Sony Xperia Z a Android 4.3 Jelly Bean: uživatelské zkušenosti

38

Sony Xperii Z jsme pro vás otestovali již téměř před rokem, stále se ale jedná o zajímavý telefon, který má co nabídnout, a který používá mnoho lidí. Cena klesla a dostavila se aktualizace na Android 4.3 Jelly Bean, která ji doslova vlila novou krev do žil, a kterou již více než týden podrobujeme testování. Dnes podíváme, kde všude se aktualizace promítla a jestli jsme narazili i na nějaký problém.

Sony Xperia Z na oficiálních snímcích

Nepřehlédněte:

Úvod

Recenzi Sony Xperie Z jsme vám přinesli již v březnu minulého roku, od té doby již byla sesazena z pomyslného trůnu vlajkové lodi společnosti Sony. Přesto se jedná o perfektní telefon s FullHD displejem, 13Mpx fotoaparátem a čtyřjádrovým procesorem, který se navíc může pyšnit voděodolnou a převážně skleněnou konstrukcí. Cena samozřejmě razantně klesla a tak se momentálně jedná o výhodnou koupi v poměru výkon/cena.

Informace o nové aktualizaci na Android 4.3 Jelly Bean pro Xperii Z a další (Xperia Ultra, Xperia ZL, Xperia ZR a tablet Xperia Z) jsou staré již zhruba měsíc, na naši Xperii však aktualizace došla až zhruba před týdnem. Od té doby telefon podrobujeme testování. O postřehy a názory se s vámi chceme nyní podělit formou uživatelských zkušeností.

Sony Xperia Z

Ještě než se pustíme do samotných dojmů z nové aktualizace, připomeneme si v několika základních bodech, čeho všeho se měla aktualizace dotknout podle prohlášení společnosti Sony. Následně se v článku pokusíme dotknout všech zmíněných bodů a samozřejmě přidáme další postřehy navíc.

Aktualizace na Android 4.3 přináší

  • plynulejší a rychlejší uživatelské rozhraní
  • funkci Smart Social Camera
  • některé přeinstalované aplikace jsou aktualizovány na nejnovější verze (namátkou MyXperia, Smart Connect, Small apps, TrackID, Sony Select)
  • možnost kompletní změny uživatelského prostředí skrze „Xperia Témata“, další témata budou dostupná skrze Sony Select.
  • lepší zabezpečení pro firemní zákazníky sladěné s vlastním řešením Xperia in Business
  • aktualizovaná verze aplikace pro správu napájení STAMINA

Instalace

Celkově měl balík aktualizace na Android 4.3 okolo 350 MB, stahování tedy rozhodně doporučujeme pomocí Wi-Fi. Pro instalaci je nutné, aby byl telefon nabit minimálně na 35%, jinak telefon proces aktualizace ani nespustí a informuje vás o nutnosti dobití zařízení. Telefon také upozorní, že v průběhu aktualizace telefon bude dostupný pro hovory a celkově proces instalace potrvá zhruba 40 minut.

Android 4.3 Jelly Bean na Sony Xperii Z

Po odsouhlasení se telefon restartoval a spustil se proces instalace. V našem případě trvala celá akce zhruba 20-25 minut, záleží také na tom, jak moc je telefon zaplněn různými daty. Důležitou informací je, že po aktualizaci se nesmazala žádná data, obrázky, SMS zprávy ani nic podobného. Zálohu dat ale v každém případě jako vždy doporučujeme z důvodu možných problémů při samotné instalaci nové verze operačního systému.

Prostředí a vzhled

Po zapnutí telefonu si majitelé Xperie Z všimnou trochu přepracovaného vzhledu. Většinou jde pouze o drobnosti, ale téměř vždy fungují ku prospěchu. Začneme schématy, které Sony vyměnilo za nová. Těch je nově předinstalováno 8, klasickou různobarevnou „vlnu“ nahradila vlna nové generace v jednodušším motivu. Schémata změní prostředí do modra, zelena, červena, fialova, zlata, šeda, růžova a také do motivu Xperie Z Ultra. Jediné schéma Xperia Light (narůžovělé téma) si zachovává designovou linku schématu z verze Android 4.2.1. Schémata samozřejmě nemění pouze tapetu zamečené a odemčené obrazovky, mění například také barvu nádechu podsvícení u rychlých přepínačů v liště, což působí efektně.

Na screenshotech můžete vidět doplňkové téma „Triflat“

To ale není novinka. Pokud vám standardní nabídka schémat nestačí, máte možnost přidat další kliknutím na ikonu +. Automaticky se přesměrujete do aplikace Sony Select, ve kterém najdete další plejádu nových schémat speciálně vytvořených pro telefony Xperia. Následné stažení již probíhá přes Google Play. Jeden příklad za všechny – schéma s názvem Triflat přináší kromě zajímavé tapety také designově zajímavě ztvárněné tlačítka pro ovládání systému na spodku displeje, o čemž se můžete přesvědčit na přiložených screenschotech. Další zásadní barevnou proměnou prošlo nastavení. To je nově v bílém hávu.

Na jednu stranu působí nastavení přehledně, na stranu druhou je bílá poněkud agresivní. K tomu se váže náš další postřeh. V menu nastavení, podsložka displej a další podsložka vyvážení bílé barvy Sony nově nastavilo měkčí podání bílé, nasycení je standardně nastaveno na možnost 3.0. Bílá tedy není tolik agresivní a barevný tón lehce do růžova se snaží nezatěžovat vaše oči, což je vzhledem k celkovému zesvětlení prostředí vítané. Kromě samotné změny barvy prošlo nastavení menším přeházením. Naštěstí vše kuprospěchu věci a celkově je tedy nastavení přehlednější než u předchozí verze.

Nastavení je nově v bílém hávu

Abychom pouze nechválili, změna nemusí být vždy pozitivní. Například po vstupu do menu si pozornější všimnou, že naprosto chybí ikona lupy pro vyhledávaní aplikací nebo ikona pro seřazení aplikací podle určitého vzoru. Ano, tyto možnosti se schovali do boční výsuvné lišty. V té máte možnost aplikace prohledat, odinstalovat, máte zde možnost aplikace seřadit podle sebe, abecedně, podle nejpoužívanějších a také podle naposledy nainstalovaných. Máte zde také rovnou odkazy na Obchod Play a Sony Select. Ač působí boční výsuvná lišta přehledně, přinejmenším ikona lupy měla zůstat na svém původním místě. Nově musíte při hledání aplikace vysunout lištu, kliknout na možnost „Prohledat aplikace“ a až následně napsat hledaný název.

Výsuvná lišta je sice přehledná, na druhou stranu poněkud zdržuje

Kompletní změnou prošla také aplikace fotoaparát. Ta nabízí nové prostředí a opět musíme chválit. Režimy fotografování jsou nově ukryté pod jedním tlačítkem navíc s krátkým vysvětlením, podrobné nastavení je pak u každého fotografického režimu přehledně vystavěno. V tomto místě také naleznete doplňkové aplikace, které opět stáhnete pomocí Sony Select a Google Play (namátkou: 360 Panorama, FxGuru, Wikitude Places a další). Co se týče výsledků fotoaparátu, dovolili bychom si tvrdit, že vše zůstalo při starém, což není nutné brát jako nevýhodu. Mírné předělávky doznaly také aplikace Album a Walkman, prostředí je nově intuitivnější. Kromě viditelných designových změn proběhly samozřejmě i ty menšího rázu. Nové jsou některé přechody/animace, jejich změna byla ale vždy volena citlivě, takže celkově prostředí dospělo.

Inovované prostředí fotoaparátu

Rychlost

Další zásadní věcí, které si po aktualizaci majitelé „Zetka“ všimnou je bezpochyby nárůst rychlosti. Vstup do menu, procházení obrazovek, přesouvání widgetů a zástupců aplikací, samotné otevírání aplikací a práce s multitaskingem, vše je nově okamžité a bez jakýchkoliv prodlev. Sony v tomto ohledu zapracovalo na téměř dokonalé optimalizaci a teprve při srovnání se starší verzí operačního systému Android je tento rozdíl plně viditelný. V tomto ohledu musíme jednoznačně chválit, aktualizace doslova vlila novou krev do žil tohoto stále ještě špičkového telefonu.

Sony Xperia Z ještě nepatří do starého železa

Zapnutí telefonu je na první pohled přinejmenším stejně rychlé, přibližně do 30 vteřin můžete telefon již plně využívat. Optimalizace se příjemně projevila také na uspání/probuzení displeje. Dříve se nám na testovací Xperii Z často stávalo, že po probuzení obrazovka přestala reagovat na dotyky nebo se displej ani neaktivoval. V tomto případě pomohl vždy až restart telefonu, což nebylo nic příjemného. Že jde o chybný kus vyvrací fakt, že od aktualizace na Android 4.3 Jelly Bean jsme se s ničím podobným již nesetkali a telefon nyní funguje tak, jak má.

Učím se

Další zajímavou novinkou je možnost naučit telefon, jakým stylem píšete. Že to nedává smysl? Standardní klávesnice od Sony vás přesvědčí o opaku. Klávesnici můžete nechat osvojit váš styl psaní přímo v nastavení klávesnice. Jako zdroj ''učení'' si můžete vybrat Gmail, Facebook, Twitter, zprávy nebo můžete telefon vašim slovům naučit manuálně. Osvojení stylu psaní trvá několik minut v závislosti na tom, kolika konverzacemi se telefon musí „prokousat“. V našem případě trvalo učení ze zpráv asi jednu minutu, z Facebooku a Gmailu přibližně 5 minut. O výsledku takového učení budete následně informováni pomocí zprávy v notifikační liště.

Naučte klávesnici vašemu stylu psaní

Výdrž a režim STAMINA

Režim STAMINA je znám již z verze operačního systému Android 4.2.1, ve verzi 4.3 funguje stejně dobře. Samotná aktivace režimu STAMINA má za úkol vypnout datové sítě po vypnutí displeje a také vypnutí (utlumení) aplikací na pozadí. To má za výsledek šetření spotřeby baterie. Oblíbenou možností je také funkce „Wi-Fi podle místa“. Díky tomu telefon hledá dostupné sítě Wi-Fi pouze v místech, která si pamatuje a tím opět šetří spotřebu baterie. Aktualizace na verzi 4.3 Jelly Bean přinesla také celkový nárůst výdrže. I zde je znát lepší optimalizace zátěže zařízení. Telefon už bez problému vydrží celodenní používání bez jakéhokoliv omezování se. Dvoudenním smartphonem se však Xperia Z nestane ani po aktualizaci, bohužel.

Nabídka režimu úspory baterie STAMINA

Závěr a zhodnocení

Pokud jste uživateli Sony Xperie Z a přemýšlíte, jestli aktualizovat nebo ne, doufáme, že vám dnešní článek vaše rozhodnutí ulehčí. Pokud bychom měli shrnout dojmy z nové aktualizace na Android 4.3 Jelly Bean, jsme rozhodně příjemně překvapeni, dokonce až nad očekávání. Telefon je velice rychlý, veškeré změny byly voleny citlivě, chválíme novou nabídku schémat a také celkovou optimalizaci a stabilitu.

Další aktualizované a designově upravené aplikace

Jedinou menší výtku bychom směřovali na boční lištu v menu, která práci (hlavně při vyhledávání) poněkud zdržuje. I tak se jedná o perfektní krok kupředu a z Xperie Z se opět stává dobrá koupě pro ty z vás, kteří nepotřebují aktuální špičku ve svém oboru, přesto potřebují zařízení bez kompromisů. Co říkáte na aktualizaci vy, majitelé? Je něco, co jsme v článku nezmínili a přesto to zaujalo vaši pozornost? Nebo jste narazili na nějaký problém? Pokud ano, podělte se s námi o vašeho postřehy v diskuzi pod článkem.

sony-xperia-z
Klady
  • celkové zvýšení rychlosti
  • přepracované prostředí
  • nové prostředí aplikace fotoaparát
  • nová schémata
  • stabilita, optimalizace
  • vkusně zvolené systémové animace
  • osvojení stylu psaní
  • zvýšená výdrž baterie
Zápory
  • výsuvná lišta v menu
Diskuze ke článku
djcd dg
něco takového na Xperia L a bylo by to perfektní
tom
To nové pestředí teda nic moc. Hlavně ty dolní tlačítka.
Lukáš Bartošek
Lukáš Bartošek
Co se týče vyhledávání aplikací, tak k tomu velmi dobře poslouží google now swipem z dolní lišty směrem nahoru. To už ale bylo od počátku xperie z. Jinak za mne překvapivě palec nahoru. Jsem zvědav na tu rychlost..
sinix
Dobrý den, může mi prosím někdo prověřit zda u těch barevných témat (i třeba skrz ten Sony Select) zůstalo původní modrozelené (petrolejové) vlnové schéma pojmenované ve v4.2 jménem Air. Podle zdejších obrázků Air schéma je nové a už jen modré. Mnohokrát děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze