Srovnali jsme na videu Android 4.1 Jelly Bean vs. Android 4.0 ICS

13

Google na své vývojářské konferenci na konci června v San Franciscu představil mimo jiné novou verzi svého mobilního operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. Ta se v těchto dnes pomocí aktualizace začíná dostávat na telefony Galaxy Nexus a Nexus S. Pojďte se na videu podívat, co Jelly Bean oproti verzi 4.0 přináší nového.

Android 4.1 Jelly Bean na Samsung Galaxy Nexus

Už z označení 4.1 bylo možné před představením předpovídat, že se oproti verzi 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) nebude jednat o tak výrazný skok, jako jsme se u telefonů dočkali při opuštění Gingerbreadu. Ostatně od podzimu, kdy byl Android ICS představen, neměli vývojáři příliš času na nějaké zásadnější změny.

Změny v Jelly Beanu se tak víceméně omezují hlavně na zlepšovaní a zpříjemňování uživatelského zážitku z verze 4.0. To je víceméně přesně to, co Android potřebuje. Funkčně je proti konkurenci nabitý více než dost, ale v uživatelské přívětivosti má mnohde co dohánět.

Pojďme si všechny novinky a vylepšení názorně ukázat na videu.

Android 4.1 Jelly Bean vs. Ice Cream Sandwich

Výčet novinek představovaných ve videu

Project Butter (01:57)

Velice praktickou inovací je kompletní zrychlení prostředí a aplikací a optimalizace animací, díky čemuž systém jako celek působí o něco plynuleji.

Notifikace (06:51)

Google zapracoval také na notifikacích v horní vysouvací liště. Nově zobrazují více informací a některé akce lze provádět přímo odtud – bez nutnosti otevírat konkrétní aplikace.

Widgety (09:25)

Umisťování widgetů na plochy je nyní jednodušší. Pokud pro ně není dostatek místa, umí se sami zmenšit, a ostatní obsah se sám přeskládá, aby jim uvolnil místo.

Náhledy ve fotoaparátu (10:10)

Pomocí jednoduchých gest se lze snadněji dostat k již pořízeným snímkům ve fotoaparátu a také ty nepovedené jednoduše mazat.

Klávesnice (11:24)

Klávesnice by nyní měla nabízet lepší odezvy a schopnost učit se váš způsob vyjadřování. Novinkou je také technologie napovídání možných následujících slov, libovolné přepínání QWERTY/Z klávesnice nebo například off-line rozpoznávání řeči.

Android Beam (14:15)

Nově Jelly Bean zařízení dokáží s nápomocí NFC technologie sdílet i obrázky, videa a případně další větší soubory dat. O přenos se totiž postará Bluetooth. Kromě kontaktů, událostí, míst na mapách a podobně tak nyní jednoduše pouhým přiložením telefonů k sobě můžete sdílet i multimediální soubory.

Google Now (16:15)

Nová asistenční služba v telefonu, která se na základě aktuálních informací o vás, vašich událostech, zvyklostech, času a poloze, snaží nabídnout vždy relevantní a připravené informace, když je potřebujete. Upozorní vás tak například, že musíte na schůzku vyrazit dříve, protože ve městě je zácpa anebo automaticky ukáže jízdní řády nejbližší zastávky, pokud se u některé nacházíte. Tedy za předpokladu, že Google navigaci veřejnou dopravu ve vaší obci podporuje…

Hlasové vyhledávání (21:09)

Apple má svou Siri, Samsung S Voice a Google nově obohacuje své hlasové vyhledávání o velice podobné asistenční služby. Otázky na počasí nebo na to, kdo byl 28. americkým prezidentem, už můžete v angličtině pokládat také každému Jelly Bean telefonu.

Přístupnost (23:29)

V Googlu myslí i na své zrakově indisponované zákazníky a snaží se jim opět trochu zjednodušit ovládání svých telefonů a tabletů.

Audio příslušenství do USB (23:44)

Pro zařízení s Androidem 4.1 bude možné připravovat standardizované audio příslušenství, připojované skrze systémový micro USB konektor. Dveře tisícům rádií a reproduktorům s dokem na Androidy jsou tak konečně otevřeny.

Internetový prohlížeč (24:22)

Klasika jako vždy, nový prohlížeč by měl být zase rychlejší a podporovat více moderních technologií. Ovšem pomalu se nad ním smráká. Například na Nexusu 7 už najdeme jako výchozí Google Chrome.

Kontrola datových přenosů (26:04)

Pokud nosíte na cesty i tablet a sdílíte na něj připojení z telefonu, má pro vás Android Jelly Bean praktickou funkci, kdy si budete moci konkrétní Wi-Fi hotspoty označit jako mobilní a systém se k nim tak nebude chovat jako k běžné Wi-Fi síti, což vám může trochu prodloužit blažené období bez aplikace FUP.

Odemčení obličejem (27:50)

Nově můžete pořídit více vzorových fotek, aby vás telefon dokázal poznat i v jiných světelných, či jinak váš vizuál měnících podmínkách. Můžete si také zapnout funkci ověření toho, že před kamerou telefonu stojí živý člověk a ne pouze jeho fotka. Telefon po vás tak občas bude chtít pro ověření i mrknout.

Další drobnosti (28:35)

Malých změn a vylepšení je napříč celým systémem a aplikacemi ještě mnoho. Několik málo si jich zmíníme v závěrečné části videa.

Ačkoliv Android 4.1 Jelly Bean nepřináší žádné revoluční změny, vidíte, že i tak je seznam vylepšení celkem dlouhý a to není samozřejmě kompletní. Stručně se dá nová aktualizace Googlího mobilního operačního systému zhodnotit pozitivně. Všechny změny jsou praktické a snaží se o zpříjemnění zážitku s Androidem, který je v očích mnoha zákazníků křiven zásahy výrobců konkrétních koncových zařízení.

Na závěr se tak právě nabízí otázka, jak se s poslední verzí Androidu poperou samotní výrobci a zda se jim povede využít věci jako Project Butter i ve svých nadstavbách a úpravách a především, kdy ve skutečnosti této aktualizace na jednotlivých telefonech dočkáme.

Diskuze ke článku
David
Skvělé video, vaše recenze jsou opravdu na špičkové úrovni a hodně předbíháte konkurenci.Děkuji jen tak dál :-)
Tom
Ano suhlas. Len tak ďalej. Privítal by som aj viac recenzii aplikacii. Napriklad nejakeho office, internetových prehliadačov a podobne. Inak top stranka!
finx
Kde najdu widget na digitalni hodiny? Na svem Galaxy Nexus 4.1.1. tuhle moznost nikde nemuzu najit, jenom na analog. hodiny.
Jan
Hezké video. Pěkně natočené, komentované a hlavně věcné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze