejte s hledáním patřičného tlačítka. Chybět nemůže ani logo Vodafone. Ve spodní části pak má 858 jakousi malou bradu, která pozvolna klesá a dotváří jakýsi optimistický dojem, který Vodafone 858 zanechává.

Základní sada výměnných krytů

Na pravém boku naleznete jen kolébkové tlačítko regulující hlasitost, které je efektně pochromováno. Levý bok mohu s klidem přeskočit, neboť na něm vůbec nic není. Neobvykle se obydlena spodní hrana, kam výrobce umístil micorUSB konektor. Audio konektor, tedy 3,5 mm jack, se nachází na horní hraně, kde dělá společnost odemykací klávese. Zadní strana je oživena stříbrným logem Vodafone, mírně vystouplou čočkou fotoaparátu a průduchem hlasitého reproduktoru.

Základní sada výměnných krytů

Co mne příjemně překvapilo je kvalita dílenského zpracování. Je logické, že je telefon celý plastový. Ovšem nikde nic nevrže a jednotlivé díly k sobě přesně lícují. Také plasty vypadají, alespoň u bílé varianty, poměrně odolně.

Baterie a výdrž: klasické dva dny

Po sejmutí zadního krytu se dostanete k akumulátoru. Pokud si jej důkladně prohlédnete, zjistíte nejen kapacitu, která činí 1200 mAh, ale také opravdového výrobce tohoto telefonu. Baterie je totiž jediným místem, kde se vyskytuje logo Huawei. Hodnotit výdrž je vždy velmi těžké, neboť záleží hlavně na stylu používání telefonu. Ve zkratce však mohu říci, že pod dva dny se s telefonem většina uživatelů nedostane. Při běžném používání, kdy vyřídíte za den tři krátké hovory, pošlete pět zpráv a několikrát zkontrolujete e-mailovou schránku a profil na Facebooku, se výdrž opravdu pohybuje na dvou dnech. Prodloužit by se dala ještě střádmějším používáním, avšak to už tento telefon skoronebudete moci používat. Naopak při vyšší záteži, kdy budete častěji využívat GPS nebo snadk dokonce funkci Wi-Fi hotspot, se výdrž může zkrátit i na několik hodin.

Zvuk: je to křikloun

U levných telefonů se už tak trochu předem počítá s horším audio výstupem. Alespoň je člověk pak překvapen, když se dočká lepšího zážitku. Z části je to případ i Vodafonu 858 Smart. Hlasitá reprodukce skrz repráček na zadní straně je totiž opravdu hlasitá a i na maximální úroveň poměrně kvalitní. Rozhodně tedy nepřeslechnete, že vám někdo volá. Výstup do sluchátek už se řadí do šedého průměru. Tradičně chybí hloubky a lepší by mohly být i výšky. Pokud doufáte, že si zvuk upravíte k obrazu svému, máte smůlu. Ekvalizér 858 Smart nezná.

Displej: tak tady se šetřilo

Poslední dobou si kladu otázku, zda by nebylo lepší telefonu ubrat například GPS a namísto čipu investovat do displeje. Vždyť skrze něj se vše odehrává. Nicméně dost bylo spekulací. Vodafone 858 Smart se může pochlubit pouze displejem poplatným cenové kategorii. Úhlopříčka 2,8 palce a rozlišení 240 x 320 pixelů opravdu nikoho neuchvátí. Paleta zobrazitelných barev se zastavila na 262 144 a displej je typu TFT. Dotyková technologie je kapacitní, což je krok kupředu oproti loňskému modelu 845. Zapomeňte ale na multi-touch. Taktéž pozorovací úhly vás neohromí.

Uživatelské prostředí: když se malý Android zadýchá

Před prostředím samotným se nejprve zaměřím na nějaká ta čísla. Srdcem telefonu je procesor s taktem 528 MHz, což bohužel není mnoho. Stejně tak paměť RAM se svými 178 MB neoslní. Operačním systémem byl zvolen Android a to ve své starší verzi 2.2 Froyo. Zřejmě však neproběhne update na vyšší verzi. To ale zřejmě potenciálním uživatelům příliš vadit nebude. Prostředí telefonu nebylo prakticky vůbec upraveno a Vodafone 858 Smart nabídne zcela čistý Android.

Typický Android i v levném telefonu

Standardní je odemykací obrazovka, kdy tahem zleva doprava telefon odemknete. Poté se již dostanete na pohotovostní displej. Pohybovat se mezi jednotlivými obrazovkami můžete klasicky tahem, nebo dotykem v levém či pravém rohu. Pohyb je plynulý. Problém telefonu činí až vyvolání nabídky s widgety. Vždy si počkáte při nejmenším tři vteřiny. Widgetů se jinak na displej vejde opravdu hodně a některé se dokonce pár pixely překrývají. V dolní části se nachází trojice softwarových tlačítek. Středové vás vpustí do menu, levá vyvolá číselník a pravá spustí internetový prohlížeč. Chybět nemůže ani informační lišta. Naopak zamrzí, že na těle telefonu není žádná dioda, která by zmeškané události indikovala.

Nabídka widgetů a jediná podoba menu

Menu telefonu je klasické, maticové. Zobrazení však nelze vůbec měnit. Žádné rozdělení do skupin či zobrazení v seznamu. S vypětím všech sil zajišťuje procesor plynulé procházení a na rozdíl od konkurenčního T-Mobilu Move jsou všechny texty čitelné.

Telefonní seznam

V horní části displeje nabízí 4 záložky pro rychlý přístup ke všem potřebným funkcím spojených s kontakty. Najdete tu nepostradatelný číselník s funkcí rychlého vyhledávání, výpis všech hovorů, samotný telefonní seznam s posuvnou lištou pro rychlejší listování a nakonec oblíbené položky, kam si sami zařadíte své oblíbence. Každá položka kontaktů navíc nabízí podrobné informace od čísla a emailu po adresu a dodatečné poznámky. Nechybí ani záložky u jednotlivých kontaktů se základní stránkou, oblastí zpráv a emaily. Žádná inovace se tedy nekoná, ono ale není ani příliš co zlepšovat.

Kvalita hovoru je na slušné úrovni. Nestěžovala si ani druhá strana, že by špatně rozuměla. Samozřejmě jsou telefony s ještě kvalitnějším zvukem, ale za dva a půl tisíce nelze chtít zázraky.

Zprávy a E-maily

Klient SMS a MMS zpráv už je věrný všem Androidům a nabízí velmi pohodlné listování a navigování vaším seznamem díky systému „threads“, neboli bublinek konverzací u každého kontaktu. Uživatel tak má dokonalý přehled o tom, s kým o čem mluvil a nemusí zbytečně dlouho vyhledávat potřebný text. Někoho by mohlo zamrzet, že telefon neodpočítává napsané znaky.

Nastavit lze rlzné klávesnice i velikost jednoltivých tlačítek

Samotné psaní na Vodafonu 858 Smart není zrovna ukázkou pohodlí. K dispozici je sice několik klávesnic a můžete si přesně nastavit, jaký typ se objeví při držení telefonu na výšku či na šířku. Zvolit lze dokonce zvětšení kláves. QWERTY klávesnice pak v režimu na výšku zabírá skoro celý displej. I přesto není psaní pohodlné, neboť telefonu nebude stíhat vašemu tempu. Pokud tedy hodně píšete, poohlédnete se spíše jinde.

Zapomenout nelze ani elektronickou poštu. K emailu nelze mít žádné výhrady. Android je znám svým dokonalým propojením s Google účty, a to nabízí ve všech svých přístrojích. Klientem s největšími možnostmi nastavení je tedy opět Gmail, který si nastavíte několika málo kroky. Ten je opět prvotřídní a nabízí velmi pohodlné rozhraní, se kterým se rychle sžijete. Podstatně větší práci budete mít s ručním nastavením vlastních emailů, mezi které patří Hotmail, Yahoo a kterýkoliv další. To za předpokladu, že jej dokážete správně nastavit.

V základní výbavě nejsou zastouepny sociální sítě. Velmi snadno si však stáhnete klienta pro Facebook a Twiiter. Jejich podoba se nijak neliší napříč všemi Androidy a tak i v tomto levném telefonu se můžete spolehnout na to, že ve Facebooku naleznete chat. Propojení je velmi úzké. Nechybí praktické widgety na plochu nebo provázanost s telefonním seznamem.

Organizační funkce, internetový prohlížeč a GPS

Funkce pro organizaci času a telefonu celkově 858 Smart nepostrádá. Nechybí přehledná kalendář, praktická kalkulačka či dokonce aplikace Documents. Z názvu je patrná, že si poradí s dokumenty Microsoft Office. Opravdu hodně mě překvapila schopnost dokumenty nejen číst, ale editovat a vytvářet. U telefonu za tak nízkou cenu by to očekával málokdo. V základní výbavě objevíte ještě objevíte ještě správce souborů. Naopak pro správce úloh budete muset zabrousit do Marketu.

Kalendář je i na malém displeji přehledný

Prohlížení internetu stojí a padá na úhlopříčce displeje. V případě Vodafonu 858 Smart budete mít k dispozici 2,8 palce a to opravdu není mnoho. Vždy je tak potřeba stránky přibližovat. K malému displeji se přidává absence multi-touch technologie a přibližování není příliš pohodlné.

Opravdu překvapí přítomnost plnohodnotného programu pro práci s dokumenty MS Office

Samotný integrovaný prohlížeč je typický a stejný pro všechny telefony s Androidem. Ve Vodafonu 858 Smart však trpí pomalým procesorem a pohyb po stránce není příliš plynulý. . Lepší zážitek dostanete po nainstalování prohlížeče Opera Mini, žádné zázraky však nečekejte. Přístroj také nepodporuje Flash, tudíž budete ochuzeni o početnou skupinu webových stránek, o online videích ani nemluvě. Alespoň že připojení přes Wi-Fi a 3G je bezproblémové a nastavitelné během několika vteřin. Bezdrátové připojení skrz Wi-Fi funguje spolehlivě. Telefon sám indikuje dostupné sítě a a neztrácí signál při uchopení do dlaně.

Internetovému prohlížeči chybí Flash a mutli-touch

I levné telefony dnes disponují čipem GPS, což v kombinaci s již plně funkčními Google Mapami skýtá možnost, použít 858 Smart jako navigaci. Limitujícím faktorem je samozřejmě opět displej a absence multi-dotekových gest. Prohlížení map tak není, navíc vzhledem k pomalejšímu procesoru, zrovna pohodlné. I přes zmíněné komplikace však můžete využít hlasovou navigaci a v nouzi vás i tento levný telefon dovede tam, kam si budete přát.

Fotoaparát: jen do počtu

Integrovaný fotoaparát dostal do vínku rozlišení pouhé 2 megapixely. Správně tušíte, že chybí automatické ostření i přisvětlovací LED dioda. Prostředí fotoaparátu je poměrně nepřehledné. Vstup do nastavení je indikován malými ikonkami a náhled snímané scény využívá jen část displeje. V podstatě je to ale úplně jedno. Ať nastavíte cokoliv, budou výsledné snímky neostré a zašuměné. Fotoaparát tedy poslouží jen v nejvyšší nouzi, kdy potřebujete zachytit nějakou situaci a nemáte po ruce žádné jiné zařízení. To samé platí o videu, které lze zaznamenat v nízkém rozlišení 320 x 240 pixelů a navíc s mizernou plynulostí.

Prostředí fotoaparátu není příliš přehledné

Ukázkové snímky

Videoukázka - 320 x 240 px (1,00 MB, 3gp)

Multimédia

Hudební přehrávač je v testovaném přístroji veskrze základní a vzhledem k výkonu by ani nezvládal složitější operace. Menu se již klasicky dělí na interprety, alba, skladby a celé seznamy, během přehrávání pak máte možnosti jednoduchého nastavení, ekvalizér bohužel zahrnut není. Přehrávač zvládá běžné formáty včetně MP3, WAV a AAC, kopírování vaší sbírky z počítače tedy není problém, Vodafone 858 Smart podporuje maximální kapacitu karty až 32 GB. Rozhodně potěší aktivní widget přehrávače na plochu. Pakliže vás vlastní hudba omrzí, můžete si naladit FM rádio bez RDS, které nabízí možnost automatického uložení až 40 stanic.

Kvalitativně následuje hudbu i videopřehrávač, který jde ruku v ruce s malým displejem a nízkým rozlišením. Na filmové hody tedy můžete zapomenout, v případě potřeby lze ale do telefonu zkonvertovat filmy ve skvělé kvalitě, což vydá na jakž takž obstojnou podívanou. Tímelkem logicky zapomeňte na HD rozlišení i na běžné televizní. Nicméne na malém displeji to až tak nevadí. Kodeky DivX a XviD bohužel přítomny nejsou.

V telefonu nenaleznete žádnou hru. Pokud přesto po nějaké toužíte, budete muset zabrousit do Marketu. Bohužel mějte na paměti, že výkon telefonu není nijak oslňující a například Angry Birds Rio neběží zcela plynule.

Závěrečné zhodnocení: za ty peníze…

Hodnocení v případě Vodafonu 858 Smart je poměrně snadné. Poměr cena výkon je totiž velmi dobrý a jediný levnější telefon s Androidem, Vodafone 845, se doprodává a navíc je levnější pouze o sto korunu. Pokud tedy hledáte telefon, který není zbytečně složitý, zároveň vám zprostředkuje prostředí operačního systému Android a nestojí mnoho peněz, může být Vodafone 858 Smart dobrou volbou. Oceníte na něm zejména malé rozměry a libivý design, který si navíc můžete okořenit vlastním zadním krytem. I to jeden z důvodů, proč by mohl být Vodafone 858 Smart vhodným telefon také pro děti.

Největší konkurentí (zleva): Vodafone 845, T-Mobile Move a LG Optimus Me

Jak jsem však avizoval již v úvodu článku, konkurence rozhodně nespí. Jen o o několik sto korun více totiž stojí zřejmě největší konkurent T-Mobile Move. Ten sice není tak hezký a malý, navíc má nepatrně horší displej, ale na druhou stranu nabídne svižnější prostředí a mnohem lepší záznam videa. Porovnávat můžete také s LG Optimus Me. Jeho cena je už ale vyšší minimálně o 500 korun, což v těchto cenových hladinách může při výběru hrát důležitou roli.

Porovnání s T-Mobile Move


vodafone-858-smart
Klady
  • hlasitý reproduktor
  • líbvý design s výměnnými zadním krytem
  • aplikace pro vytváření dokumentů MS Office
  • rychlá data, Wi-Fi a GPS
  • Android 2.2
  • velmi nízká cena
Zápory
  • občas pomalejší reakce
  • podprůměrný fotoaparát a video
  • nekvalitní displej
  • nepříliš pohodlná softwarová klávesnice
Diskuze ke článku
derby
jakto, že se někomu oplatí vytvořit takovýhle mobil za tak nízkou cenu? jistě má hodně chyb .
sMARTASs
ojee, recenze zase pozde.. ano, opravdu vysla uz jinde a nebudu psat kde, pokud si nekdo rika sefredaktor, tak by mel byt schopen dohledani vlastnimi silami.. nechapu o co se tady vlastne porad snazite, stejne se clovek vsechno docte jinde driv, kvalitneji a odborneji
Radim
"výrobci neopomněly" no to snad ne.
Lukáš
Dobrý den, chci se zeptat jak je to u tady toho telefonu s navigací. Jestli je placená? Musím být připojen na netu když jedu autem? Nebo je navigace nahrátá v paměti telefonu.
Dál se chci zeptat jestli je možné nahrát do telefonu jiný typ navigace. Jako např. Navigon, Tom Tom a jiné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze