Sony Xperia SP: vyšší střední třída se 4,6" HD displejem

74

Dnes mělo Sony na programu tiskovou konferenci. Na ní dle očekávání představilo dvě novinky. V tomto článku se podíváme na vybavenější Xperii SP, která se svou výbavou, která čítá 4,6palcový HD displej, dvoujádrový procesor s taktem 1,7 GHz, Android 4.1, nebo 8 megapixelový fotoaparát, zařadí do vyšší střední třídy.

Fanoušci Sony se konečně dočkali. Po zklamání z veletrhu MWC 2013, kde Sony neukázalo žádnou novinku, nadešel 18. března den D. Sony se vytasilo s delší dobu očekávaným modelem Xperia SP, který posílí pozici japonského výrobce ve vyšší střední třídě.

Stále spíše hranatě

Vzhled telefonu jde ve šlépějích Sony. Opět je vše laděno spíše do hranatých tvarů, nicméně nejde o vyložený extrém, který jsme viděli u Xperie Z. Dále tu najdeme hned několik zajímavých prvků. Například pěkně vyvedený reproduktor pro hovory nebo průhlednou bradu (proužek) ve spodní části, který bude různě barevně podsvětlen. Jistě vás zajímají také rozměry. Xperia SP nebude vyloženým obrem. Výška se zastavila na 130,6 milimetrech, šířka činí 67 milimetrů a tloušťka se o dvě setinky milimetru dostala pod jeden centimetr. Hmotnost 155 gramů je vcelku průměrná.

Sony Xperia SP - oficiální fotografie

Dle módních trendů se Xperia SP vytasila s poměrně velkým displejem. Počítejte s úhlopříčkou 4,6 palce a rozlišením 1280 x 720 pixelů. Bohužel část úhlopříčka ukrajují softwarová tlačítka, která však například při sledování videa zmizí. Displej typu TFT nabízí i vylepšení Bravia Engine 2 a je krytý tvrzeným sklem. Sony neuvádí výrobce.

Dostatek výkonu

Nikterak se nemusíte obávat o výkon telefonu. Výrobce vsadil na dvoujádrový Qualcomm MSM8960 Pro s taktem 1,7 GHz. Xperia SP se tak bez problémů zařadí mezi nejvýkonnější telefony vyšší střední třídy. Prozatím není známá velikost paměti RAM, nicméně ji tipujeme na 1 GB. Naopak známe interní úložiště, které poskytne 8 GB, reálně však 5,8 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty.

Hardware se bude starat o běh operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. Nad ním bude bdít nadstavba od Sony, která kromě lehce pozměněného vzhledu přinese například speciální aplikace Walkman, Alba a Filmy, které vynikají nejen moderním grafickým hávem, ale také bohatou nabídkou doplňkových funkcí.

Vítej, silný akumulátore

Přesuneme se k fotoaparátu, který se pyšní vcelku běžným rozlišením 8 megapixelů. Samozřejmostí je automatické ostření, přisvětlovací LED dioda či Exmor RS. V nabídce funkcí objevíte také HDR, panorama, detekci obličeje či 16x digitální zoom. Mnohem zajímavější je však návrat hardwarové spouště fotoaparátu, která například Xperii Z chyběla. Videa si zaznamenáte až ve FullHD rozlišení a využít budete moci i čelní kamerku, která nicméně nabízí jen VGA rozlišení.

Sony Xperia SP

Naopak velmi slibně to vypadá s výdrží telefonu. Sony šlo do sebe a do Xperie SP vměstnalo baterii s kapacitou 2370 mAh. Slibuje tak výdrž až 734 hodin v síti UMTS. My si výdrž samozřejmě ověříme v testu a prozatím nezbývá doufat, že Xperia SP pokoří status jednodenního telefonu.

Z další výbavy můžeme jmenovat podporu GPS a Glonass, Bluetooth, NFC, Wi-Fi a nechybí ani sítě LTE. Sony Xperia SP dorazí ve třech barevných provedeních, v bílé, černé a červené, ještě během 2. čtvrtletí. Cena prozatím nebyla upřesněna.

Technické parametry Sony Xperia SP

Kompletní specifikace
Konstrukce130,6 × 67,1 × 10 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 370 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:28 hodin
DostupnostQ2 2013,
Diskuze ke článku
Ghola
Ta kapacita baterie vypadá slibně, a jelikož je to pouze dvoujádro tak v kombinaci s režimem STAMINA je to snad konečně telefon, co si člověk bude moct vzít na pár dní beze strachu mimo civilizaci a el. zásuvky.
Posik
Vypada pekne akorat by me zajimala cena :-)
ado
Hm,.. že by o nejaký čas, nástupca pre moje U-čko :)
Concionator
Někdy sice některé počiny Sony nechápu, ale celkově - jak se zdá - má velmi dobře vyšlápnuto a soustředění na kvalitní modely by mohlo přinést růže. Tohle vypadá na praktické a dobře použitelné zařízení!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze