Testujeme Nokia Asha 202: dual SIM za pár stovek

17

V redakci netestujeme jen zástupce s otevřeným operačním systémem. Příkladem budiž nová Nokia Asha 202, která útočí klasickým designem, přítomnosti alfanumerické klávesnice, podporou dvou SIM karet a pak také velmi nízkou cenou. Pořídíte ji za necelé dva tisíce korun.

Nokia Asha 202 – oficiální fotografie

Finská Nokia je na poli telefonů Touch & Type velmi činná. Pokud nevíte, o jaké že jde telefony, vězte, že modely spadající do řady Touch & Type kombinují dotykový displej a alfanumerickou klávesnici. V těchto dnech na trh vstupují hned dva modely – Asha 202 a Asha 203. Na pohled jsou zcela shodné. Jedinou odlišnost hledejte pouze u podpory dvou SIM karet v případě modelu Asha 202, který právě začínáme testovat.

Nokia Asha 202 působí na pohled velmi sympaticky

Do redakce nám dorazila stylová varianta, kombinující lesklou černou barvu na čelní straně s bílou na straně zadní. Vše je pak „spojeno“ stříbrnou linkou, která obíhá celý obvod telefonu. Telefon působí velmi zdařilým dojmem. Po uchopení do ruky vás příjemně překvapí rozměry a především hmotnost 90 gramů. Prozatím můžeme chválit i konstrukční zpracování. Jde sice o telefon za pár korun, u kterého dominují plasty, nicméně nic nevrže, nic se nehýbe.

Zaoblené boky přispívají k pohodlnému držení

Větší část přední strany zabírá dotykový displej s úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 240 × 320 pixelů. Jemnost je dostatetčná a viditelnost na sluníčku v únosných mezích. Dnes už vcelku neobvyklá je použitá odporová dotyková technologie. Výhodou je, že displej reaguje například na nehty. Nevýhodou je nutnost na displej opravdu tlačit. V opačném případě se reakce nedočkáte. Tentokrát se to Nokii nijak zvlášť nepodařilo a například o něco málo dražší Nokia C3-01 reagovala na dotyk mnohem lépe.

Nokia Asha 202 / 203 – videopohled

Známku nejvyšší si na rozdíl od displeje zaslouží klávesnice, která, byť má tlačítka namačkána na sebe, poskytuje vysoký komfort při psaní. Každé tlačítko je totiž dostatečně velké a vyhovuje i větším palcům. Psaní je pak nanejvýš pohodlné i díky dobrému zdvihu.

Klávesnice se povedla na jedničku s hvězdičkou

Uvnitř telefonu běží známé prostředí Nokia S40 upravené pro dotykové ovládání. Většina nabídek je zvětšena pro snažší nahmatání prsty. Bohužel to neplatí vždy a například pokud si na úvodní obrazovku vložíte zástupce aplikací, jsou poměrně titěrné. Bolavým místem prostředí je jeho neplynulost. Veškeré animace se sekají, posouvání nabídek se trhá. Jde o dlouhodobý problém dotykového S40, který se Nokii nedaří vyřešit. Koncovým nenáročným uživatelům to možná tolik vadit nebude, nicméně by na tom Nokia měla zapracovat.

Na závěr prvních dojmů vypíchnu některé věci, kterých se týká mnoho dotazů. Asha 202 nabízí ještě klasický 2mm nabíjecí konektor a také nabíječka nemá micro USB koncovku. Nabíjet však lze i jakoukoliv nabíječkou přes micro USB konektor. Integrovaný fotoaparát nabízí základní rozlišení 2 megapixely. Při snímání vypadá scéna velmi mdle, ale jakmile pořídíte snímek, budete mile překvapeni. Dobré je podání barev i úroveň detailů s ohledem na rozlišení. Ostatně se na první ukázkové snímky můžete podívat pod tímto odstavcem.

Naťuknu ještě podporu dvou SIM karet. Hlavní karta má své místo pod baterií, což vůbec nevadí, protože slot pro druhou SIMku se nachází pod krytkou na pravém boku telefonu. Zorganizovat chod obou karet pomáhá zdařilý manažer, kterému se budeme věnovat v chystané recenzi.

2 megapixelový fotoaparát vcelku příjemně překvapil

Každopádně již nyní nám můžete pokládat dotazy do diskuze pod tímto článkem. Odpovíme buď přímo do diskuze nebo odpověď zahrneme do recenze.

Technické parametry Nokia Asha 202

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 49,8 × 13,9 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 64 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012, ?
Diskuze ke článku
Laiker
Dobrý deň som strašne rád ,že sa venujete aj takýmto recenziam low-endom,potešila by ma recenzia aj iných tel. od Nokie ako sú 110 a 112/113.Ďakujem
MirdaP
Dá se některá sim zcela vypnout aniž by se musela vyndavat z telefonu?
Brouček
V technických specifikacích slibovali Nokia Mapy, ale v mobilu nejsou :-(
Brouček
Zamykací/odemykací tlačítko je umístěno poněkud nešťastně, tak že občas, pokud klikám na displej k levému okraji, tak se mi jej podaří dlaní stisknout. Původně jsem byl z tohoto tlačítka trošku rozpačitý, byv zvyklý na klasickou kombinaci Nokia pro zamknutí/odemknutí.

Ovšem jednoduché zamčení odemčení jedním stiskem je důležité, protože displej se vypíná velice velice rychle (někdy je to opruz, třeba u gamesek), takže je potřeba mít možnost jej zase rychle probudit k životu.

Jak říkám, původně, mě to trošku prudilo (nenašel jsem možnost pro běžného smrtelníka délku intervalu pro uspání displeje změnit), ale po týdnu požívání už jsem si na to zvykl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze