Sony Xperia M2
recenze

Sony Xperia M2

Dobrý dojem kazí drobnostmi

Sony Xperia M2 měla už od svého představení našlápnuto k úspěšné budoucnosti, a to především díky zajímavé funkční výbavě, přiměřené cenovce a také líbivému designu. Nic ovšem není bez chyby a Xperia toto pravidlo bohužel potvrzuje. Pojďme se tedy podívat, jak si novinka vedla v naší redakci.

I když se může zdát, že se většina „zavedených“ výrobců mobilních telefonů se specializuje už pouze na TOP smartphony s nekompromisní výbavou, není tomu tak. Telefony střední třídy jsou stále velmi vyhledávaným zbožím, konkurence je tak v tomto segmentu opravdu výrazná. Své místo si bude chtít uzmout také novinka společnosti Sony, Xperia M2. Ta se nesnaží konkurovat špičkovým zařízením, přesto se jedná o dobře vybavený telefon s příjemným designem, ani cenovka radost nezkazí. Bohužel, ne vše je bez chyby, záležet tedy bude i na tom, kdy Sony formou aktualizací různé (menší či větší) chyby v systému opraví. Nebudeme ale předbíhat.

Nepřehlédněte:

Sony Xperia M2 zapadá funkční výbavou do střední třídy, to dokazuje například horší rozlišení displeje. Námi testovaná varianta disponuje slotem pouze pro jednu SIM kartu, na trh však dorazí také její dualSIM varianta s označením M2 dual. U té však bude chybět jedna z nejzajímavějších funkcí, kterou „standardní “ Xperia M2 disponuje, a to LTE. Cena by měla zůstat stejná. Záleží tedy na daném zákazníkovi, jestli ocení rychlé datové přenosy nebo raději podporu dvou SIM karet zároveň.

Sony Xperia M2 na oficiálních snímcích

Technické parametry Sony Xperia M2

Kompletní specifikace
Konstrukce139,6 × 71,1 × 8,6 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,8" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostduben 2014,

Sony Xperia M2 – videopohled

Obsah základního balení

  • mobilní telefon Sony Xperia M2
  • datový kabel
  • nabíjecí adaptér do sítě
  • pecková sluchátka
  • dokumentace, příručka, záruční list

Design a konstrukce: téměř jako „Z2ka“

Sony Xperia M2 se nijak netají designovou linkou Omni Balance, kterou známe již z dnes postarší Xperie Z. Designově má však nejblíže k současné vlajkové lodi společnosti Sony, Xperii Z2. I tak se ale Xperia M2 samozřejmě liší, a to jednou ne zrovna příjemnou „drobností“. Na mysli máme samozřejmě velké rámečky vedle a hlavně pod a nad displejem. Konkrétně prostor nad displejem je ještě větší než u Xperie Z2. Prostor nad displejem je navíc asymetrický oproti spodní části, celkově to bohužel vypadá velmi nepěkně. V prostoru pod displejem pak nalezneme pouze diodový pruh, štěrbinu, kterou jsme mohli vidět například už u modelu Xperia E1 (dual). Tento pruh svítí v závislosti na tom, jaká barva na displeji momentálně převládá (například v galerii nebo v hudebním přehrávači). U černé verze je pruh v době jeho neaktivity zcela neviditelný, o to více dokáže vaše okolí překvapit.

Sony Xperia M2

Pod displejem (bohužel) nenajdeme kapacitní tlačítka, tlačítka pro ovládání telefonu se umístila, jak je tomu již u Sony zvykem, na displeji. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce displeje (4,8 palce) to není tak velký problém, na druhou stranu se místa pod displejem stále více než dost, alespoň by byl prostor účelně využit. Nad displejem samotným pak nalezneme kromě loga společnosti Sony také sekundární kameru pro videohovory a průchod nezbytných senzorů, jakými jsou například senzor jasu a senzor přiblížení. Své místo si zde našla také nenápadná notifikační LED dioda, velikostně odpovídá té z Xperie Z1 Compact, bohužel i v tomto případě je její svit lehce přehlédnutelný. Nad samotným logem pak nalezneme nenápadné sluchátko pro hovory. Nenápadné proto, že Sony nepoužilo žádnou ozvláštňující mřížku. Jedinou věcí, která „narušuje“ celistvost přední strany je tak již zmíněné logo společnosti Sony.

Sony Xperia M2 ze všech stran

Podíváme se samozřejmě také na boky telefonu. Na tom levém nalezneme pouze nezakrytý vstup microUSB konektoru, vše důležité pak naleznete na straně pravé. Ve vrchní části se nachází plastová záslepka, ta chrání jak slot pro paměťovou kartu microSD, tak také slot pro microSIM kartu. Kousek pod záslepkou nalezneme typické kruhové tlačítko, které slouží pro vypnutí/zapnutí telefonu, respektive displeje. U toho se na okamžik pozastavíme. Už v prvních dojmech jsme tlačítku vyčítali poměrně měkký a nejistý stisk, to se v průběhu testování potvrdilo. Nechtěné zmáčknutí je dílem okamžiku, tlačítko snadno nevědomky „zmáčknete“ také v kapse. Například u Xperie Z je stisk mnohem tužší. O životnost tlačítka však nemáme obavy, jen je nutné zvyknout si.

Sony Xperia M2 – barevný pruh pod displejem

Pod odemykacím tlačítkem naleznete dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to je opět poměrně malé, na druhou stranu se chlubí mnohem jistějším stiskem, než jak je tomu v případě vypínacího tlačítka. To samé můžeme říci o posledním tlačítku pravé strany, tedy o dvoupolohové spoušti fotoaparátu. I tento ovládací prvek se chlubí jistým stiskem, opět ale zamrzí poměrně malé rozměry, které nemusí vyhovovat každému. Vrchní část hostí pouze vstup 3,5milimetrového jack konektoru, i ten je po vzoru microUSB konektoru odkrytý. Na spodní části pak naleznete po celé délce děrovaný výstup hlasitého reproduktoru, v tomto místě bychom nalezli také primární mikrofon. Své místo si zde našel také otvor pro provlečení šňůrky.

Sony Xperia M2

V krátkosti se podíváme také na zadní stranu. Ve vrchní části nalezneme čočku 8Mpx fotoaparátu, tomu sekunduje poměrně výkonná přisvětlovací LED dioda. Malý symbol pod fotoaparátem naznačuje přítomnost NFC antény, což rozhodně potěší. Přibližně uprostřed zadního krytu pak nalezneme logo společnosti Sony, dole pak logo modelové řady Xperia. Vzhledem k odkrytým konektorům už asi nepřekvapí zpráva, že Sony Xperia M2 bohužel není voděodolná. Vzhledem k tomu, že smartphony od Sony se chlubí voděodolností jako jedni z mála, rozhodně tento fakt zklame. Vzhledem k tomu, že zadní kryt není možné odejmout, se Xperia M2 chlubí perfektním konstrukčním zpracováním. Nikde nic nevrže, nezaslechnete ani jiné nepříjemné zvuky. Za to si Sony zaslouží (téměř jako u všech svých telefonů) velkou pochvalu.

Sony Xperia M2 – detaily

Zapomenout nesmíme ani na rozměry a hmotnost zařízení. Xperia M měří 139,6 × 71,1 × 8,6 milimetru, hmotnost se zastavila na 148 gramech, což je pro vaši představu jen o 10 gramů méně, než kolik činí hmotnost Xperie Z2. I tak se ale Xperia M2 drží v ruce velmi pohodlně, hmotnost víceméně odpovídá použitým materiálům (kombinace skla a tvrzeného plastu), ani od konkurence se hmotnost nijak neliší. V ruce ale působí Xperia M2 poměrně hodnotným dojmem.

Sony Xperia M2

Celkově však nemůžeme hodnotit design Xperie M2 jednoznačně pozitivně. Nepěkně působí velké rámečky okolo displeje. Nepotěší také lesklá zadní strana, ta je bohužel doslova magnetem na otisky prstů a ulpívání mastnoty, především pak u celo-černé barevné varianty. Xperia M2 se bude prodávat také ve fialové a celo-bílé barevné variantě, bílá tedy bude i přední část displeje. Co říci závěrem? Hodnotit design Xperie M2 je dosti obtížné a náš negativní závěr je subjektivní. Pokud ji však větší rámečky odpustíte, nezklame vás.

Baterie a výdrž: lepší průměr

Sony Xperia M2 nabídne uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou 2 300 mAh, to je pro porovnání stejná hodnota, jakou se chlubí například i Xperia Z1 Compact. Sony Xperia Z1 Compact byla však skvěle optimalizovaná, i displej nabídl mnohem menší úhlopříčku (konkrétně 4,3 palce). Celkově to však s výdrží u Xperie M2 není tak špatné, jak by se mohlo zdát. V případě aktivního používání (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií) se bez problému dostanete na jednodenní, až 1,5denní výdrž.

Baterie bohužel není uživatelsky vyměnitelná

Pokud ovšem do hry zapojíte také GPS a hraní náročnějších 3D her, není problém vybít telefon během několika hodin. I tak ale existuje možnost, jak dvoudenní výdrže dosáhnout. Onou možností je režim STAMINA, který „papírově“ dokáže prodloužit výdrž o několik dní, reálnější je však prodloužení výdrže v řádech hodin. Má to ovšem svá úskalí v podobě omezení funkčnosti. Režim STAMINA totiž při vypnutém displeji zakáže mobilní data i Wi-Fi a telefon vás tak nebude upozorňovat na žádné nové události mimo hovorů a SMS. Existuje samozřejmě možnost přidat aplikace, které budou fungovat i při použití STAMINA režimu, tím ale celý smysl režimu nabouráte a z pochopitelných důvodů už není tak efektivní. Režim STAMINA dále umí aktivovat Wi-Fi podle umístění a v režimu slabé baterie si můžeme zvolit, co všechno se má zakázat.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 34 minut, což je průměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá 1 hodinu a 23 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 49 minut.

Zvuk: uši nepotěší

Hlasitý reproduktor u Xperie M2 je hlasitý doslova. U M2 rozhodně není nutné nastavovat hlasitost příchozích oznámení na maximum, při „běžném ruchu“ spolehlivě dostačuje poloviční hlasitost. U nastavení hlasitosti budíků pak dokonce stačí jen 1/3, a i tak je telefon hlasitější než většina přístrojů na maximální výkon. Je možné, že Sony podcenilo optimalizaci zvukové složky. Při nastavení vyšší hlasitosti se totiž zvuk znatelně degeneruje, tento fakt pocítíte především při pouštění skladeb na hlasitý reproduktor. Při maximální hlasitosti jsou skladby už téměř neposlouchatelné, což je trochu škoda, protože aplikace Walkman celkově patří mezi nejlepší hudební přehrávače napříč všemi zařízeními s operačním systémem Android.

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní části

Příliš chválit nebudeme ani výstup do sluchátek. Nejde ani tak o kvalitu dodávaných sluchátek, ta jsou vzhledem k zaměření a ceně přístroje vcelku odpovídající, zamrzí však přehnaná basová složka, která, zvláště pak u vyšších stupňů hlasitosti, dominuje a celkově zážitek z poslechu ruší. Obdobná situace platí i při použití vlastních sluchátek, i tak je ale výstup lepší než v případě hlasitého reproduktoru. Xperia M2 zkrátka není koncipována jako hudební telefon a na kvalitě reprodukce se to bohužel projevilo.

V posledním odstavci se zaměříme na sluchátko pro hovory. Zde platí tak trochu opak oproti hlasitému reproduktoru. Zvuk je sice kvalitní, na druhou stranu je zde téměř nutnost nastavit hlasitost na maximum, zvláště pak v trochu rušnějším prostředí, jako je například ulice nebo centrum města. V této části musíme zmínit také občasné výpadky. Zhruba asi v 1/10 všech případů (hovorů) si protistranastěžovala na chvilkový výpadek, respektive neúměrné ztišení zvuku. Původně jsme tuto nedokonalost přikládali zhoršenému GSM signálu, chyba se však opakovala nezávisle na místě, kde jsme se s telefonem pohybovali. I tak se ale nejedná o závažnou chybu, „výpadek“ netrval déle než 2 až 3 vteřiny a opakoval se velice sporadicky. Na jiné problémy jsme nenarazili, na výpadky si vždy stěžovala pouze protistrana, z pohledu volajícího k žádným chybám nedocházelo.

Displej: chtělo by to HD

Xperia M2 nabídne 4,8palcový TFT TN displej s qHD rozlišením, konkrétně tedy 960 × 540 pixelů. Vzhledem k velikosti displeje mohlo Sony dosadit alespoň HD zobrazovací panel, nízká cenovka se však někde projevit musela. Celkově ale hodnotíme displej poměrně pozitivně, jednotlivé pixely jsou z menšího odstupu téměř nerozeznatelné, pochválit musíme také poměrně dobré pozorovací úhly displeje.

Displej nabídne pouze qHD rozlišení

Horší je to však s maximálním jasem. Displej Xperie M2 je na přímém slunečním světle velmi špatně čitelný, naopak senzor pro regulaci jasu fungoval vždy bezchybně. Displeje bohužel také zakrývá zvláštní opar, barvy jsou tak poměrně mdlé. I tak je ale situace (s věrností barev) lepší, než například u již zmíněné Xperie Z. Na displeji je zkrátka nižší cenovka zařízení viditelná, i tak se ovšem nejedná o žádnou tragédii.

Hardware: optimalizace především

Sony Xperia M2 nabídne čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926 (Xperia M2 dual nabídne Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226) s taktem 1,2 GHz, tomu sekunduje 1 GB operační paměti (po prvotním spuštění je k dispozici zhruba 450 MB). Jako grafický akcelerátor použilo Sony čip Adreno 305, který dostačuje i pro náročnější 3D hry, jako je například Asphalt 8. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 8 GB, z té je však pro uživatele dostupných zhruba 2,8 GB, zbytek zabírá samotný operační systém a další aplikace. Jak už ale víme, paměť není problém rozšířit pomocí paměťových karet microSD do výše až 32 GB. Papírově vypadají hardwarové vnitřnosti opravdu velmi dobře, realita je na tom vzhledem k zaměření telefonu obdobně. Prohlédnout si můžete také výsledky několika benchmark testů.

Výsledky benchmark testů

Pochválit musíme také optimalizaci systému, celkově prostředí Androidu 4.3 Jelly Bean v podání Sony působí velmi příjemně. Sony nezahlcuje systém různými animacemi nebo náročnými přechody. I tak ale musíme vyzdvihnout pár problémů, na které jsme v rámci našeho testu narazili. Xperia M2 trpí na občasné záseky, a to konkrétně v internetovém prohlížeči. Dvakrát po dobu našeho testu navíc přestalo reagovat vypínací tlačítko displeje, respektive telefonu a pomohl až restart. Bohužel nevíme, jestli se jedná o chybu konkrétního kusu, nebo chyby v optimalizaci, každopádně na žádné větší problémy jsme v tomto ohledu nenarazili. I tak se ale jedná o drobnosti, které u jinak skvěle optimalizovaného zařízení zklamou.

Uživatelské prostředí: dle vzoru, ale nezklame

Uživatelské prostředí se nese v duchu Androidu 4.3 Jelly Bean pod taktovkou Xperia UI launcheru. Stejné jsou tedy jak úvodní plochy, tak také výsuvná, respektive notifikační lišta, ve které si můžete nastavit celkem až 10 rychlých přepínačů. Stejně jako u ostatních Xperií můžete i do modelu M2 nainstalovat další paletu zajímavých témat, která promění celé prostředí „k nepoznání“. Tapety jsou k dohledání v obchodě Sony Select, následně jste pro stahování odkázáni do Obchodu Play.

Uživatelské prostředí

Témata tak nezmění pouze tapetu, ale také tvar ovládacích tlačítek nebo symboly regulátorů (hlasitosti, jasu atd.). Také v samotném menu aplikací k žádné změně nedošlo, opět si tedy můžete kdykoliv z levé strany „vytáhnout“ nabídku s nejnutnějšími prvky, můžete zde aplikace vyhledat, odinstalovat, seřadit nebo se přemístiti do Obchodu Play, respektive Sony Select.

Uživatelské prostředí

Jak tedy celkově zhodnotit Xperii M2 po stránce hardwaru a uživatelského prostředí? Až na mírné problémy jednoznačně pozitivně, opět jsme toho názoru, že menší aktualizace by problémy se záseky (ať už prostředí, nebo nereagování vypínacího tlačítka) vyřešila. Poté by se z Xperie M2 mohl stát přístroj, který by i přes slabší hardware bez problému konkuroval například Xperii Z1 Compact, alespoň co se základních systémových činností týče.

Multimédia: budeme si hrát

Velký displej přímo vybízí k zábavě, pro ukrácení dlouhé chvíle si Sony kromě fotoaparátu a videokamery, na které se zaměříme za okamžik, přichystalo také několik dalších aplikací. Skvěle funguje například FM rádio s RDS, to dle zvyklostí funguje až po připojení sluchátek, která fungují jako anténa. Pro přehrávání hudby máte k dispozici perfektní aplikaci Walkman, nechybí ale ani Hudba Play od Google, která se pyšní, stejně jako Google Chrome pro prohlížení internetu, bezproblémovou synchronizací. Pro prohlížení fotografií poslouží aplikace Galerie nebo Fotky od Googlu, aplikace Galerie nedávno inovovala své grafické prostředí, které působí opět o kus přehledněji. Navíc poslouží i jako grafický editor, v podání Sony se navíc jedná o více než pouhé otočení fotografie.

Multimediální funkce

Fotografie můžete zrcadlit, narovnávat, přidat grafické efekty, rámeček nebo nálepky. Nastavit můžete také kontrast, jas, do fotografie můžete domalovat další objekty, potěší rovněž možnost vytvoření koláže, není tedy nutné stahovat doplňkové aplikace z Google Play. Pro přehrávání videoklipů nebo vašich oblíbených filmů a seriálů poslouží aplikace Videa, ta se chlubí podporou většiny běžných formátů, problémem nejsou dokonce ani české titulky. Zabavit se můžete také aplikací Náčrt, v té můžete tvořit pomocí hned několika nástrojů zajímavé a ručně psané poznámky, případně grafické nákresy. V telefonu nenalezneme žádné předinstalované hry, Google Play je však plný zajímavých herních titulů, mnoho z nich je navíc k dispozici zdarma.

Fotoaparát: šum, šum a zase šum

Fotoaparát nabídne maximální rozlišení 8 Mpx (3 264 × 2 448 pixelů), v maximálním rozlišení můžete fotit v režimu 4:3. S Xperií M2 však můžete pořizovat fotografie také v rozlišení 5 Mpx (formát 16:9), a nebo v rozlišení 2 Mpx (formát 4:3 či 16:9). Stejně jako u vybavenějších kolegyň nabízí fotoaparát mnoho zajímavých režimů (Super auto, Ručně, Social live, Timeshif burst, Efekt AR, Obrazový efekt, Plynulé panorama, Zjemnění tváře). V režimu Ručně navíc můžete zvolit hned 17 scén (namátkou: jemná pleť, měkké pozadí, krajina, korekce protisvětla, gurmán, pláž, sníh a další), zde se tedy rozhodně nešetřilo.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Celkově je nastavení fotoaparátu velice podrobné, zahrnuje například možnost nastavení samospouště, detekce úsměvu, režim ostření, HDR, ISO, měření expozice, rozpoznání obličeje, k dispozici je navíc také softwarový stabilizátor obrazu, který funguje spolehlivě. Potěšující je také dosazení již zmíněné dvoupolohové spouště pro ovládání fotoaparátu, spouští můžete navíc rychle spustit aplikaci Fotoaparát i ze zamčeného stavu.

Sony Xperia M2

Jak už tedy víme, fotoaparát je vybaven nad očekávání. Jaká je ale výsledná kvalita pořízených snímků? Bohužel, prozatím spíše špatná. Sony vsadilo na dost drastický postprocesing, výsledky totiž hardwaru vůbec neodpovídají. Při detailním zkoumání narazíme na až zarážející šum a podivné černé fleky, nepotěší ani slévání barev v jeden celek, což je patrné například u fotografiích zachycujících zelenou plochu. A to se stále bavíme o fotografiích za ideálních světelných podmínek. S ubývajícím světlem kvalita fotografií znovu klesá a objevuje se ještě více šumu. Osobně se domníváme, že špatná kvalita fotek není zapříčiněna samotným čipem, jde spíše o velice špatnou softwarovou podporu ze strany výrobce. Xperii M2 pochválíme alespoň za reálné podání barev a také výkonnou přisvětlovací LED diodu.

Ukázkové snímky

Ještě hůře je na tom sekundární kamera pro videohovory s rozlišením 0,3 Mpx. Vzhledem k nízkému rozlišení nejsou špatné výsledky žádným překvapením, i tak Xperia M2 z nepochopitelných důvodů vytahuje a přeostřuje detaily, které ve výsledku splývají v jakousi „karikaturu“ foceného objektu. Zatímco u fotografií z hlavního fotoaparátu jsou snímky na displeji telefonu ještě ucházející, výsledky z předního fotoaparátu už nikoli a svou kvalitou je nemůžeme doporučit ani jako přílohu multimediální zprávy, případně e-mailové komunikace.

Videokamera: kvalitní podívaná

Abychom však pouze nekritizovali, pochválit musíme výsledky videokamery. Videoklipy můžete nahrávat ve FullHD rozlišení, konkrétně tedy 1 920 × 1 080 pixelů (další možnosti jsou HD (720p) videa a nebo kvalita vhodná pro odeslání pomocí MMS). I na tomto příkladu lze tedy vidět, že výkonnostně novinka „stíhá“ s přehledem. Pořízené klipy jsou oproti fotografiím kvalitní, opět musíme vyzdvihnout věrné podání barev a snímkovací rychlost (29 FPS), díky které je video hezky plynulé. I u videoklipů můžete nastavit některé funkce, jako je režim ostření, HDR video, detekce úsměvu, aktivovat můžete také svítilnu. Jednoznačně pozitivně hodnotíme funkci SteadyShot, která naprosto spolehlivě eliminuje třes vašich rukou. Funguje tedy jako skvělá softwarová stabilizace. Pro úplnost našeho povídání o videokameře dodáme, že zhruba 30vteřinový klip zabere v paměti telefonu zhruba 50 MB.

Sony Xperia M2 (testovací video) – eteriér, 1080p

Sony Xperia M2 (testovací video) – exteriér, 1080p

Navigace: GPS i GLONASS

V Xperii M2 naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také aGPS a elektromagnetický kompas pro snazší orientaci na mapě, tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté aGPS dostanete polohu přibližně do 15 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia M2 snadno poslouží i jako automobilová navigace.

Mapy a Navigace od Google

Pro prohlížení vašeho okolí nebo navigaci poslouží dvojice aplikací od Googlu, konkrétně Mapy a Navigace. I když jsou aplikace závislé na internetovém připojení, můžete si v aplikaci Mapy bez problému uložit vaše nejbližší okolí do mezipaměti pro pozdější off-line prohlížení. K vyhledávání zájmových bodů nebo nasměrování do cíle však vždy budete potřebovat datovou síť, není ovšem problém zakoupit některou z plnohodnotných off-line navigačních alternativ z obchodu Google Play.

Telefonní funkce: kdo by čekal překvapení?

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte vaše kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a v případě nalezení duplicitních kontaktů navrhne spojení v jeden kontakt, čímž znatelně ulehčí práci. V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu.

Telefonní funkce

Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny, jako jsou například kolegové, rodina, přátelé a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem nebo službou WhatsApp a Viber funguje dle zvyklostí na výbornou.

Zprávy a e-mail: stále stejná písnička

Aplikaci pro vytváření textových, nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete vybrat jako defaultní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud aplikaci Hangouts i tak využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí gmailových účtů. Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

Zprávy, E-mail, Gmail a klávesnice

V Xperii M2 nalezneme standardní, od Sony přeinstalovanou klávesnici. Klávesnice od Sony je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli. Tak například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například speciální symboly na hlavní obrazovce. Nechybí ani možnost „osvojení si“ vašeho stylu psaní, telefon se díky službám jako Twitter, Facebook, Zprávy a nebo E-mail přiučí, jakým stylem komunikujete a nabídku doporučovaných slov tomu následně přizpůsobí.

Organizační funkce: zorganizujte si život

Představení organizačních funkcí Xperie M2 odstartujeme aplikací Kalendář, ta je vyvedena v klasickém a u Xperií velmi dobře známém „kancelářsky strohém stylu“, bez jakýchkoliv výstředností, což hodnotíme pozitivně. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Velmi dlouhé chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o aplikaci/editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů), dále barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr. Ani další funkce nepřekvapí, k dispozici je tak budík, stopky, minutka, světový čas, poznámky a kalkulačka.

Datové funkce a internet

Konektivitu zastřešuje kromě základního GPRS a EDGE také HSPA: 21/5,76 Mb/s, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, na krátkou vzdálenost pak poslouží Bluetooth ve verzi 4.0 nebo tolik oblíbené NFC, o jehož přítomnosti jsme již hovořili. Ve výbavě pak nechybí dokonce ani rychlé datové přenosy LTE. I zde zopakujeme upozornění, že dualSIM varianta Xperie M2 technologii LTE nenabídne, rozdíl je také v použitém procesoru. Internet můžete prohlížet pomocí předinstalovaného prohlížeče Google Chrome, který vyniká kromě bezproblémové synchronizace také rychlostí. Standardní androidovský prohlížeč však v telefonu nehledejte, pokud vyžadujete alternativu, můžete se poohlédnout po náhradě na Google Play. Skvěle funguje například také Opera, která navíc šetří vaše data.

Google Chrome

Závěrečné zhodnocení: doladit, prosíme

Sony se snaží dokázat, že i telefon střední třídy může mít co nabídnout a rozhodně nemusí jít jenom o „hloupé“ designové kousky. To se výrobci nakonec s Xperií M2 dokázat povedlo, jsou zde ovšem některé drobnosti, které mohou celkový dojem ze zařízení zkazit. A přitom si dovolím tvrdit, že zbytečně.

Začneme u kladů zařízení. Potěší líbivý design odkazující se na modelovou řadu Omni Balance, která je stále velice zajímavá, troufnu si říci, neokoukaná. K tomu se váže i perfektní zpracování konstrukce, zařízení se nejenom dobře drží v ruce, vše navíc perfektně lícuje. Jednoznačně pozitivně hodnotíme přítomnost rychlých datových přenosů LTE a také NFC, které napomůže rychlejšímu přenosu dat, nebo poslouží jako prostředník pro bezkontaktní platby. Radost udělá optimalizované prostředí, která vás nechá čekat jen výjimečně, Sony odladěné smartphony zkrátka umí. Pochválit musíme také možnost natáčení videí ve FullHD rozlišení, výkonnou přisvětlovací LED diodu, podporu paměťových karet a také efektní barevný pruh pod displejem, který téměř s jistotou zaujme všechny okolo vás.

Sony Xperia M2 by potřebovala doladit

Bohužel, vše má své chyby, i Sony Xperia M2 je má. Po stránce designu a provedení musíme opět zmínit nepěkné rámečky okolo displeje a povrch, který je doslova magnetem na otisky prstů a také mastnotu z vašich rukou. Nepotěší ani kvalita hlasitého reproduktoru, který, ač je velice hlasitý, je při vyšší hlasitosti už téměř neposlouchatelný. Velkým problémem je pak kvalita pořízených fotografií, a to jak z hlavního, tak i sekundárního fotoaparátu. Nejistý stisk vypínacího tlačítka je také poměrně problém, alespoň ze začátku, než si na jeho ovládání zvyknete a přizpůsobíte se mu. Do mínusů bychom mohli zařadit i nižší rozlišení displeje, HD rozlišení by se určitě vyjímalo mnohem lépe. Kromě již zmíněných problémů však musíme narazit i na občasné bugy, například výpadky při hovoru, zaseknutí v internetovém prohlížeči nebo nereagování vypínacího tlačítka. Společně s kvalitou fotografií si však dovolíme tvrdit, že by všechny problémy mohl napravit nadcházející softwarový update.

Těžká otázka na závěr, koupit, nebo ne? Ano, ale chvíli počkejte. Sony Xperia M2 se prodává za zhruba 7 500 Kč, jak jsme již zmínili, potřebovala by softwarový update, který by mohl napravit většinu zmíněných systémových chyb. Na nákup telefonu tedy nemusíte spěchat, kromě poklesu ceny byste se mohli dočkat perfektně vyladěného zařízení už při nákupu, což je mnohem příjemnější, než na opravu chyb čekat. Sony Xperia M2 má ale samozřejmě i svoji konkurenci, která není zrovna malá. Navíc mnohdy nabídne zajímavější funkční výbavu za srovnatelnou cenu. Pojďme se na ni tedy společně podívat.

Prestigio MultiPhone PAP7500

Velice zajímavou alternativou k dnes recenzované Xperii M2 by mohlo být Prestigio MultiPhone PAP7500. To za cenu zhruba 7 000 Kč nabídne v celku nekompromisní výbavu zahrnující 5palcový IPS FullHD displej, o výkonnostní složku se stará čtyřjádrový procesor s taktem 1,5 GHz, kterému sekundují 2 GB operační paměti RAM, což je oproti Xperii M2 dvojnásobek. Také paměť je velice hezkých 32 GB, Prestigio však nedisponuje slotem pro paměťové karty. Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx, přední selfie pak velice slušných 8 Mpx. Nezapomnělo se ani na NFC. Zamrzí tak pouze použití starší verze operačního systému Android 4.2 Jelly Bean, chybějící LTE a plastové materiály.

Prestigio MultiPhone PAP7500

Huawei Ascend P6

Huawei Ascend P6 je velmi líbivý telefon v kovovém provedení. Za stejnou cenu (zhruba 7 500 Kč) dostanete 4,7palcový IPS displej s HD rozlišením, čtyřjádrový procesor nabídne takt 1,5 GHz. Paměť RAM se, stejně jako u Prestigia, zastavila na 2 GB. Paměť nabídne kapacitu 8 GB, není ji však problém rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Hlavní fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, ten přední stále hezkých 5 Mpx. Skvělá je ovšem tloušťka telefonu, ta se zastavila na 6,2 milimetrech. Pro Sony Xperii M2 hovoří přítomnost LTE a NFC, kterými Huawei Ascend P6 bohužel nedisponuje.

Huawei Ascend P6

HTC Desire 610

Zaujmout by mohla také novinka od HTC, konkrétně model Desire 610, který se bude prodávat v mnoha barevných provedeních. V současnosti lze HTC Desire 610 zakoupit za zhruba 8 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 4,7palcový displej s qHD rozlišením, o výkon se postará čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Paměť RAM má hodnotu 1 GB, uživatelská paměť pak 8 GB s možností jejího rozšíření pomocí paměťových karet microSD. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, Desire 610 nechybí ani NFC a LTE. Telefon je tak vybaven téměř totožně s Xperií M2, zde tak budou hrát hlavní role sympatie a postupný vývoj cen obou zařízení.

HTC Desire 610

ALCATEL OneTouch Idol α

Velice zajímavě vypadá také námi nedávno recenzovaný Alcatel OneTouch Idol α za cenu pohybující se okolo 8 000 Kč. Za tuto cenu dostanete telefon s opravdu originálním a neotřelým designem, tloušťka zařízení se zastavila na 7,5 milimetrech. Potěší rovněž 4,7palcový displej s HD rozlišením a 13,1Mpx fotoaparát. Čtyřjádrový procesor nabídne takt 1,2 GHz, paměť RAM se ustálila na hodnotě 1 GB. Uživatelskou paměť 16 GB bohužel nelze již dále rozšířit, stejně tak zamrzí chybějící NFC a LTE.

Alcaatel OneTouch Idol α

Nokia Lumia 925

Pokud se vám žádný z androidích kousků nelíbí, můžete se poohlédnout i u konkurence, například po Lumii 925. Ta už je sice trochu staršího data vydání, přesto má stále co nabídnout, stejně tak i cena klesla v průměru na zhruba 8 500 Kč. Lze ji však sehnat i levněji. Za tuto cenu dostanete ověřený Windows Phone 8 smartphone s odladěným prostředím, líbivým designem a špičkovým 8,7Mpx fotoaparátem. Displej s úhlopříčkou 4,5 palce nabídne HD rozlišení. Stejně jako Xperia M2 se i Lumia 925 chlubí podporou LTE a NFC. Paměť RAM se zastavila na 1 GB, uživatelská paměť na 16 GB, nelze ji však už dále rozšířit pomocí paměťových karet.

Nokia Lumia 925
sony-xperia-m2
Klady
  • přiměřená cena
  • kvalitní zpracování
  • podpora LTE a NFC
  • výsledky videokamery
  • stabilizace obrazu SteadyShot
  • ukázková optimalizace systému
  • líbivý Omni Balance design
  • nízká tloušťka zařízení
  • podpora paměťových karet
  • FM rádio s RDS
  • výkonná přisvětlovací LED dioda
  • efektní linka pod displejem
Zápory
  • povrch náchylný na otisky prstů
  • kvalita hlasitého reproduktoru
  • široký rámeček displeje
  • kvalita fotografií
  • nízké rozlišení sekundární kamery
  • nižší rozlišení displeje
  • pouze průměrná výdrž baterie
  • nevýrazná notifikační LED dioda
  • nejistý stisk vypínacího tlačítka
Diskuze ke článku
Dan02
Proč proboha firma jako Sony není schopna ani v průběhu několika let pořešit softwarové zpracování fotografií? Vždyť tahle výtka tu je téměř s každým jejich přístrojem!
Milhi
M2ku jsem měl týden. Nazval bych to spíš týdnem hrůzy :D. Nikdo se mi nemohl dovolat telefon odesílal zprávy že jím nebo řídím nebo rovnou vypípával. Když už se mi dotyčný dovolal díky slabému reproduktoru jsem si musel najít na hovor tiché místečko. Display venku nepoužitelný pořád jsem na něm luštil text. Fotoaparát tak to je kapitola sama pro sebe ten je nejhorší co jsem od doby školy v telefonu měl. A v neposlední řadě cena. Tělo telefonu je lapač otisků a jemných škrábanečků které jste schopni udělat špinavým prstem. Jediné pozitivní že telefon vydrží s přehledem nabitý jeden den a když ho nebudete moc používat tak 3 hovory pár zpráv a email i dva dny. Sony bravo. Hranaté placky už nikdy
Jakub
Je vykonejsi s4 plus nebo 400 ?
Himl
Lepšie urobím keď si kúpim LG G2 Mini ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze