Sony zmenšilo svoji vlajkovou loď, představilo Xperia Z1 Compact

16

Na trhu se objevuje čím dál větší množství telefonů s vysokým výkonem, ale zároveň velkým displejem. Sony na to jde jinak, zmenšilo svoji vlajkovou loď a uvedlo model Xperia Z1 Compact, která skrývá výkon vlajkové lodi v menším balení bez kompromisů.

Xperia Z1 Compact má všechny funkce vlajkové lodi Xperia Z1 v rozměrech, které jsou na hony vzdálené 5" telefonům. Xperia Z1 Compact se nabízí v široké škále barev – bílé, černé, limetkové a růžové, každý si tedy vybere. Nová funkce Glove Mode4 umožňuje Xperia Z1 Compact používat i v rukavicích, telefon můžete i utopit stejně jako Xperii Z1, protože i mini verze vlajkové lodi je vodotěsná a odolná proti prachu s certifikacemi IP55 a IP58.

Telefon disponuje 4,3" TFT displejem s rozlišením HD Ready, což je zcela dostačující a jemnost je na vysoké úrovni. Rozlišení je tedy jediný kompromis oproti větší Z1, ovšem FullHD by bylo vzhledem k úhlopříčce zbytečné, i takto je displej jemnější, než má například Apple iPhone 5. Stejně jako Xperia Z1, i verze Compact disponuje u displeje technologiemi TRILUMINOS, která vylepšuje barvy displeje, a X-Reality, umí „opravovat“ rozlišení tak, že sama vyhledává, opravuje či doplňuje chybné nebo chybějící pixely.

Díky čtyřjádrovému procesoru Qualcomm Snapdragon 800 na frekvenci 2,2GHz nabízí Z1 Compact vysoký výkon Z1 v malém balení. Potěší 2GB RAM a fakt, že vnitřní 16GB paměť lze rozšířit o paměťové karty. Novinka je vybavena baterií 2300 mAh, která má mít v rámci své třídy rekordní výdrž. Stejně jako Z1, má i menší model fotoaparát s rozlišením 20,7 megapixelů, která disponuje technologií Exmor RS for mobile a objektiv je označován jako Sony G Lens, což zní na papíře velice pěkně. Procesor BIONZ for mobile zase zajišťuje vyšší kvalitu zpracování fotek, tento čip se ve větším balení využívá u fotoaparátů SONY. V telefonu nechybí kompletní datová výbava včetně NFC a LTE, potěší také FM rádio.

Sony předvedlo, že vysoký výkon lze umístit do malého těla a prakticky se jedná o zmenšený model Z1, jen displej má nižší rozlišení, což je něco, co zatím žádný jiný výrobce nepředvedl, protože jejich mini verze vlajkových lodí byly vždy v nějakém směru kompromisem. Xperia Z1 Compact bude celosvětově uvedena do prodeje od února 2014, cena se bude dle našich informací pohybovat mírně pod cenou Xperie Z1, nízká tedy nebude a určitě bude výrazně nad 10 tisíci korunami.

Sony Xperia Z1 compact – první pohled z CES 2014

Technické parametry Sony Xperia Z1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,5 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostleden 2014,
Diskuze ke článku
slawei
tohle se sony povedlo.
michal
Zamrzi snad uz jenom chybejici infraport, ale i tak je to slusny :-)
pedro
Konecne vybaveny mobil, prijatelnych rozmeru. Ledy se hnuly.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
iPhone má konečne priameho konkurenta a dúfam, že bude čo nevidieť na našom trhu :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze