Symbian a MeeGo pomalu umírají, už nedostanou žádné nové aplikace

27

Životní pouť hned dvou operačních systémů se dalším krokem téměř kompletně uzavírá. Nedávno nejpopulárnější Symbian a velmi nadějné, leč pohřbené MeeGo. Pro oba systémy nebude od příštího roku možné přidávat do obchodu nové aplikace.

Pokud jste našimi pravidelnými čtenáři, jistě víte, že systémy Symbian (respektive ke konci života Nokia Belle) a MeeGo, mimochodem další systém od Nokie, to mají sečtené. Oba dva pohřbila sama Nokia. Prvně jmenovaný po přechodu k systému Windows Phone, druhý raději dříve, než mohla zjistit, zda může uspět. Posledním telefonem se Symbianem byla Nokia 808 PureView, stále jeden z nejlépe fotících telefonů na trhu. Připomenout si můžeme také zástupce ze systému MeeGo, který byl veřejně pouze jeden – Nokia N9. Ta mimochodem zavedla dodnes oblíbený design většiny Lumií.

Nokia N8 se Symbianem a Nokia N9 s MeeGo

Přečtěte si také: Symbian je oficiálně mrtvý: Nokia 808 PureView byla poslední

Nyní Nokia oznámila, že s ohledem na efektivnější způsob práce, kdy se její vývojáři budou soustředit na zbylé platformy, už nebude možné přidávat nové aplikace pro Symbian a MeeGo do obchodu. Vše vstoupí v platnost prvním lednem 2014. Dosavadní aplikace však v obchodě zůstanou a bude je možné i nadále stahovat. Nokia se bude soustředit na Windows Phone a také aplikace pro své telefony řady Asha.

Zdroje: mynokiablog.com, allaboutsymbian.com

Diskuze ke článku
Hrobník
Bohužel, ale je to celkem logické a jednou to přijít muselo. Co nokii nelze odpustit je to jak zaspala dobu, symbian nebyl připraven pro novou éru dotykových displejů a než se stihli vzpamatovat začal tu nadobro parazitovat android. Symbian byl použitelný do doby než ho dali do dotykových telefonů, na ně nebyl připraven a součastně bylo již pozdě. Nokia si byla tolik jistá svojí pozicí, že zaslepeně přestala sledovat trh a proto dopadla jak dopadla. Wp nikdy nedosáhne takové obliby jako symbian, jestli ještě bude vůbec nějaká Nokia bude. RIP
DoktorZmrd
Já bych navopak řek, že díky droidu je možné mít takový široký portfolio telefonů, že si vybere každej, vod Nouta 3 co používám až po dětský mobily na hry s drojdem za pár kaček co používá rodina,........mít ajfona je sice hezký ale žádnou přidanou hodnotu to nepřináší.
Práci čest!
Michal Jeřábek
Michal Jeřábek
No já nevím, všichni mají ten samej názor, ale mě poskytuje symbian vše co potřebuji a poslední Belle funguje víc než skvěle. To jsou jen takový ty řeči, aby se zase neztrhla bitva fanoušků. Určitě by to chtělo něco nového, ale buď je to předražené nebo tomu prostě něco chybí - buď dobrý foťák nebo nějaká potřebná funkce.
Tomáš
Symbian forever!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze