Sony Xperia Z2: podrobné první dojmy z odolné krásky

61

Konečně se i Sony podařilo dostat svou aktuální vlajkovou loď na náš trh a stejně tak i na náš redakční stůl, čímž mohlo započít naše klasické testování. Po několika dnech pro vás máme první dojmy, které v nás Xperia Z2 zanechala. Ať už se jedná o vzhled, kvalitu zpracování, displej, prostředí a fotoaparát.

Sony Xperia Z2 – oficiální fotografie

Sony Xperia Z2 byla představena na konci února v rámci barcelonského veletrhu MWC 2014. Po několika zpožděních se květnu dostala do prodeje na našem trhu jakožto třetí vlajková loď věhlasného výrobce, která byla letos představena. Jejími aktuálními soupeři jsou Samsung Galaxy S5 a HTC One (M8). Dokáže Xperia Z2 obstát i když dorazila déle?

Sony vsází na jistotu

Překvapit stejně intenzivně s opakujícím se vzhledem nejde. Sony loni modelem Xperia Z vytyčilo designový směr, kterého se samozřejmě drží i letos. Osvědčil se a těší se oblibě. Jisté posuny jsou však patrné už od modelu Xperia Z1. A nová Xperia Z2 v tom pokračuje. Tělo je stále tvořeno ze skla, ale boky telefonu vypadají velmi zajímavě. Sony na nich kombinuje chladivý kovový proužek, který je obklopen měkčeným plastem, jenž zaobluje rohy a zároveň zabraňuje nechtěnému vyklouznutí z ruky. Tato část konstrukce má lehce fialový nádech, což působí velmi stylově.

Sony Xperia Z2

Po všech bočních stranách je rozeseto mnoho prvků. Tlačítkům výrobce vyhradil pravý bok. Kromě běžné sestavy nechybí spoušť fotoaparátu. Ta by však spolu s odemykacím tlačítkem mohla být větší. Místo na pravém boku rozhodně je. Nad tlačítky se nachází první krytka, pod kterou je umístěn slot pro paměťové karty. Druhý slot je na levém boku a dle očekávání se pod ním nachází microUSB konektor a slot pro micro SIM kartu. Oba sloty na svém místě drží, nicméně jak budou s telefony spjaté za pár měsíců, nelze v tuto chvíli říci.

Designová linie navazuje tam, kde skončila Xperia Z1

Jediným nekrytým místem je 3,5 mm jack konektor na horní hraně. Ten je však zkonstruován tak, aby nebyla narušena odolnost s certifikací IP58. Prach telefon nerozhází a koupat se s telefonem můžete také.

Sony Xperia Z2

Kromě krytek konektorů a slotů, u kterých panují jisté obavy do budoucna, lze konstrukční zpracování Xperie Z2 pochválit. Telefon je pevný jako skála a kombinace skla a kovu působí hodnotným dojmem. Velká škoda, že všechny skleněné plochy jsou obrovským magnetem na otisky prstů. Za pár minut si telefon ušmudláte a budete muset dlouze čistit.

Ideální kombinace: plynulé prostředí na krásném displeji

V dřívějších modelech bylo Sony často kritizovány za pouze průměrné displeje. Minulý čas je zcela na místě, neboť se japonský výrobce vypracoval k dokonalosti. Xperia Z2 nabízí 5,2palcový TRILUMINOS IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů, který se chlubí vysokým jasem a skvělou čitelností, kterou sráží jen případné otisky prstů. Samozřejmostí je automatická regulace jasu a vítáme funkci Chytré řízení podsvícení. Ta ponechá displej svítit vždy, když budete telefon držet v ruce. Už se vám tak nestane, že by displej zhasl ve chvíli, kdy někomu ukazujete povedenou fotografii.

Sony Xperia Z2

Displej je samozřejmě chráněn odolným sklíčkem a můžete jej ovládat i v rukavicích či mokrými prsty. Jednoduše správný telefon do nepohody nebo jarního počasí posledních dní. Sony také přidává možnost probudit displej dvojitým poklepáním. Nemusíte tudíž vždy sahat po tlačítku. K ideálu chybí možnost stejným způsobem telefon i zamknout.

Displej je špičkový

Prostředí zajišťuje nejnovější Android 4.4.2 KitKat a také citlivá nadstavba od Sony. Ta je z jednoho úhlu pohledu vcelku výrazná. Výrobce změnil ikonky, font písma, grafiku nabídek, ale na druhou stranu není nadstavba nijak náročná. Pokud telefon zapnete, budou vám zbývat 2 GB volné RAM. Xperia Z2 se totiž chlubí nadprůměrnými 3 GB paměti RAM. Zastavme se ještě u interní paměti. Z 16 GB pro vás zbude přibližně 9,5 GB.

Prostředí Xperie Z2

Celé uživatelské prostředí je protkáno vkusnými animacemi, které začínají už na úvodní obrazovce. Na pohotovostní obrazovce je nativní tapeta rovněž animovaná, avšak jen ve chvílích, kdy se dotýkáte displeje. Žádná z animací telefon nijak nezpomaluje. Vše je dokonale plynulé a nečeká se ani na náročnější operace. V tomto ohledu si může Xperia Z2 podat ruce s One (M8) od HTC.

Lahodící zvuk

Samostatný odstaveček si v prvních dojmech zaslouží zvuková stránka, kde se Sony výrazně zlepšilo. Xperia Z2 v prvé řadě přináší stereo reproduktory. To by samo o sobě bylo fajn, ale výrobce je umístil na ideální místa – nad a pod displej. Jsou od sebe v maximální možné vzdálenosti, což prospívá stereu, a navíc si je nikdy nezakrýváte rukou.

Nad a pod displejem se nachází reproduktory

Reproduktory hrají opravdu hlasitě a kvalita je na velice slušné úrovni. Xperia Z2 hravě strčí do kapsy drtivou většinu dnešních telefonů. Zvuk je čistý, dynamický a patrná je snaha dostat z malých repráčků také hloubky. Poražena odchází Xperia Z2 pouze v souboji s telefony HTC řady One. Na podobně vysoké úrovni je zvuk skrze 3,5mm jack konektor. Nechybějí mu výšky, středy ani hloubky. Překvapila také dodávaná pecková sluchátka, která vypadají na první pohled obyčejně, nicméně podávají solidní výkon, který průměrnému posluchači bude vyhovovat.

Fotoaparát

Lákadel v sobě Xperia Z2 skrývá nespočet. Vybrat to hlavní si musí každý sám. Častým prvkem však jistě bude fotoaparát, jehož rozlišení činí 20,7 megapixelů. Velikost čipu činí 1/2,3", což je na poměry mobilních telefonů velmi solidní hodnota. Taktéž světelnost objektivu f/2.0 patří k tomu lepšímu. Jinými slovy fotoaparát je zcela shodný, jaký nabízí Xperia Z1, ale výsledná kvalita snímků je přeci jen o kousek výše. Snímky jsou barevně skvěle věrné a netrpí digitálním šumem. Menší výtky však máme k úrovni detailů. I přes opravdu vysoké rozlišení se menší detaily v pozadí snímané scény mírně slévají.

Sony Xperia Z2

Více fotografií a především obsáhlý popis funkcí fotoaparátu najdete již nyní v našem speciálním článku, ve kterém se věnujeme také záznamu videa, který Xperia Z2 zvládá až ve 4K rozlišení. Nechybí ani zpomalené natáčení videa se 60 snímky za vteřinu.

Ukázkové snímky v maximálním rozlišení 20,7 Mpx

TIP! Více testovacích fotografií a videí naleznete v našem dřívějším článku.

Sony Xperia Z2 aktuálně v redakci testujeme a připravujeme obsáhlou recenzi. Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte a napište nám do diskuze pod článkem. Odpovíme pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme přímo do chystané recenze.

Technické parametry Sony Xperia Z2

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 73,3 × 8,2 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostkvěten 2014,
Diskuze ke článku
tomas
Hmm tak to vypadá na absolutne dokonaly smartphone alespoň podle prvnich dojmů
Tomsa
Včera mi Z2 dorazila poštou. Zatím super,uvidíme jak se bude jevit dále... :-)
Ricky
Ty vole toto je telefon
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Kdy bude video ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze