Tak jde čas s mobilními telefony. 5110 stále používají tisíce uživatelů

7

Dnešní doba jde neúprosně kupředu a o mobilních telefonech to platí dvojnásob. Měníme je čím dál častěji a možná už mnozí zapomínáme, jaké jsme používali dříve. T-Mobile si pro nás přichystal velmi zajímavou infografiku, která zohledňuje, které historické kousky jsou ještě ve službě, či jaký telefon jsme si za posledních 11 let mohli koupit za čtvrtinu průměrné mzdy.

Zajímavě působí hned první čísla. Od roku 2004 například T-Mobile prodal přes 10 miliónů telefonů a to je samozřejmě číslo pouze za Českou republiku. Aktuálně se také může pochlubit, že přes 70 % jeho zařízení v nabídce (telefony, tablety, modemy) podporuje sítě LTE.

Jak šel čas s mobilními telefony

Na další části se můžeme přesvědčit, že některé telefony jsou doslova nesmrtelné. Legenda všech legend, Nokia 5110 byla světu představena již v roce 1998, tedy před 17 lety. I přesto ji dnes stále aktivně využívá v síti T-Mobile téměř 10 tisíc zákazníků. Mezi stále žijícími kousky, které čestně plní svou službu, ke které byly stvořeny, můžeme najít třeba také Philips Fizz. V síti T-Mobile ho používá ještě 9 lidí.

TIP! Retro: Nokia 5110: vzpomínáme na legendu legend

Jak šel čas s mobilními telefony

Další část grafiky se zaměřuje na ceny telefonů. T-Mobile vybral telefony, které jsme si mohli pořídit za čtvrtinu průměrné měsíční mzdy. Stále se hovoří, jak postupem let je vše dražší. Tato statistika však zdražování vesměs popírá. Za čtvrtinu průměrné mzdy jste vždy mohli pořídit telefon přibližně spadající do střední třídy. V roce 2004 to byl Siemens C60, telefon s barevným displejem a slušnou výbavou. A například loni jste za jednu čtvrtinu průměrné mzdy mohli mít HTC Desire 610.

Jak šel čas s mobilními telefony

Poslední část infografiky nám dává možnost nahlédnout mezi klíčové telefony od roku 2004 a opět reflektuje, kolik jsme za takový nadprůměrně vybavený telefon museli zaplatit z průměrné mzdy. Nejpřívětivější byla doba poměrně nedávná, konkrétně rok 2011 a Samsung Galaxy S II, jehož cena představovala pouze 59 % průměrné měsíční mzdy. Obdobně na tom byl také rok 2005 a Sony Ericsson K750i. Na opačném konci je pak Nokia N95. Pokud jste si ji v roce 2007 chtěli pořídit, padla na to celá průměrná výplata. Obdobná situace, byť citelně příjemnější, panovala v roce 2004 s Nokií 6230.

Připomeňte si 11 let starou recenzi: Recenze Nokia 6230: Revoluční evoluce

Jak šel čas s mobilními telefony

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Rob
A ten průměrnej plat berete kde? Jelikoz to jsou prachy za telefon z ruky tak by museli byt na ruku coz asi těžko jak v reálu tak to co se všude udává.
Misa
Tyhle informace od operátorů mám rád, nejen pro obrázek, ale taky, pro důvod udržení chodu již dnes archaicke site gsm. Ale docela zvláštní, že se mi moc nestává, že bych slyšel staré vyzvánění těchto dnes již legendárních kousků.
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
6310 a 6210 vidavam jeste docela casto. 5110 muzu vyndat z krabice a udelat jim dalsi zarez.
Havelka
Docela lituju, že jsem se zbavil Nokie 1110. Čitelný displej i bez zapnutého podsvícení a výdrž minimálně 5 dnů. Za novou bych dal 1600Kč minimálně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze