Sony Xperia Z: multimediální zázrak s FullHD displejem

Japonský výrobce Sony pokračuje v tradici představování svých vlajkových lodí na CESu v Las Vegas. Po Xperii S v minulém roce tu máme další model jménem Xperia, který je napěchován těmi nejmodernějšími vymoženostmi dnešní doby. Tentokrát přivítejte Xperii Z, která je napěchována tím nejlepším, co lze v současnosti od mobilního telefonu chtít.

Sony vloni po rozpadu společného podniku s Ericssonem prožívalo první rok samostatné výroby mobilních telefonů. Už během něj jsme však mohli vypozorovat, že smartphony s logem Sony se budou chtít profilovat jako součást širokého portfolia produktů a služeb japonského giganta.

FullHD rozlišení na pěti palcích

Žádným překvapením tedy není, že se Sony letos bude snažit smartphony v rámci svého portfolia provázat ještě těsněji. Názorně to můžete vidět na Xperii Z. Její displej například opět nabízí Mobile Bravia Engine - technologii pocházející z televizí Sony pro vylepšení obrazu. Tentokráte máme co dělat s Enginem 2, tedy druhou, vylepšenou generací. Nová technologie by měla v kombinaci s vysokým Full HD rozlišením přinést opravdu pěkné zobrazení. Na pěti palcích, což je úhlopříčka displeje nové Xperie, tak dostáváme úžasnou jemnost 440ppi a Xperia Z je společně s několika málo podobnými telefony etalonem co se týče jemnosti displeje. Ještě nedávno obdivovaný Retina displej iPhonu je v porovnání s Xperií Z s nadsázkou jako struhadlo. Zde je názorně vidět, jak v technologickém odvětví čas rychle letí. Jak už jsme od Sony zvyklí, displej opět používá technologii TFT TN, ovšem o kvalitu nemáme po zkušenostech se staršími telefony Sony žádné obavy.

Ani letos nechybí vylepšený snímač Exmor RS, známý z fotoaparátů Sony. Ten by měl vylepšit fotografie ve všech aspektech. Fanoušky Sony určitě potěší, že fotoaparát v Xperii Z stejně jako u novinek konkurence zvládne nejen focení, ale i nahrávání videí v režimu HDR (High Dynamic Range). To, že Sony fotoaparát v tiskové zprávě řádně vychválilo, nás nepřekvapilo. Jsme ale hodně zvědaví, jestli inženýři v jeho vývojových centrech také řádně zapracovali na zpracování fotky po vyfocení. Tento postprocesing byl totiž u loňských modelů povětšinou velmi špatný a fotografie zbytečně ztrácely kvalitu. Nechybí samozřejmě automatické zaostřování, LED dioda a záznam FullHD videa, režim panorama a mnoho chytrých funkcí. Smutnou zprávou je podle všeho absence spouště fotoaparátu na boku přístroje.

První čtyřjádro od Sony přinese špičkový výkon

Jistě si říkáte, že výše uvedené moderní technologie budou potřebovat využívat pořádný výkon. O ten se tradičně postaral americký Qualcomm, který do Xperie Z bude dodávat u Sony historicky první čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro (APQ8064) s taktem 4×1,5 GHz. Součástí čipsetu je i výkonná grafika Adreno 320. Nechybí 16 GB vnitřní paměť rozšiřitelná o paměťové karty a 2 GB operační paměť RAM. Připojení k internetu zahrnuje všechny možnosti od 2G až po LTE popřípadě Wi-Fi. Nechybí samozřejmě ani NFC.

Odolná kráska

Sony i letos přichází s novým designem svých Xperií. Ten spočívá v mantře "v jednoduchosti je krása". V případě vlajkové lodi Xperia Z můžeme počítat s jemně zaoblenými hranami a hladkými skleněnými povrchy na přední i zadní straně - tedy něco podobného, jako přinesl před dvěma lety Apple iPhone 4. I přes svůj elegantní design a štíhlé křivky (tloušťka činí pouze 7,9 mm) je Xperia Z odolným telefonem. Přední i zadní strana jsou chráněny tvrzeným sklem a protitříštivou fólií. Telefon se navíc může chlubit vysokou úrovní ochrany proti vnikání prachu a vody (specifikace IP55 a IP57). Kompletní rozměry činí 139 × 71 × 7,9 milimetrů, hmotnost se pak zastavila na ještě únosných 146 gramech. Pod zadním krytem se skrývá akumulátor s kapacitou 2 330 mAh, který by měl zaručit relativně dobrou výdrž, i když oproti například modelu Huawei Ascend D2 je kapacita výrazně menší.

V Xperii Z najdou její majitelé jednu úplně zbrusu novou aplikaci s názvem Battery STAMINA Mode. Podle Sony by tato aplikace měla být schopna až čtyřikrát prodloužit pohotovostní výdrž baterie. Funguje to tak, že když zhasnete displej, funkce vybere aplikace, které spotřebovávají nejvíce energie a vypne je. Hned, jak zmáčknete odemykací tlačítko, tyto aplikace ihned obnoví.

Na vybraných trzích bude v průběhu prvního čtvrtletí roku 2013 uvedena rovněž varianta telefonu Xperia Z – model Xperia ZL. Xperia ZL bude poskytována se stejnou výbavou jako Xperia Z, a to včetně 5palcového displeje a špičkového čipsetu, ovšem v mírně odlišném provedení. Xperia ZL nebude voděodolná a záda telefonu budou vyrobena z klasického zakřiveného plastu, který padne lépe do ruky. Telefon bude také o něco menší, tlustší (9,8 mm) a těžší a bude mít i větší baterii s kapacitou 2370 mAh. Zřejmě bude také o něco levnější.

A takto vypadá sestra Xperie Z - model Xperia ZL, který není odolný a má plastová záda

Jak Xperia Z, tak Xperia ZL se budou od začátku prodeje dodávat s operačním systémem Android verze 4.1 Jelly Bean, který bude krátce po uvedení telefonů na trh aktualizován na verzi 4.2. Sony Xperia Z se bude prodávat v černé, bílé a fialové barevné variantě, zatímco Xperia ZL pouze v černé a bílé. Na trhy v západní Evropě se novinka dostane už v 1. čtvrtletí 2013. Sony Xperia Z dorazí do ČR v březnu za předběžnou cenu 16 900 Kč. Sony Xperia ZL se v ČR prodávat nebude.

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Technické parametry Sony Xperia ZL

Kompletní specifikace
Konstrukce131,6 × 69,3 × 9,8 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 370 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2013, ?
Diskuze ke článku
Leon
Žiadne XZL tam na CES k nahliadnutiu nie je ?
mike
Jen : WOW!
lendo
neviete ako je na tom "front cam?"
JardaS
Na youtube je už 10 různých prezentací Xperia Z - tohle bude asi opravdu stěžejní model:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze