Sony Xperia M2 oficiálně: inovace střední třídy

11

Po telefonu nejvyšší třídy, Xperia Z2, nám Sony představuje svého nástupce ve střední třídě. Tím je Xperia M2, která oproti modelu z minulého roku nabízí řadu vylepšení, ale oproti telefonům vyšší kategorie spoustu kompromisů. I tak přináší kvalitní zpracování, dostatečný výkon a snad i slušnou cenu.

V červnu minulého roku vyšla Xperia M, která se řadila do střední třídy a mířila na ženy nebo mladé lidi. Dnes na veletrhu MWC 2014 Sony představila řadu nových produktů, mezi kterými jsme mohli najít především Sony Xperia Z2, jako nástupce vlajkové lodi Z1, a Z2 Tablet. Hned vedle nich je ale Xperia M2, která si rovněž zaslouží pozornost. Nabízí totiž velmi povedené zpracování i slušnou výbavu za uměřenou cenu.

Displej a zpracování

Vylepšení se dočkal displej, který se zvětšil na velmi slušných 4,8 palce. Horší už je to s rozlišením, které oproti Full HD high-endům nabízí jen 960 × 540 pixelů. Stále se ovšem jedná o střední třídu, takže můžeme doufat, že tomu bude odpovídat i cena. Podle dostupných obrázků můžeme soudit, že je displej dostatečně ostrý, ovšem ve srovnání s Z2 ucítíte patrný rozdíl.

Vzhled se drží linie, kterou můžeme znát už od Xperie Z a M2 tak snadno zařadíte do stáje Sony. Přední i zadní strana je tak skleněná, ovšem zmizel hliníkový okraj, který jsme u vlajkových lodí chválili. Jedná se samozřejmě o kompromis, který drží níž cenu, a telefon tím přichází o dojem luxusu. Opět se ale nejedná o něco, co by nás u střední třídy překvapilo.

Výkon a fotoaparát

I zde je výrazná změna oproti vlajkové Z2. Telefon pohání Qualcomm Snapdragon 400, který nabízí 1,2GHz čtyřjádrový procesor a grafický čip Adreno 305. To vám bohatě stačí na všední funkce i náročnější 3D hry. Telefon také nabízí 1 GB paměti RAM. Smutnou zprávou je ovšem využití starší verze Androidu – 4.3 Jelly Bean. Sony je známé tím, že ve svých telefonech používá starší verze operačního systému, ale díky tomu, že nová Z2 nabídne rovnou KitKat, v nás zahořela naděje, že tomu tak bude u všech nových přístrojů. Sony nicméně slibuje, že aktualizace přijde do několika měsíců. O výdrž se stará 2300 mAh baterie. Paměť Xperie M2 je pouhých 8 GB, ale rozšířit se dá díky microSD kartám až na 32 GB.

Sony Xperia M2

Jak už jistě čekáte, také fotoaparát je oproti 20,7megapixelovému v Z2 značně osekán. Oproti Xperii M z minulého roku jde ale o zlepšení. M2 totiž nabídne 8megapixelový snímač s přisvětlovací diodou. O kvalitě fotografií zatím nemůžeme referovat. Samozřejmě nechybí technologie Exmor RS, kterou Sony používá napříč různými přístroji. Softwarová výbava ale není špatná a telefon vám umožní pořizovat panoramatické snímky nebo využívat dávkovací mód. Nejdůležitější budou asi funkce, které dovolí snímky rychle publikovat na sociálních sítích.

Telefon nabídne LTE a bude dostupný ve třech barevných variantách – černé, bílé a fialové. K dispozici by také měla být varianta se dvěma sloty pro karty SIM. Oproti vlajkové Z2 má sice řadu kompromisů, ale i tak nabídne kvalitní zpracování, slušný výkon i fotoaparát a je tu zejména pro ty, kteří nechtějí utrácet peníze za nejvyšší třídu. Vydání se očekává v dubnu 2014.

Technické parametry Sony Xperia M2

Kompletní specifikace
Konstrukce139,6 × 71,1 × 8,6 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,8" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
Dave
proc 4,8" ? ono je 4,3 nebo maximálně 4,5 moc malo?
Omen
Jak muze byt tahle plachta nastupcem Xperie M?
Marduch
souhlas, 4,8 z toho dělá průměrnější telefon. Asi obava, že s 4,3 by se méně prodával Compact.
Jsem taky hodně zvědav, zda u varianty s dual-sim ponechají LTE. Divil bych se pokud ano.
Omen
I 4,3" je moc. Zachovat 4", aktualizovat streva, rozliseni qHD, zvetsit baterii a hotovo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze