Podpora Symbianu a Meego oficiálně skončila

21

Historie operačního systému Symbian, který ještě před několika lety kraloval chytrým telefonů, a nadějného operačního systému MeeGo, který ani nedostal šanci pořádně ukázat, co v něm je, oficiálně skončila. Posledním hřebíčkem do jejích rakví bylo, když Nokia s koncem loňského roku oficiálně ukončila jejich podporu.

Téměř před třemi lety 11. února 2011 ohlásila finská Nokia, že opouští svůj zavedený operační systém Symbian i systém Meego, který se stihl dostat na trh pouze v modelu Nokia N9, a do budoucnosti se plně soustředí na platformu Windows Phone. Nyní tato éra definitivně skončila. Symbian Signed Team, který měl na starosti správu obchodu s aplikacemi na svém Twitterovém účtu oznámil jeho oficiální uzavření a poděkoval za uplynulé roky.

TIP: Nokia v létě ukončí dodávky smartphonů se Symbianem

To znamená, že od teď už se v obchodě Ovi Store neobjeví ani jedna nová aplikace pro tyto systémy a aplikace, které tam jsou, už se nedočkají žádných aktualizací. Ty dosavadní tam však zůstanou a bude možné je i nadále stahovat. Tento krok je vzhledem ke koupi mobilní divize Nokie Microsoftem logický. Společnost se chce definitivně oprostit od obou v podstatě mrtvých systémů a plně se soustředit na smartphony s operačním systémem Windows Phone a na řadu telefonů Asha.

Zdroje: mynokiablog.com, news.cnet.com, twitter.com

Diskuze ke článku
Fífa
A já jsem si říkal: "Jo, jako by to doteď za něco stálo :D :D" No co, místo MeeGo je tu Jolla a co se dalo udělat se Symbianem, to už se udělalo i když 808 byla hodně povedená, ale prostě Windows jsou už dále. No, budu jako Nokiák vzpomínat v nejlepším, sám mám teď u sebe N8 na opravu a záložní telefon E75 a E52 <3
Lukas
Taky jsem Nokiak a z n8 která je jako záložní telefon jsem přešel na Lumii 920 ..pouzivam ji od srpna ..a osobně nelituju ani trochu věci co mi tu chyběli jsem přešel mávnutí rukou..jedina věc která mi opravdu chybí a kterou jsem používal v Praci pomalu porad byl FM vysílač ..ns radiu si naladit frekvenci kterou tel vysílal..a jel jsem si svou hudbu
Kuba
A jak to to bude s řadou Asha, když aplikace se tady také stahují z OVI store??
Petr
Symbianu je věčná škoda, bohužel za jeho pohřbení mohla osobně Nokia. Pevně doufám, že brzo budeme takto vzpomínat i na android, který se tu jako mor rozlezl právě po ochladnutí zájmu o symbian. WP Nokiím sluší a držím pěsti ať se jim daří jako kdysi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze