Tajná Nokia X: příval nových fotografií (14x aktualizováno)

Chytré telefony od Nokie se nejprve spoléhaly na vlastní Symbian a aktuálně jsou tahounem systému Windows Phone 8. Jenže informace o možné Nokii s Androidem neutichají. Nyní se dokonce zdá, že příchod takového modelu je doslova na spadnutí.

Aktualizováno 20. 2. 2014

Po několika dnech tu máme opět příval nových fotografií chystané Nokie X s Androidem. tentokrát se jedná o živé snímky, na kterých je navíc pěkně odhaleno také prostředí. Můžeme si všimnout, že Nokia vše důkladně přepracovala a Android bychom zřejmě ani nepoznali. Služby Google jsou také adekvátně nahrazeny službami Nokie. Týká se to také obchodu s aplikacemi.

Nokia X (A110 - Normandy)

Aktualizováno 17. 2. 2014

Na sklonku minulého týdne se všechny sociální sítě Nokie přebarvily do zeleného odstínu. To by mohlo znamenat příchod prvního modelu s Androidem, kterým by měla být Nokia X. Dnes se na internetu objevil pravděpodobný reklamní banner od Nokie, který zveřejnil známý Twitter účet @evleaks. Stále však musíme dbát na to, že jde o nepotvrzené spekulace. Dočkáme se skutečně první Nokie s Androidem (i když bez Google Play a Google služeb) už za týden v Barceloně?

Nokia X

Aktualizováno 13. 2. 2014

Nokia X se objevila na vietnamském internetovém obchodě, kde se také vyskytuje možná celý název. Ten zní Nokia X A110. Mnohem důležitější informací však je přibližná cena. Ta by se měla dle obchodu mainguyen.vn pohybovat kolem 110 dolarů, což je přibližně 2 200 Kč.

Nokia X

Aktualizováno 11. 2. 2014

Dnešní aktualizace nepřináší další tajné fotky, ale přímo informaci o tom, že se Nokia X, známá také jako Normandy, opravdu představí již tento měsíc. S informací přišel deník The Wall Street Journal. K odhalení by mělo dojít velmi pravděpodobně v průběhu barcelonského veletrhu MWC 2014.

Aktualizováno 30. 1. 2014

Úniky o připravované Nokii X získávají železnou pravidelnost. Každý den se dozvídáme něco nového. Dnes sice nejde o odahlení dalších prvků výbavy nebo prostředí, avšak i tak jde o zajímavé fotografie. Odhalují nám totiž oranžovou variantu Nokie X.

Nokia X - oranžová varianta

Aktualizováno 29. 1. 2014

Nokia X, dříve známá jako Normandy, se stále více zdá být skutečná. Každým dnem o ní zjišťujeme nové informace. Dnes se model s označením RM-980 objevil v žebříčku testů internetových prohlížečů. Tajný model v něm vystupuje pod již dříve odhaleným označením Nokia X.

Nokia X

Aktualizováno 28. 1. 2014

Další den a další aktualizace. @evleaks potvrzuje včera uniklé specifikace, jako je například 4palcový displej nebo 5megapixelový fotoaparát. Dodává také informaci o baterii, která nabídne kapacitu 1 500 mAh. Nokia X, původně Normandy, bude také k dispozici v šesti barevných kombinacích. Představení bychom se možná mohli dočkat už za měsíc na veletrhu MWC 2014. Cena se odhaduje velmi nízko, údajně pod cenou Lumie 520.

Nokia X

Aktualizováno 27. 1. 2014

Po několika dnech o sobě tajná Nokia Normandy dává znovu vědět a tentokrát jde o velmi zajímavý únik. Na webových stránkách vietnamského obchodu se totiž objevila právě Nokia Normandy i s výčtem některých specifikací. Opět se potvrzuje podpora dvou SIM karet, 4palcový displej nebo 5megapixelový fotoaparát. Z našeho pohledu však vypadá nejzajímavěji výpis aplikací od Googlu, kde nechybí Kalendář, Gmail, Google Now, Google Mapy a především obchod Google Play. Doposud se zdálo, že Nokia sice použije Android 4.4 KitKat, avšak služby Googlu nahradí vlastními a to včetně obchodu s aplikacemi. Nyní tak svitla naděje, že se Normandy bude moci podívat do Google Play.

Nokia Normandy se možná dostane do obchodu Google Play

Kromě tohoto úniku se také vyvíjí název telefonu. Twitter účet @evleaks nedávno zveřejnil informaci, že se Normandy bude jmenovat pouze Nokia X. Tuto informaci posléze dále rozšířil Twitter účet @NextLeaks, který jako pravděpodobné jméno uvádí Nokia Asha 4XX.

Aktualizováno 16. 1. 2014 16:15

Uběhlo sotva pár hodin a díky @evleaks zde máme další únik. Tentokrát neuvidíme telefon, nýbrž samotné prostředí založené na Androidu, které si však Nokia upravila k obrazu svému. Všimnou si můžeme známých her Hill Climb Racing či Jetpack Joyride. Vidíme tak aplikaci Viber či BBM. Znovu se také potvrzuje podpora dvou SIM karet. Naznačuje četnost úniků fakt, že by mohlo být představení za dveřmi?

Aktualizováno 16. 1. 2014 13:45

Po dvou dnech se o slovo opět hlásí Nokia s kódovým označením Normandy. Za únikem tentokrát stojí Twitter účet ViziLeaks, který zveřejnil fotografii, která tajný model zachycuje. Vidíme červenou variantu z bočního pohledu, který odhaluje tlačítka na pravém boku.

Aktualizováno 14. 1. 2014 10:00

Na známém Twitter účtu @evleaks se objevila v noci nová fotografie Nokie s Androidem a kódovým označením Normandy. Odhaluje novou podobu úvodní obrazovky s dlaždicemi ve stylu Windows Phone. Je zajímavé, že stejný zdroj dříve přinesl snímky s úvodní obrazovkou, která vypadala zcela jinak. Dočkáme se různých skinů nebo jde o další vývojovou fázi? Vypadá to, že se bude jednat o jednoduchý telefon řady Asha, který sice bude mít Android, ale tento open-source systém Nokia použila jako základ pro postavení svého vlastního systému, bez přístupu ke Google Play a dalším funkcím známých z klasických Androidů.

Nový snímek Nokie Normandy

Aktualizováno 13. 1. 2014 13:45

Nokia s Androidem se stále jeví jako velmi nepravděpodobná, avšak četnost úniku nových fotografií je značná. Dnes odpoledne se na internetu objevil snímek, který opět zachycuje model Normandy, tentokrát však zapnutý a my máme možnost nahlédnout do prostředí. Potvrzuje se tak, že Normandy pracuje se dvěma SIM kartami a celé prostředí je do značné míry upraveno pro potřeby Nokie. Ikonky jsou rozděleny do sekcí a objevujeme mezi nimi i vstup do obchodu s aplikacemi.

Prostředí Nokia Normandy

Aktualizováno 13. 1. 2014 9:00

Po pár dnech se na internetu objevila další fotografie, na které se nachází prototyp Nokie Normandy. Ten je sice zahalen do gumového pouzdra, které do značné míry ukrývá vzhled telefonu, avšak tlačítko pod displejem model Normandy prozrazuje.

Nokia Normandy - prototyp

Aktualizováno 9. 1. 2014

Po necelém měsíci se o své slovo opět hlásí tajná Nokia Normandy, což by měl být telefon s operačním systémem Android, avšak ve velmi upravené podobě. Nokia by se v podstatě vůbec nespoléhala na služby Google a telefon by neměl přístup do obchodu Google Play. Díky Twitter účtu Evleaks unikají tři obrázky zachycující Normandy s aplikacemi Viber, Skype a dále také s podobou zamykací obrazovky. Díky stavové liště vidíme, že by mělo jít o dual SIM telefon.

Nokia Normandy
Nokia Normandy

Kromě fotografií nicméně unikly také dva screenshoty s benchmarkem. Ty odhalují možnou výbavu. Například verzi operačního systému 4.4.1 KitKat. Normandy by také měla běžet na procesoru od Qualcommu, spekuluje se o Snapdragonu 200. Displej by měl být čtyřpalcový s rozlišením 854 x 480 pixelů. Fotoapaárt pak nabídne rozlišení 5 megapixelů. Vše tak odpovídá dřívějším domněnkám, že by se Nokia Normandy měla zařadit do nižší střední třídy. Na druhou stranu nesmíme zapomenout, že mobilní divizi Nokie koupil Microsoft a příchod modelu s Androidem se jeví velmi nepravděpodobně.

Původní informace z 11. 12. 2013

Nokia má ve svém portfoliu velmi levné telefony, dále dotykové telefony řady Asha a chytré Lumie. Zatímco levným Nokiím se daří a Lumiím rovněž svítá na lepší časy, řada Asha přestává být konkurence schopná a to především kvůli nespočtu levných telefonů s Androidem. Koncem listopadu unikla tajná fotografie modelu Nokia Normandy, který byl považován za budoucí top model řady Asha. Zdá se však, že cílem tohoto modelu je řadu Asha nahradit.

Čtěte také: Nokia údajně pracuje na Lumii s podporou dvou SIM karet

Nokia Normandy
Nokia Normandy

Nokia Normandy, jak zní jedno z údajných kódových označeních tohoto modelu, by totiž měla běžet na operačním systému Android. Nokia si jej však má údajně z velké části upravit obrazu svému tak, aby nebyla na službách Google závislá. Podobný princip zvolil v minulosti například Amazon se svými tablety Kindle Fire. Spekulace hovoří, že vývoj modelu Normandy je v plném proudu a měli bychom se ho dočkat v první polovině roku 2014.

Otázkou nicméně zůstává, co na další vývoj řekne Microsoft, který mobilní divizi Nokie koupil. Z jeho pohledu by bylo mnohem logičtější prosazovat vlastní operační systém. Myslíte si, že se nakonec Nokie poháněné Androidem dočkáme?

Zdroje: theverge.com, gsmarena.com, nokiapoweruser.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Michal
Kdyby to Nokie udělala, tak by to bylo fakt super.
Saskie
I tak nejlepší je iPhone 5 a iOS. Kde se hrabe android či wp8 na iOS? Ani zdaleka.
jan
To ze tam nebude play store je hloupy napad, vzdyt nokie trpeji nedostakem aplikaci a takhle tomu moc nepomuzou..
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Nie. Mobil so spojením Nokia a Android sa už nedočkáme. Ba dokonca sa už nedočkáme ani ďalšieho mobilu pod značkou Nokia. Už len Microsoft a Lumia-WP.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze