Sony Xperia C5 Ultra: tabletofon, který chytíte do ruky

53

Sony si na letošní letní měsíce připravilo hned dvě klíčové novinky. Jednou z nich je také nová Xperia C5 Ultra, která zaujme na první pohled. Jednak má 6palcový FullHD displej a za druhé takřka zcela postrádá boční rámečky kolem něj. Ve výbavě se objevuje osmijádrový procesor, 2 GB operační paměti nebo hned dva 13megapixelové fotoaparáty.

Sony Xperia C5 Ultra
Před malou chvílí jsme vás seznámili s první japonskou novinkou tohoto dne, Xperií M5, jenže Sony je dnes při chuti a máme zdě další novinku, která také rozhodně nezapadne. Seznamte se s Xperií C5 Ultra, která míří do střední třídy a uspokojí ideálně takovou skupinku uživatelů, která preferuje opravdu obří displej a uvítá kvalitní čelní kamerku pro selfies. Pojďme však pěkně popořadě.
Sony Xperia C5 Ultra bude dostupná ve třech barevných variantách

V prvé řadě se zaměřme na design telefonu. Ten dle očekávání vychází z mnoha dřívějších modelů. Sony zde však takřka vymazalo boční rámečky kolem displeje. Díky tomu má Xperia C5 Ultra šířku pouze 79 milimetrů, což je na telefon s 6palcovým displejem opravdu málo. Je to dokonce méně, než kolik nabízí Huawei Mate 7. Plyne z toho jediné, i takto velký telefon by měl být možný chytit do jedné ruky. Pomůže tomu také relativně malá tloušťka jen 8,2 milimetrů. Rámečky nad a pod displejem tak malé nejsou, avšak ani zde nemáme námitek. Spodní rámeček je totiž menší než u starších Xperií a velikost horního rámečku jde na vrub fotoaparátu či diodě. Zaskočit by někoho mohla hmotnost 187 gramů, jenže máme před sebou tabletofon a je nutné počítat s vyšší hmotností.

Přejděme k samotnému displeji. Ten má úhlopříčku rovných 6 palců a fanoušci Xperií mají po letech konečně možnost zakoupit nový přístroj, ačkoliv Xperia Z Ultra měla ještě větší displej. Rozlišení pak zůstává na běžné FullHD hodnotě. Sony se stejně jako u Xperie M5 přiklání v případě procesoru k MediaTeku. Nasadilo 64bitový model MTK6752 s osmi jádry a taktem 1,7 GHz. Nápomocny budou hned 2 GB RAM. Interní 16GB úložiště budete moci rozšířit paměťovými kartami o dalších 200 GB.

Dostáváme se patrně k tomu nejpodstatnějšímu u tohoto modelu. Na mysli máme fotoaparáty. Jsou samozřejmě dva, oba mají rozlišení 13 megapixelů a oba disponují přisvětlovací LED diodou. Zaměření na tvorbu populárních selfies již nemůže být názornější. Obě kamerky jsou širokoúhlé pro lepší zachycení scény, podporují HDR nebo digitální zoom. Obě si také poradí se záznamem FullHD videa.

V případě baterie se v těle Xperie C5 Ultra nachází akumulátor s kapacitou 2 930 mAh. To není nijak oslnivá hodnota, avšak Sony přesto slibuje až dvoudenní výdrž a my jsme již nyní zvědaví na reálné otestování. Ve výbavě se budete moci spolehnout na GPS s GLONASS, NFC, nové Bluetooth 4.1 či LTE s podporou všech u nás potřebných pásem. Zbývá zmínit, že bude dostupná také varianta s podporou dvou SIM karet. V nabídce bude bílá, černá a světle zelená varianta. Na první trhy by novinka měla dorazit ještě tento měsíc, avšak cena prozatím oznámena nebyla.

Technické parametry Sony Xperia C5 Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce164,2 × 79,6 × 8,2 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,7 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 930 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2015, ?

Zdroje: sonymobile.com

Diskuze ke článku
pet
sirka ujde ale ta vyska je fakt silena. note 3 ma 151 mm a jen o malo mensi displej a sony 164 a to uz se nevejde nikam :-(

vzhledem k vysce 6 palcoveho displeje 133 mm by vyska mohla byt do 140 mm, pripadně do 146 a pak by se to dalo ale tohle je k nicemu
pet
sony porad resi to co nema :-(

bocni ramecky jsou ted uz unosne ale stale ma monstrozni ty nad apod displejem a o ty jde!
Lukáš
Tomu říkám vystoupit z řady a pak že to nejde. Vedle toho bude takový iphone6 vypadat jako ono ošklivé kačátko. Jen bych podobný design uvítal u menšího zařízení. Po dlouhé době něco opravdu zajímavého.
pet
jsem zvedavy kdy se konecne dockame techto slibu! bez fotoaparatu, ten asi malokdo chce

http://mobilizujeme.cz/clanky/xperie-z4-compact-a-ultra-obe-sony-ukazuji-skvele-parametry/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze