STE představilo čipset NovaThor L8580 se čtyřjádrovým procesorem

1

Na veletrhu CES představili novou generaci čtyřjádrových procesorů všichni nejznámější výrobci v čele s Qualcommem, nVidií, Samsungem a Huawei. Pozadu nezůstává ani výrobce STE, který je znám svými čipsety s dvoujádrovými procesory, které jsou určený pro zařízení střední třídy. I na ně je opět cílen nový čtyřjádrový procesor.

Výrobce STE (ST-Ericsson) je vcelku nováčkem na poli čipsetů a procesorů do mobilních telefonů. Mezi jeho poslední produkty patří dvoujádrové procesory NovaThor U8500/8530 vyrobené 40 nm technologií, které ve svých telefonech používá mnoho známých výrobců. Jejich ambicí není oslnit výkonem, ani být v čele benchmarků, ale zaujmout dobrou pozici ve střední třídě chytrých zařízení.

V letošním roce nebudou chybět v lepších zařízení čtyřjádrové procesory, teoreticky se jich dočká i vyšší střední třída, přitom čipsety se supervýkonnými čtyřjádrovými procesory loňského i letošního roku jsou až na výjimky určené především pro špičková zařízení. Velký zájem by tak mohl vzbudit nový čtyřjádrový procesor s označením L8580 NovaThor, který opět míří spíše do střední třídy.

Čipset NovaThor L8580 a jeho schéma

Nový procesor založený na architektuře ARM Cortex A9 se vyznačuje především svoji energetickou úsporností. Každé jádro lze přetaktovat až do maximální frekvence 2,5 GHz. Grafický procesor je v případě tohoto čipsetu tvořen čipem PowerSGX 544. Čipset podporuje dotykové displeje až o rozlišení 1920 x 1200 bodů a problém mu samozřejmě nedělá ani přehrávání videa o rozlišení 1080p. Dále podporuje fotoaparáty o maximálním rozlišení 20 megapixelů a přední kameru o rozlišení 5 megapixelů. Jsou zde vestavěné čipy pro LTE, HSPA+ a EDGE konektivitu. Umožní i pořizování 3D HD videa.

Nejnovější high-endový čtyřjádrový procesor Tegra 4

TIP: NVIDIA Tegra 4 realitou: nabídne špičkový výkon a je zároveň úspornější

Největším pozitivem nového procesoru bude kromě ceny i nízká energetická náročnost, což spolu s dobrou optimalizací systému může zaručovat dobrou výdrž přístroje na jedno nabití. Prozatím nevíme, která zařízení se dočkají nového procesoru a kdy začne produkce. Vážnou konkurencí mu může být nově představená platforma Lexington, jedná se o jednojádrový procesor Intel Atom s čipsetem Z2420. Tento procesor je založen na architektuře x86, což sebou může nést rizika v podobě nekompatibility některých aplikací a her.

Nová generace jednojádrového procesoru Intel Atom Z2420

TIP: Intel předvedl platformu Lexington: Atom i pro levné smartphony

Jak se Vám líbí nový úsporný procesor? Myslíte si, že najde své uplatnění a uspěje v konkurenci výkonnější čtyřjádrových procesorů?

Zdroje: stericsson.com

Diskuze ke článku
Velda
No, rozhodně má STE hozenou rukavici, když TI z byznysu odchází. :-)

A nevíte, co OMAPy 5? TI sice říkalo, že dál už se tím zabývat nebude, ale myslím, že říkala, že jejich poslední generaci chtějí prodávat, když už ji mají... :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze