Sony Xperia sola: bezdotykový displej konečně pořádně

6

Sony Xperia sola je jedním z mála telefonů, který se může pochlubit nějakou tou výjimečnou funkcí. Řeč je samozřejmě o tzv. bezdotykovém ovládání, známém také jako Floating Touch. Ta ale byla doposud funkčně hodně osekaná. Nyní se ale objevila možnost zpřístupnit toto ovládání napříč celým uživatelským prostředím.

Sony Xperia sola na fotografiích z květnové recenze

Tip: Recenze Sony Xperia sola – „bezdotyková“ střední třída

Když Sony v únoru tohoto roku představilo novou Xperii sola, vzbudila tato zpráva docela velký ohlas. Jednalo se totiž o vůbec první mobilní telefon, schopný takzvaného bezdotykového ovládání. Nejedná se o to, že by snad displej telefonu nereagoval na ovládání pomocí dotyků prstů, jak se zpočátku mnozí mylně domnívali. Jde o to, že jej můžete kromě klasických tahů prstů ovládat ještě tak, že se jedním prstem vznášíte asi 1 cm nad displejem, který na toto reaguje jako na běžný dotek. Vše je umožněno díky speciální technologii displeje jménem Floating Touch. Více si o ní můžete přečíst v našem podrobném článku.

Přečtěte si také - Sony Xperia sola: nový "bezdotykový" displej pod drobnohledem

Sony bohužel tuto funkci pojalo spíše jako slogan na reklamní plakáty, než jako skutečně využitelnou věc. Ono bezdotykové ovládání totiž výrobce ve finální fázi zpřístupnil pouze pro procházení odkazů v internetovém prohlížeči, a pro možnost pohrát si s tapetou na základní obrazovce. Zbytek uživatelského prostředí na zdvižený prst zkrátka nereagoval.

Nyní se ale majitelům tohoto svým způsobem unikátního smartphonu otevírá zajímavá možnost Floating Touch využít mnohem víc. Nově mohou "létajícím prstem" ovládat prakticky cokoliv, od pohybu na základní obrazovce a v menu, přes ovládání hudebního přehrávače až po psaní SMS zpráv apod. Za zpřístupnění těchto funkcí však bohužel nestojí samotný výrobce, ale mobilní kutilové z webu XDA-Developers, který je mekkou mnoha různých úprav pro širokou škálu různých mobilních zařízení.

Jak můžete vidět z níže přiloženého videa, jehož autorem je shodou okolností známý český fanouškovský web Xperia.cz, bezdotykové ovládání vyžaduje trošku času, než si zvyknete na to, jak přesně daleko od displeje musíte prst držet. Po dostatečném procvičení je ale komplexní ovládání telefonu opravdu hračka.

Plnohodnotné bezdotykové ovládání Sony Xperia sola (autor: Xperia.cz)

Připomínáme, že se jedná o úpravu, která zahrnuje zásah do systému. Ten, jak mnozí z vás ví, není možný bez provedení tzv. rootu. Pokud tuto úpravu provedete nesprávně, můžete riskovat ztrátu záruky. Pokud se pro její provedení opravdu nakonec rozhodnete, doporučujeme si teto krok nejdříve pořádně nastudovat na různých diskuzních fórech jako jsou například právě výše zmíněné weby XDA-Developers či Xperia.cz.

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
honza
Mě by zajímalo k čemu je to dobrý ;)
Crozz
Teď ještě spojit všechny technologie dohromady a máme displej s ovládáním dotykem, nehtem, stylusem a bezdotykove
Jarka
Provolala jsem pár stovek kvůli ignoraci mého notebooku nové xperie sola. Nepomohlo vypnutí antiviru, opakovaná instalace apd. Můj notebook s Windows7 nenajde xperie sola ani skrz bluetooth. Jiný telefon pracuje s tímto notebookem okamžitě po zapojení USB kabelu, takže je evidentně chyba na straně slavné SONY, která nemá ani bezplatnou technickou podporu!!!
Tento velechytrý mobil je sice docela krásný, ale nestáhnu do něj ani jednu píseň a neupravím svá alba pohodlně v notebooku. Dokonce mi stáhl fotky přátel z FB a neumožňuje je vymazat ani na mobilu.
Taky nemožnost upravit šedočerné pozadí e-mailu mne neuspokojuje.
Po téhle zkušenosti se nedá upřímně doporučit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze