Nokia Asha 202
recenze

Nokia Asha 202

Klasika s podporou dvou SIM

Finská Nokia se i nadále drží své platformy S40 a telefonů řady Touch and Type. Dalším přírůstkem je Asha 202 a její sestra Asha 203, které lákají na klasickou alfanumerickou klávesnici, dotykový displej, zdařilý design, a překvapivě nízkou cenu a v případě modelu 202 také na podporu dvou SIM karet..

Nokia Asha 202 - oficiální fotografie

Ačkoliv se může zdát, že mobilní telefony dnešní doby se vyznačují obrovským displejem, slabou baterií a absencí klávesnice, není tomu tak naštěstí v každém případě. Nokia totiž i nadále poměrně silně podporuje své telefony s uzavřeným operačním systémem S40 a kombinací klávesnice s dotykovým displejem. Letos představila hned několik modelů a my se dnes podíváme na model Asha 202. Vězte však, že recenze platí i pro model Asha 203, který je stejný, pouze mu chybí slot pro druhou SIM kartu.

Technické parametry Nokia Asha 202

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 49,8 × 13,9 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 64 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012, ?

Nokia Asha 202 / 203 – videopohled

Obsah balení

V malé krabičce klasické modré barvy toho příliš nenajdete. Počítat můžete se starou nabíječkou s 2 mm konektorem a obyčejnými peckovými sluchátky v bílé barvě. Víc nic. Nokia nenabízí ani datový kabel či paměťovou kartu, což je ale vzhledem k ceně pochopitelné.

Základní balení patří mezi chduší

Design a konstrukce: klasika padnoucí do ruky

Nokia Asha 202 vypadá na první pohled jako telefony z dob minulých. Displej, který se o přední stranu přetahuje z klávesnicí, kapesní rozměry a oživující stříbrná linka obíhající telefon. Jinými slovy telefon, který spousta uživatelů hledá, neboť by ráda nahradila svůj dosluhující mobil, ale nechce moderní multimediální stroje s dotykovými displeji, které se blíží spíše počítači.

Na první pohled působí Asha 202 velmi elegantně

Rozměry Ashy 202 činí necelých 115 milimetrů na výšku, takřka 50 milimetrů na šířku a tloušťka jest 14 milimetrů. To sice z dnešního pohledu vypadá nadměrně, nicméně v reálu se to tak nezdá. Boky jsou velmi zkosené a vzorně zakulacené. Tím telefon opravdu skvěle padne do dlaně. V této souvislosti ale musím zmínit, že díky hladkým plastům Asha 202 v dlani klouže a při nedostatečně pevném uchopení by vám mohla vypadnout.

Ve slušných mezích se udržely rozměry

Na redakční test nám dorazila bílo černá varianta, která je doplněno o již zmíněný stříbrný pruh, který zabírá značnou část boků a zasahuje až do přední strany. Do černé se pak halí čelní strana, zatímco bílá se rozprostírá na zádech a částečně i na bocích. Výsledek vypadá opravdu zdařile a málokdo bude hádat, že vás telefon stál patnáct set korun.

Bílá Ashe 202 sluší

Čelní straně dominuje displej a zabírá si těsnou nadpoloviční většinu prostoru. Nad ním hledejte reproduktor a logo výrobce. Pod displejem se nachází klávesnice elegantně zarovnaná s okolním povrchem. Levý bok pod krytkou ukrývá slot pro druhou SIM kartu. Nezapomeňte tedy, že na modelu Asha 203, která dual SIM nepodporuje, bude levý bok prázdný. Horní strana seskupuje kompletní konektorovou nadílku, která zahrnuje 3,5 mm jack konektor a microUSB přístupné bez krytky. Nechybí ani archaický nabíjecí 2 mm konektor od Nokie, kterého se Nokia nechce vzdát. Nokia tímto myslí na mnoho lidí, kterým se z roků minulých doma povaluje mnoho nabíječek s tímto konektorem, které mohou znovu využít. Naštěstí si ho ale vůbec nemusíte všímat, ale o tom až později.

Na bocích najdete kombinaci bílé a stříbrné barvy

Pravý bok poskytuje útočiště dvojtlačítku hlasitosti a také odemykací klávese. Na spodní straně už je pouze mikrofon. Zadní strana může zaujmout několika průduchy hlasitého reproduktoru, vedle kterých je zapuštěna čočka fotoaparátu. Chybět nemůže ani logo výrobce.

Velmi milým překvapením je konstrukční zpracování. Plastové materiály jsou u telefonu s cenovkou pod dva tisíce koroun prakticky samozřejmostí, jenže Nokia je k sobě spojila s nejvyšší precizností. Kryt můžete promačkávat, jak jen chcete, ale žádný nežádoucí zvuk nevyloudíte. Velice bytelně se tváří i krytka slotu druhé SIM karty.

Baterie a výdrž

Výrobce Ashu 202 osadil Li-Ion akumulátorem o kapacitě 1020 mAh, což skoro dosahuje kapacit obřích telefonů. Co to znamená? Nadprůměrnou výdrž. Pokud pojedete jen na jednu SIM kartu, nebo zvolíte model Asha 203, počítejte s výdrží kolem 5 dnů, a to se klidně můžete občas podívat na internet či zkontrolovat e-mail. Zapojíte-li i druhou SIMku, sníží se výdrž zhruba o jeden až dva dny. I tak ale jde o nadprůměrné hodnoty, které v dnešní době jednodenních smartphonů působí spíše jako z říše fantazie.

Zadní kryt na svém místě drží bytelně

Telefon lze dobíjet jak 2 mm nabíječkou, tak microUSB nabíječkou nebo kabelem z počítače.

Zvuk

Příjemným překvapením je zvukový projev hlasitého reproduktoru. Hraje opravdu hlasitě a rozhodně nehrozí, že byste jej při nejvyšší hlasitosti přeslechli. Navíc hraje nečekaně kvalitně a závidět mu mohou i mnohem dražší kolegové. Ano, při nastavení nejvyšší hlasitosti už dochází k rezonanci a zkreslení, jenže s ohledem na cenu to Nokii odpouštíme. Podobných výsledků dosáhnete i přes sluchátka, ale musíte použít nějaká kvalitní. Ta přibalená patří k podprůměru a hodí se opravdu jen jako handsfree či nouzově k poslechnutí zpráv přes FM rádio.

Displej: dotyk za pár korun

Důležitým prvkem celého telefonu je displej. Ten nabízí úhlopříčku 2,4 palce a více než dostatečné rozlišení 240 x 320 pixelů. Pro fanoušky zkratek uvedu, že jde o QVGA rozlišení. Displej je zároveň dotykový a pozor, technologie dotyku je odporová. Co to znamená? V prvé řadě výhodu pro dámy s dlouhými nehty, neboť displej reaguje na tlak. Můžete jej tedy ovládat prstem, nehty, tužkou a podobně. Nevýhodou je nutnost opravdu zatlačit, což například člověku, který si zvykl na kapacitní displej, může činit problémy. Vzhledem k tomu, že ale displej slouží víceméně jen pro potvrzování voleb, odporová technologie až tak nevadí.

Jas displeje nelze bohužel nijak nastavovat a čidlo chybí. Ve dne vše krásně vidíte, v noci jste trochu oslněni. Co se dá dělat. Potěší ale velmi dobré pozorovací úhly, které bych se nebál zařadit mezi nejlepší v kategorii velmi levných telefonů.

Klávesnice: jednička s hvězdičkou

Pod displejem se nachází, jak jsme si již řekli, alfanumerická klávesnice a proužek dvou dalších kláves se sluchátky. Klávesnice je sice zarovnána s okolním povrchem, jenže každé tlačítko je opravdu velké, má jistý stisk a ideální odpor. Hmatové rozeznaní jednotlivých tlačítek je bezproblémové a za pár minut už lze psát takřka po slepu. Pohodlí při psaní je tedy na vysoké úrovni, což mi potvrdil úplně každý, kterému jsem telefon jen na chvilku půjčil. Když ještě přidám rovnoměrné bílé podsvětlení, není klávesnici co vytknout. V tomto ohledu Nokia zabodovala a myslím, že nejsem sám, komu by se odchod alfanumerických klávesnic nelíbil.

Klávesnice se povedla na jedničku s hvězdičkou

Uživatelské prostředí: S40 v dotyku

Nokia Asha 202 se řadí mezi mobilní telefony s uzavřeným operačním systémem. Přístroj pracuje pod známým a inovovaným uživatelským prostředím S40, které je přizpůsobeno dotykovému ovládání. Inovované prostředí dokládá i grafická podoba ikonek, která se nechala inspirovat „chytrými telefony“ se systémem Nokia Belle. K prostředí se dostaneme odemknutím telefonu. To lze provézt několika způsoby. Tím prvním je použití odemykacího tlačítko na pravém boku, po jehož stisku dojde k úplnému odemknutí. To jako praktické nepovažuji, protože se mi několikrát stalo, že se telefon odemkl zcela sám v kapse a vzhledem k odporovému displeji by mohlo klidně dojít k nechtěnému uskutečnění hovoru. Další možností odemknutí je stisk červeného sluchátka a následné potvrzení dotykem na displeji.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Úvodní domovská obrazovka neukrývá nic neobvyklého a podobně jako u nedávno testovaného zařízení s prostředím S40 působí přehledně. Levá horní část informuje o připojení do sítě, síle signálu, stavu baterie a nechybí ani označení mobilního operátora. Další část pohotovostní obrazovky zabírají widgety, které jsou rovnány pod sebe, a maximálně můžete mít zobrazené čtyři. Navolit lze například hodiny s datem, hudební přehrávač, sociální sítě, kalendář nebo až dva widgety s panelem zástupců k oblíbeným funkcím. Zajímavou funkcí pohotovostní obrazovky je „smýknutí“. Přejedete-li prstem ze středu displeje doleva, dostanete se ke čtyřem oblíbeným kontaktům. Smýknutí doprava vás přesune do aplikací. Můžete si však smýknutí nastavit dle svého.

Dolní část domovské obrazovky poskytla útočiště třem dotykovým kontextovým klávesám, a to „Jdi na“, „Menu“ a „Jména“. Stisknutím volby „Jdi na“ se rozbalí nabídka devíti ikonek, jejichž zobrazení lze rovněž přizpůsobit. Stisknutím pravého pole se dostanete ke svým kontaktům a po stisku prostředního pole „Menu“ se vám objeví devět maticově zobrazených ikonek zástupců aplikací. Hlavní menu si můžete zobrazit buď jako seznam nebo mřížku s popisky. Telefon bohužel nepodporuje multitasking. Spuštěnou aplikaci budete nuceni ukončit a teprve poté zapnout jinou . Naštěstí to neplatí v případě hudebního přehrávače a rádia, které mohou hrát na pozadí. V nastavení se pamatovalo i na možnost změnit tapetu včetně motivu. Hodí se také možnost změny velikosti písma, kterou lze zvlášť nastavit pro samotné menu, zprávy a kontakty.

Dvě různé podoby hlavního menu

Rychlost prostředí není nijak oslňující a všechny animace se trochu škubou. To nepůsobí nijak pěkně a navíc to znesnadňuje ovládání. Jde o neduh, který Nokia ignoruje bezmála dva roky, což zamrzí. Na druhou stranu je telefon určen začínajícím či nenáročným uživatelům a ti na telefon tolik nespěchají. Dlužím vám ještě hodnoty pamětí. Ta operační je 16 MB RAM, což ale na „feature telefon“ bohatě stačí. Tristní je ale interní paměť 24 MB. Při zakoupení telefonu rovnou berte i paměťovou kartu, která se v základním balení nenachází.

Nastavení a Aplikace

Telefonní funkce a zprávy

Nokia Asha 202 je pouze duální telefon, což znamená frekvenční pásma 900 a 1800 MHz. Pamatujte tedy, že si s ní nezavoláte za velkou louží. Jinak jsou ale telefonní funkce velmi dobře zpracované. Uložit si můžete až tisíc vícepoložkových kontaktů. Zadávání nového kontaktu probíhá velmi intuitivně. Nejprve zadáte číslo, poté jméno a kontakt se uloží. Podrobnější informace dodáte případně až zpětně. Vytvářet můžete také skupiny. Nechybí ani protokol volání, který je opět velmi šikovně zpracován. Pokud kliknete na zmeškané volání, je vám nabídnuto, zda chcete zavolat zpět či jen poslat textovku.

Hojně využívané budou jistě i textové zprávy, které se na pohodlné klávesnici píší doslova samy. Vstup do zpráv provedete přes menu nebo si zprávy nastavíte pod funkcí „Smýknutí“. Další možností je mít zástupce ve widgetů rychlého spuštění. Editor je přehledný, v horní části máte přehled o napsaných znacích a počtu SMS, do kterých se váš text rozdělí. Ve spodní části se nachází směrové šipky a speciální znaky. Psaní trochu komplikuje jen mazání, pro které je nutné vždy sáhnout na displej. Nechybí možnost zapnutí integrovaného slovníku T9. Zprávy lze zobrazit buď tradičně nebo v dnešní době hojně užívaných konverzacích. Ochuzeni nebudete ani o možnost posílání MMS zpráv.

SMS zprávy

Dnes hojně využívané sociální sítě jsou v Nokiích S40 trochu ochuzené. K dispozici je sice speciální aplikace, jenže ta se nám v tom modelu nepodařila spustit. Aplikace si stála za svým, že je chyba v internetovém připojení. Co na tom, že všechny ostatní aplikace s internetem problém neměly … Problém snad napraví další aktualizace softwaru.

Organizační funkce a e-mail

Základem organizace času je samozřejmě kalendář operující s měsíčním a denním náhledem. Týdenní budete hledat jen marně. Do kalendáře lze snadno zaspat upomínky, termíny, jednání, narozeniny či výročí. Další důležitou funkcí je opakovaný budík. Bohužel je jen jeden, ale zase vás vzbudí i v případě, že telefon na noc vypnete. Nechybí ani kalkulačka, byť jako externí aplikace. V další výbavě najdeme jednoduché poznámky, úkoly, diktafon a stopky.

Organizační funkce

V nabídce telefonu nemůže chybět ani známý e-mailový klient pro Nokie S40. Vytvoření si emailového účtu nečiní potíže a mělo by být pro každého ve srozumitelném prostředí hračkou. Na výběr máte celou řadu možností mezi účty - Gmail, Pošta Ovi, Windows Live Hotmail či Yahoo! Mail, Seznam a další. Přijímání emailů si můžete upravit v pokročilejším nastavení. Buď si zvolíte velmi rychlou automatickou aktualizaci přijatých zpráv s přímým načítáním zpráv, rychlou automatickou aktualizaci s načítáním pouze záhlaví zpráv či si vše pohlídáte manuálně skrze volbu obnovit. Taktéž si lze nastavit upozorňování na mail pouze v určitém časovém úseku během dne. Nokia Asha 202 nepostrádá ani chatování přes Gtalk, které najdete po zapnutí jako poslední položku v menu s názvem Chat.

Fotoaparát: nezbytná nutnost

Nokia Asha 202 nepostrádá ani fotoaparát, který bychom ale možná klidně oželeli, což by udělalo radost mnohým zaměstnancům, kteří mají telefony s fotoaparátem zakázané. Maximální rozlišení činí 2 megapixely. Zde logiku Nokie trochu postrádám, neboť stejně drahá Nokia C2-01 nabídne o megapixel více. Nastavit si můžete ještě nižší rozlišení. Jmenovitě 1,2 megapixelu, 0,3 megapixelu a 0,1 megapixelu. Zvolit si můžete vyvážení bílé, zapnout mřížku, vybrat si efekt nebo nastavit pojmenování fotografie a místo uložení. Speciální funkcí jest možnost vytvořit vlastní album, do kterého se pořízené fotografie budou rovnou ukládat. Odpadne tak práce s přesouváním.

Podoba galerie

S ohledem na počet megapixel a absenci automatického ostření vcelku překvapí kvalita výsledných fotografií. Pokud budete fotit jen venku a za slunného počasí, lze fotografie prohlížet i na počítači. Samozřejmě vzdálenější detaily se zcela vytrácejí, čehož si všimnete velmi brzy.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

S Nokií Asha 202 můžete natáčet i videa. Tuto funkci ale spíše ignorujte, protože z nepochopitelných důvodů Asha 202 natočí video v menším rozlišení, než nabídne její displej. Videozáznamy s rozlišením 176 x 144 pixelů nás vracejí pomalu deset let nazpět.

Multimédia a zábava

I nejlevnější telefony poskytují možnost odreagování. Nokia Asha 202 se soustředí především na hudbu. Přehrávač je vcelku klasický. Dělení skladeb podle interpreta, alba či žánru již považujeme za samozřejmost, stejně tak i vytvoření si vlastního seznamu oblíbených songů. Bohužel ale chybí jakýkoliv ekvalizér, nicméně jak jsme si řekli výše, zvukové podání je na slušné úrovni. Stereofonní FM rádio s RDS dovoluje uložení řady stanic, které si zařízení vyhledá buď samo automaticky nebo vaším ručním naladěním. Pokud chcete rádio poslouchat přes hlasitý reproduktor, musíte si připojit sluchátka.

Hudební přehrávač

Telefon musí obsahovat i jednoduchý video přehrávač, ve kterém byste si mohli pustit rozmazané sekvence pořízené fotoaparátem. Máte-li zálusk na sledování seriálů, nebude Nokia Asha 202 tím pravým adeptem ke koupi. Malý displej, podpora pouze formátů MP4 a 3GP vše hatí.

V základní nabídce telefonu se nachází jedna jediná hra. Jde o karetní Java hru Solitare. Nokia si ale připravila akci, ve které si můžete zcela zdarma stáhnout 40 her o EA z Nokia Store. Jde ale většinou o velmi jednoduché hry, které se díky absenci směrových šipek hůře ovládají.

Nokia Store

Datové funkce a internet

Máme před sebou základní telefon a dle toho se odvíjí datová nabídka. Omezila se pouze na GSM sítě a tudíž data „pofrčí“ pouze přes GPRS a EDGE třídy 12. Zdát si můžeme nechat o bezdrátové Wi-Fi. Alespoň je dostupné Bluetooth ve verzi 2.1. Nokia opět překopala svůj prohlížeč, který alespoň vzhledově vypadá k světu. V horní části se nachází panel s adresou, zatímco ve spodní hned několik položek. První je samozřejmě webová stránka, na druhé najdete své oblíbené položky, třetí stránka seskupuje vámi stažené soubory a na čtvrté se spravují aplikace. Rychlost načítání nelze nazvat rychlou, stejně tak vykreslování stránek. Pohyb po stránce je díky odporovému displeji a pomalejším reakcím nepohodlný. Multidoteková gesta logicky podporována nejsou a přiblížení obstarává speciální softwarové tlačítko. V nouzi se na internet dostanete, ale vyhněte se náročnějším stránkám, které se budou nejen neskutečně dlouho načítat, ale očistcem bude i navigace na nich.

Internetový prohlížeč

Dual-SIM: precizně zpracováno

Před závěrem recenze nemůžu opomenout dost možná nejdůležitější funkci celého telefonu, kterou je podpora dvou SIM karet. Ještě jednou připomínám, že slotem na dvě SIM karty je vybavena Nokia Asha 202, nikoliv Asha 203. Zatímco první, hlavní SIM kartu je nutno vkládat pod baterii, druhá SIM karta má slot na levém boku. Rozmístění není vůbec špatné. Hlavní SIM karta je vyloženě nutná, neboť bez ní nepracuje druhá. Po vložení druhé SIM karty se telefon automaticky restartuje. Pokud naopak druhou SIM kartu vyjmete, v podstatě se nic nestane a můžete to tedy učinit za běhu telefonu.

V hlavním menu najdete speciální položku s nastavením obou SIM karet. Každou si můžete pojmenovat dle sebe. Především si zde však můžete nastavit, která SIM karta bude preferovaná pro určité funkce. Můžete si nastavit jakou SIM používat pro hovory, textové zprávy, MMS a datové přenosy. Krásně si tak zvolíte, že například první SIM karta je určena pro hovory a SMS, zatímco druhá je čistě datová.

Pokud si to takto rozdělíte, nebude se vás telefon již na nic ptát. V opačném případě se před odesláním, uskutečněním hovoru/datového spojení objeví okno, kde vyberete, jaká SIM karta má danou činnost obstarat. Dodám ještě, že obě SIM karty jsou aktivní současně. Pokud například budete se SIM kartou číslo 1 načítat webovou stránku, na druhé SIM kartě budete dostupní pro hovory.

Závěrečné zhodnocení

Nokia Asha 202 na mne zanechala vesměs pozitivní dojem. Důležité je, nechtít od telefonu za pár korun totéž, co od smartphonu za deset tisíc. Asha 202 zaujme svým velmi povedeným designem, kvalitní konstrukcí, výbornou výdrží a s ohledem na cenu funkční výbavou, ve které vyčnívá podpora dvou SIM karet. Zapracovat by finský výrobce naopak měl na samotném prostředí, které by mělo být plynulejší. Pak by ani tolik nevadilo použití odporové displeje, který je jinak na vysoké úrovni. Definitivní sbohem by Nokia měla dát 2 megapixleovému snímači, který sice tentokrát vyloženě nezklamal, ale uvítali bychom o něco vyšší. Pochválit musím precizně zpracovanou správu obou SIM karet, kde má uživatel prakticky volnou ruku.

Díky podpoře dvou SIM karet Asha 202 nemá příliš početnou konkurenci, v dané konstrukci pak vlastně žádnou. Nejblíže ji je stájová kolegyně Asha 200 nabízející totožnou výbavu za stejnou cenu. Podstatnými rozdíly je QWERTY klávesnice a nedotykový displej. Podíváme-li se mezi jiné značky, nabízí se Samsung Galaxy Y Duos. Jenže ten je výbavou mnohem výše a stejně tak cena převyšuje Ashu 202 o téměř 1500 Kč.

Největší konkurenti: Nokia Asha 200, Nokia C2-01 a Sony Ericsson Cedar

Pokud ale nevyužijete dvojici SIM karet, je tu model Asha 203, který je úplně stejný jako Asha 202, jen neumí pracovat se dvěma SIM kartami. V tom případě se konkurence už rozrůstá a namátkou mohu vybrat Nokii C1-02, která Ashu 203 převyšuje podporou 3G a lepším fotoaparátem. Na druhou stranu ji chybí dotykový displej. Kartami by mohl zamíchat ještě doprodávající se Sony Ericsson Cedar, který ačkoli nemá dotykový displej, nabídne rychlá data a propracovanější prostředí.

nokia-asha-202
Klady
  • nadprůměrná výdrž
  • velmi nízká cena
  • kompaktní rozměry
  • kvalitní zvukový výstup
  • elegantní design
  • precizní dílenské zpracování
  • podpora dvou SIM karet v případě modelu Asha 202
Zápory
  • slabší fotoaparát a video
  • chybí 3G
  • pomalejší prostředí
  • odporový displej
Diskuze ke článku
Nightrain
to sříbrný kolem toho telefonu taky mohli udělat z kovu páč se to zas bude celý loupat jako třeba u N72 pak ten telefon za půl roku vypadá blbě.
MirdaP
Dá se sim 2 zcela odpojit aniž by se musela vyndat ze slotu?
Laiker
Na túto recenziu tohto telefónu som sa veľmi tešil,ďakujem.
Petr
Má tento telefon na boku led pro upozornění na sms, či nepřijatý hovor? Jako to měla 6300? Pokud bliká jen na klávesnici to mi nevyhovuje. Kožené pouzdro má průzor jen z boku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze