Sociální síť Pinterest: vyzkoušeli jsme aplikaci pro iOS a Android

V dnešní recenzi si představíme sociální síť Pinterest a současně s tím i stejnojmennou mobilní aplikaci pro platformy iOS a Android. Že nevíte, co to Pinterest je a proč ji používat? V čem se liší od Facebooku, Twitteru či Instagramu? Chcete-li znát odpovědi, pak čtěte dále.

Co je to Pinterest?

Ještě jste o Pinterest neslyšeli? Jde o jednu ze specifických sociálních sítí, která se do jisté míry podobá Instagramu. Jedná se spíše o takovou "nástěnku", na které sdílíte obrázky či fotky. Buď jsou to vámi pořízené fotografie nebo obrázky, které najdete běžně na webových stránkách (těch je na Pinterest myslím většina). Tématicky stejné obrázky jsou sdružené vždy v nějaké skupině, na Pinterestu nesledujete uživatele, ale právě tyto skupiny.

Pinterest pro iPad

K čemu je toto vše dobré? Můžete snadno sledovat obrázky (a následně i webové stránky), které se týkají například modelu vašeho oblíbeného telefonu, auta, jídla či jakékoli jiné oblasti. Sdílením konkrétních obrázků dáváte též ostatním najevo, co vás zajímá. Stále nechápete, k čemu je to užitečné? Pak bude nejlepší, když si Pinterest sami vyzkoušíte, například na nějakém telefonu / tabletu s Androidem či iOS, stejnojmennou aplikaci právě pro tyto mobilní zařízení vám dnes představíme. Buď vás síť Pinterest osloví nebo ne, každopádně její popularita ve světě roste tempem raketovým, rychlostí růstu předstihla i Facebook.

Pinterest pro iPhone

Registrace a první spuštění

Osobně jsem ještě se sítí Pinterest nepřišel do styku, zvolil jsem proto možnost vytvořit si účet přímo v aplikaci. Jako první si budete muset vybrat z množství různých obrázků pět konkrétních, které se vám nejvíce líbí. Poté se vám nabídne možnost registrace, buď přes Facebook, Twitter nebo e-mailovou adresu. Zvolil jsem možnost přes e-mail, po zadání uživatelského a reálného jména a hesla jsem byl zaregistrován a automaticky zalogován do aplikace.

Pinterest pro iPhone

V aplikaci se mi zobrazil seznam témat podle obrázků, které jsem při registraci zvolil, Pinterest tyto témata z vašeho nově založeného účtu už automaticky "followoval". Výhodu to má v tom, že hned po prvním spuštění něco uvidíte, nikde nic nemusíte už nastavovat, v opačném případě by zde byla prázdná stránka. Ne vždy je ale automatický výběr sledovaných témat šťastný, ale můžete si ho samozřejmě upravit (smazat ty co nechcete a přidat ty, co chcete).

Pinterest pro iPad

Sdílení obrázků a fotografií

Pokud chcete nějaký obrázek na Pinterestu sdílet, mátě dvě možnosti. Buď zabrousíte v dnes recenzované aplikaci na konkrétní webovou stránku, kde se obrázek nachází, u ní se zobrazí seznam obrázků, které je možné sdílet a vy si nějaký vyberete. Poté k němu zadáte popis a téma, do kterého spadá. Právě téma obrázku je tím nejdůležitějším atributem, pokud jiní uživatelé mají ve sledování konkrétní téma, vámi sdílený obrázek se jim tam objeví. Druhý způsob je pořídit fotku telefonem, následný postup je stejný, jako při přidávání obrázku z webu. Verze pro iPad fotografování paradoxně nepodporuje i když fotoaparát iPad samozřejmě má, můžete sdílet pouze fotografie či obrázky z webu. Ve webové verzi Pinterest.com můžete přidávat též obrázky z webových stránek, nebo nahrávat fotky či fotografie z vašeho disku.

Pinterest pro Android

Stránka se seznamem sledovaných témata jejich obrázků se zobrazuje standardně nejen po registraci, ale i po každém startu aplikace. Je to výchozí a nejdůležitější obrazovka, na které vidíte všechny "aktivity" (obrázky, komentáře atd.) ve sledovaných tématech. Po kliknutí na náhled obrázku v tomto takřka nekonečném proudu se vám zobrazí jeho větší varianta a až po dalším kliknutí budete přesměrováni na stránku, ze které obrázek pochází (pokud to není nahraná fotografie). Obrázek můžete "lajkovat", čili označit že se vám líbí, napsat k němu komentář či ho sdílet dále ve vašem profilu. Sdílení takového obrázku dále na váš profil má specifický název "Repin", je to obdoba funkce "Retweet" z Twitteru.

Pinterest pro Android

Aplikace Pinterest obsahuje kromě možnosti procházet web a sdílení obrázků i možnost komplexního vyhledávání. Lze procházet předdefinované kategorie a sledovat, jaká jsou v nich témata, dále lze podle názvu vyhledávat konkrétní obrázky, témata či lidi. Vyzkoušeli jsme ji na iPhone, iPadu a Samsungu Galaxy S II, na všech těchto zařízeních fungovala bezchybně.

Závěr

Aplikace Pinterest pro iOS a Android je oficiálním klientem této nové a rychle rostoucí sociální sítě. Je zpracována velmi pěkně, jednoduše a minimalisticky. Zpočátku se vám možná samotná síť Pinterest bude zdát trochu "divná", chce to ale opravdu ji na vlastní kůži vyzkoušet, je to opravdu něco úplně jiného, než Facebook nebo Twitter.

Co na sociální síť Pinterest říkáte? Znali jste ji už z dřívějška? Je to síť, kterou budete aktivně používat nebo zůstanete u Facebooku, Twitteru, Instagramu či Google+? Rádi si přečteme vaše názory v komentářích pod článkem.

Stáhnout Pinterest pro Android

Stáhnout Pinterest pro iOS

Hodnocení: 8/10

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze