Photoplay: konkurence pro Instagram podporuje i Windows Phone
recenze

Photoplay: konkurence pro Instagram podporuje i Windows Phone

1

Zhruba před týdnem vyšla nová aplikace Photoplay, která má za cíl konkurovat populárnímu Instagramu. Jednou z jejich výhod je podpora všech tří majoritních mobilních systémů, tedy i Windows Phone, pro který Instagram zatím není. Myslíte si, že má tato nová aplikace šanci nebo je už předem odepsaná kvůli nezájmu uživatelů?

Na Windows Phone sice najdete mnoho aplikací pro fotografování a následnou úpravu obrázků, ale chybí mu jedna zásadní aplikace pro jejich sdílení. Jistě už tušíte, že touto aplikací je Instagram. V posledních měsících se sice objevily nějaké neoficiální zvěsti o tom, že bude brzy pro Windows Phone k dispozici, ovšem stále tomu tak není. Uživatelé proto musí vzít za vděk podobnými aplikacemi, dnes se na jednu takovou podíváme. Jmenuje se Photoplay a kromě platformy Windows Phone 8 je dostupná i pro iOS a Android. Majitelé starších Windows Phone 7 si musí ještě počkat, ke stažení doposud není, vývojář už na ní ale pracuje.

Photoplay pro Windows Phone

Vypadá jako Instagram, ale není to Instagram

Nelze pochybovat o tim, že se u designu aplikace inspiroval Photoplay u Instagramu. Pokud obě aplikace srovnáte, vypadají hodně podobně. Na jednu stranu si uživatelé nemusí zvykat na nic nového, okamžitě budou vědět jak ho používat, na druhou stranu zde nenajdeme nic nového, čím by se Photoplay alespoň trochu snažil odlišit.

Tip: Instagram: sociální síť pro sdílení fotografií (Android a iOS)

Photoplay se stejně jako Instagram "ovládá" pěticí ikon, které najdete ve spodním řádku obrazovky.

Photoplay pro Android
Základní a první obrazovku aplikace tvoří "zeď", která je tvořená příspěvky (fotografiemi) vašich přátel. Každou z fotografií můžete okomentovat nebo ji označit že se vám líbí. Na druhé obrazovce se zobrazují nejlépe hodnocené fotografie, buď všech uživatelů nebo jen vašich přátel. Zajímavou možností je vyhledat fotografie ze stejného místa, kde se zrovna nacházíte.
Photoplay pro Android

Grafických filtrů je zatím pouze osm

Třetí obrazovka má ikonku se symbolem fotoaparátu, v ní budete pořizovat fotografie, též je samozřejmě můžete vybrat z již pořízených snímků. Po výběru fotky na ní aplikujete ořez (na výšku, na šířku či čtverec) a jeden z osmi filtrů. Filtry jsou pojmenované obyčejně - jen číslem, je jich znatelně méně, než u Instagramu. Mimo filtru lze snímek i otočit, přidat mu vinětaci, rozostření či upravit jas a kontrast.

Photoplay pro iOS

Ve čtvrté obrazovce vidíte novinky vašich přátel či lidí, které sledujete. Jsou to například informace o přidání nové fotografie či o fotografiích, které se danému uživateli líbí. Pátou a poslední obrazovkou je informace o vás a vašem profilu, zde můžete vstoupit i do nastavení aplikace či hledat přátele. Hledat můžete buď v telefonní seznamu nebo na Twitteru či Facebooku.

Uživatelská základna: největší problém této a podobných aplikací

Jak už jsme se mnohokrát v minulosti přesvědčili, aplikace může být sebelepší, ale bez uživatelské základny je k ničemu. Je to bludný kruh, těžko budete přesvědčovat vaše přátele s Androidem a iOS, aby začali místo Instagramu používat Photoplay, myslím že se vám jen vysmějí. A bez aktivních uživatelů tato služba existovat nemůže dlouho existovat. Věřím, že pro uživatele Windows Phone je to alternativa Instagramu, ale jakmile se Instagram pro Windows Phone objeví, tak si na Photoplay a podobné už nikdo nevzpomene. Malý průzkum v okruhu mých známých, kteří vlastní Windows Phone, tomu dává za pravdu, všichni nedočkavě čekají na Instagram.

Photoplay pro Android

Tip: Vyzkoušeli jsme Cinemagram: bude to nový zabiják Instagramu?

Cena: zdarma

Pro všechny platformy si Photoplay můžete stáhnout z příslušných obchodů zdarma. Pokud se podíváme na jeho hodnocení, nevede si vůbec špatně, na Google Play i App Store má pět hvězdiček z pěti, Windows Phone má 4,5 hvězdiček z pěti.

Dojmy z používání na iOS

Trochu zamrzí, že Photoplay není univerzální aplikací, která by byla dostupná i pro iPad. Na iPadu ji spustíte jen jako iPhone aplikaci, o uživatelském komfortu tak nemůže být ani řeč. Aplikace mi hned při spuštění připadala, jako by se jednalo o nějakou betaverzi - například políčko pro zadávání hesla nebylo maskované hvězdičkami, při zadání špatného hesla se objevila chybová hláška v ruštině, i když je aplikace sama o sobě v angličtině s možností ji v nastavení do ruštiny přepnout.

Photoplay pro iOS

První dojem bývá sice většinou stěžejní, ovšem při delším používání jsem s aplikací už žádný další problém neměl, běží svižně, ani jednou nespadla.

Domy z používání na Androidu

S verzí pro Android jsem neměl žádné drobné "porodní bolesti", jako s iOS verzí, vše na první pokus běhalo bez sebemenších problémů, taktéž je aplikace svižná a provozuschopná bez chyb a pádů. Prostředí je až na drobné rozdíly v grafice ikonek stejné jako na iOS, dokonce zůstalo bez využití klasické androidí tlačítko "menu", které nemá žádnou funkci.

Photoplay pro Android

Domy z používání na Windows Phone

Graficky je verze pro Windows Phone velmi odlišná od iOS a Android verze, plně respektuje Modern UI design. Na pohled působí velmi elegantně a profesionálně, je vidět, že si na ní dal autor hodně záležet. Je si vědom toho, že právě Windows Phone uživatele musí co nejvíce zaujmout a toto se mu na 100 procent povedlo.

Photoplay pro Windows Phone

Ještě taková zajímavost, nelze najednou používat Photoplay na více telefonech. Pokud jsem ji měl například spuštěnou na Androidu a přihlásil jsem se na iOS, tak jsem se na Androidu odhlásil.

Závěr

Bude mít Photoplay oproti Instagramu šanci? U majitelů Windows Phone určitě, umí v podstatě vše co Instagram, jediným problémem může být nezájem uživatelů a menší počet filtrů. Pokud se na Photoplay podívám z pohledu majitele iOS či Androidu, pak vidím jen jednu z mnoha kopií Instagramu, která nebude mít šanci na úspěch, pokud nepřijde s něčím novým. Co si o Photoplay myslíte vy? Vyzkoušíte ji?

Stáhnout Photoplay

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
80%
Klady
  • Jednoduché ovládání, stejně jako Instagram
  • Podporuje narozdíl od Instagramu Windows Phone
Zápory
  • Málo grafických filtrů
  • Nic zásadně nového oproti Instagramu
Diskuze ke článku
Michael
8 filtrů je k smíchu a hlavně lidi,kteří mají na Instagramu spoustu fotek a followers těžko přejdou na jinou aplikaci...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze