Snadná záloha SMS a registrů hovorů pomocí SMS Backup + (návod)
recenze

Snadná záloha SMS a registrů hovorů pomocí SMS Backup + (návod)

14

Znáte tu situaci, kdy měníte starý telefon za nový a přemýšlíte, jakým nejjednodušším způsobem zachovat své citlivé/důležité SMS zprávy? Pokud vlastníte zařízení s operačním systémem Android, tento problém můžete vypustit z hlavy. Aplikace SMS Backup + udělá vše za vás a jako bonus přidá zálohu dalších důležitých dat.

Nepřehlédněte:

Záloha různých multimediálních souborů je v dnešní době hračka, nepříjemnou situaci zálohy důležitých SMS zpráv při přechodu na nový typ telefonu však zřejmě (alespoň jednou za život) řešil každý z nás. Radost z nového telefonu tak může snadno opadnout při zjištění, že vaše SMS nenávratně zmizí, případně je jejich záloha velice obtížná a výsledkem je stejně pouze needitovatelná záloha do PC. Co když ale chcete vaše SMS zprávy stále na očích, a to i v novém telefonu?

SMS Backup +

Pro uživatele mobilních telefonů s operačním systémem Android máme dobrou zprávu, díky aplikaci SMS Backup + je záloha důležitých SMS zpráv hračkou. Aplikace stejně tak snadno funguje i jako zálohovací nástroj pro registry hovorů, nový telefon tedy během chvilky může vypadat naprosto stejně, jako váš starý, tedy alespoň co se obsahu zpráv a hovorů týče. Zcela po právu se tak aplikace SMS Backup + pyšní skvělým hodnocením na Google Play.

Hlavní výhody SMS Backup +

Ještě než se pustíme do kompletního popisu aplikace SMS Backup + a návodu, jak zálohu uskutečnit, zaměříme se na hlavní výhody tohoto šikovného pomocníka.

  • aplikace SMS Backup + je zcela zdarma (na její vývoj však můžete přispět formou Donate)
  • aplikace zálohuje data na váš Gmail, k SMS zprávám (potažmo registrům hovorů) tak můžete stejně snadno přistupovat i z webu
  • záloha může probíhat automaticky (v přednastavených intervalech) zálohovat však můžete i manuálně
  • mezi kompatibilní zařízení můžeme zařadit všechny mobilní telefony (všech možných značek) s operačním systémem Android,

Stahujeme a zálohujeme

Aplikace SMS Backup + stáhnete zdarma z obchodu Google Play, jak jsme již zmínili v úvodu, podporována jsou téměř všechna zařízení bez ohledu na výrobce mobilního telefonu. Hned z úvodu je dobré zmínit, že prostředí aplikace je opravdu účelné a na nějaké designové vychytávky můžete rovnou zapomenout. Vše je podrobeno co největší přehlednosti a funkčnosti, což nelze brát jako negativum.

SMS Backup + je k dispozici zdarma

Po prvním spuštění aplikace je nutné přihlásit se pomocí vašeho Gmail účtu. Zde malé doporučení: pokud využíváte vícero účtů, propojte aplikaci SMS Backup + s tím nejpoužívanějším, případně osobním účtem. Do nového zařízení se SMS zprávy sesynchronizují právě pomocí vybraného účtu, proto je tento krok velice důležitý. Aplikace si automaticky vyžádá oprávnění, které je nutné potvrdit a následně počkat, než aplikace ohlásí úspěšné propojení. Prvotní aktivace účtu proběhne zhruba do jedné minuty.

SMS Backup +
Dost už ale teorie, pojďme se podívat aplikaci na zoubek. Po přihlášení k vašemu Gmailu máte rovnou možnost manuálně zazálohovat SMS zprávy, MMS zprávy a registr hovorů kliknutím na tlačítko „Zálohovat“, pokud však nechcete neustále na automatickou zálohu myslet, zaškrtnete položku „automatická záloha“. K tomuto kroku se váže podrobnější nastavení. Nastavit si totiž můžete intervaly, kdy se SMS (MMS) zpráva po přijetí automaticky odešle na server a také, jestli se k odeslání dat může použít mobilní síť, nebo pouze pomocí Wi-Fi.
SMS Backup +

V záložce „pokročilé nastavení“ můžete dále nastavit, co všechno se má skrze aplikaci SMS Backup + synchronizovat. Na výběr máte mimo SMS zpráv také již zmíněné MMS zprávy a registry hovorů, poslední možností je záloha zpráv z aplikace WhatsApp.

Obnovujeme

Jakmile zazálohujete všechny vaše SMS zprávy (popřípadě MMS zprávy, výpisy hovorů anebo zprávy z aplikace WhatsApp), stačí aplikaci nainstalovat do nového telefonu a přihlásit se pod stejným Gmail účtem. Tentokrát však zvolíme možnost „obnovit“. Telefon začne stahovat údaje ze serveru a začne „počítat“. V závislosti na počtu sesynchronizovaných souborů a rychlosti připojení začne telefon data automaticky stahovat, to může trvat řádově pár vteřin, ale také minut. V průběhu tohoto procesu můžete aplikaci shodit na pozadí, o úspěšném stažení budete informováni v notifikační liště.

Obnova dat

Během chvíle tak můžete mít ve vašem novém telefonu nejenom vaše SMS zprávy, ale také MMSky, výpisy hovorů a zprávy z aplikace WhatsApp, to vše za pomocí jednoho jediného nástroje. Za předpokladu, že máte na vašem Gmail účtu uložené také vaše kontakty, zprávy se automaticky přiřadí k danému kontaktu a tak nebude docházet k duplicitám zpráv a následnému několikanásobnému stažení. Zprávy tak můžete synchronizovat hned z několika vašich zařízení do „jednoho souboru“, ze kterého se pak následně zprávy stáhnou do dalšího, vámi vybraného, zařízení.

Záloha proběhne na Gmailu

Jak jsme již zmínili, ke všem zazálohovaným datům můžete přistupovat také z vaší Gmail schránky – SMS, výpisy hovorů i MMS zprávy pak naleznete přehledně ve složkách hned vedle příchozích a odeslaných e-mailů. Zde si můžete zprávy a výpisy prohlížet, případně i editovat (mazat, přesunovat atd).

Závěr a zhodnocení

Co říci závěrem? Aplikace SMS Backup + rozhodně není jedinou bezplatnou aplikaci pro zálohu vašich SMS zpráv pro mobilní telefony s operačním systémem Android, bezesporu se však jedná o jedno z nejpropracovanějších řešení, které funguje bez jakéhokoliv problému. Pokud bychom hledali nedokonalosti, zmíníme strohý vzhled, který se neslučuje s prostředím dnešních sofistikovaných aplikací, v tomto ohledu je však nutné podotknout a připomenout si, že jde pouze o nástroj (utilitu) a ne o zábavnou aplikaci. Menším problémem může být také neúplný překlad do češtiny, základní nastavení je však plně počeštěné.

Aplikaci SMS Backup + tedy můžeme jen a jen doporučit, je k dispozici zdarma a funguje přesně dle očekávání. Je až s podivem, že se Google nerozhodl implementovat podobný nástroj přímo do prostředí operačního systému Android, záloha důležitých SMS zpráv je totiž i v dnešní době pro spoustu uživatelů nepostradatelná funkce.

Stáhnout SMS Backup +

Google Play (zdarma)

Hodnocení
95%
Klady
  • záloha pomocí Gmail účtu
  • je k dispozici zdarma
  • možnost automatické zálohy
  • záloha výpisu hovorů
Zápory
  • zastaralý (ale účelový) vzhled aplikace
  • chyby v překladu
Diskuze ke článku
Tomáš Kunst
Používám dlouhou dobu SMS Backup & Restore a naprostá spokojenost.
michal
Používám One Drive .......
Motorka
..a pokud vlastnite Nokii s WP, muzete si zalohovat instalaci vsech aplikaci, telefonni vypisy i vsechny zpravy primo v systemu, trva to asi 15 vterin a spolehlivost je 100%, overeno.
Ale to sem vlastne nepatri ;)
hokysan
Zdravím,app jsem dlouho používal na droidu s maximální spokojeností.Teď jsem na WP,zálohu komplet tel dělám na OneDrive,ale zde i oproti SMS Backup nikde nic nepřečtu.Pokud dělám něco špatně,opravte mě a poraďte,jestli sms uložená na OneDrive lze někde přečíst.Toto je jedn ze dvou věcí,kterou jsem na droidu měl a na WP nenašel náhradu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze